• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.1°C / 31.2°C
  4 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.8°C / 31.2°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.0°C / 32.6°C
  1 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 27.0°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 29.1°C
  2 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 29.0°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.7°C / 25.4°C
  0 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.3°C / 32.3°C
  1 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 29.3°C
  5 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  5 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 27.9°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.5°C / 29.9°C
  0 BF
  39%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.5°C / 29.9°C
  1 BF
  44%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  3 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.9°C / 31.1°C
  2 BF
  32%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.3°C / 28.8°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 28.9°C
  1 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  65%

Κανένας από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς που λειτουργούν σήμερα δεν έχει άδεια

DREAMSTIME

Επιτακτική συνταγματική αναγκαιότητα να δοθούν άδειες

 • A-
 • A+

Με την αναθεώρηση του 2001 τέθηκαν στο άρθρο 15 του Συντάγματος δύο κανόνες.

Κανόνας πρώτος: Για να λειτουργήσει τηλεοπτικός σταθμός απαιτείται άδεια. Ο λόγος προφανής: η τηλεόραση έχει στην εποχή μας τεράστια επιρροή, κάτι εν δυνάμει επικίνδυνο για το δημοκρατικό πολίτευμα. Η τηλεόραση πρέπει, για τον λόγο αυτόν, να υπόκειται στον «άμεσο έλεγχο του κράτους» (λόγια του Συντάγματος).

Ο μόνος αποτελεσματικός έλεγχος είναι η αδειοδότηση: ελέγχεται η σοβαρότητα και η υπευθυνότητά σου πριν πάρεις την άδεια και, αν παραβείς τους όρους της, η άδεια ανακαλείται.

Κανόνας δεύτερος: Τις άδειες τις δίνει, δηλαδή διενεργεί τη διαδικασία αδειοδότησης, μια ανεξάρτητη αρχή, το ΕΣΡ. Ο λόγος επίσης προφανής: το Σύνταγμα δεν εμπιστεύεται γι' αυτή τη δουλειά τις υπηρεσίες του κράτους, που ελέγχονται από την κυβέρνηση.

Με την ίδια αναθεώρηση τέθηκε, σε άλλο άρθρο, το 101Α, ακόμα ένας κανόνας: Το ΕΣΡ μόνο με διακομματική συμφωνία μπορεί να οριστεί. Ο κανόνας αυτός, εν δυνάμει, αναιρεί τους κανόνες του άρθρου 15.

Η αντιπολίτευση γίνεται veto player και, αν δεν συμφωνήσει να συγκροτηθεί ΕΣΡ, άδειες δεν δίνονται.

Είκοσι πέντε χρόνια μετά τη λεγόμενη «απελευθέρωση» της ραδιοτηλεόρασης (στην πραγματικότητα, καταπάτηση και υπεξαίρεση του δημόσιου αγαθού της ραδιοτηλεοπτικής επικοινωνίας) και 15 χρόνια μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος, το πολιτικό σύστημα χρεώνεται, διαχρονικά, μια βαρύτατη αποτυχία:

Κανένας από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς που λειτουργούν σήμερα δεν έχει άδεια, και επομένως, όπως δεν έχει κουραστεί να επαναλαμβάνει το Συμβούλιο της Επικρατείας από το 2010, κανένας δεν λειτουργεί νομίμως (ΣτΕ 3578/2010 Ολομ., κ.ά).

Αυτό είναι μια βαρύτατη παραβίαση της νομιμότητας και του κράτους δικαίου, που δεν είναι ανεκτή από το Σύνταγμα. Είναι επίσης ντροπή για το πολιτικό σύστημα. Είναι επιτακτική και κατεπείγουσα συνταγματική αναγκαιότητα (μια κατάσταση δικαιοκρατικής έκτακτης ανάγκης) να δοθούν αμέσως οι άδειες, χωρίς καμία χρονοτριβή για οποιονδήποτε λόγο.

Παράλληλα, εδώ και κάποια χρόνια, η πολιτική εξουσία έχει υποπέσει σε ακόμη ένα βαρύτατο ατόπημα. Δεν φρόντισε να επιλέξει νέα μέλη για το ΕΣΡ, όταν έληξε η θητεία των προηγούμενων, με αποτέλεσμα, όπως επίσης εδώ και χρόνια λέει το Συμβούλιο της Επικρατείας, να μην έχει πια νόμιμη συγκρότηση, δηλαδή κατ' ουσίαν δεν υφίσταται ΕΣΡ και δεν μπορεί να εκδώσει καμία πράξη, γιατί, αν το κάνει, η πράξη θα ακυρωθεί ως παράνομη (ΣτΕ 3515/2013 Ολομ., κ.ά.).

Εννοείται, ούτε άδεια μπορεί να δώσει. Είναι λοιπόν εξίσου επιτακτική και κατεπείγουσα συνταγματική αναγκαιότητα, να συγκροτηθεί αμέσως το ΕΣΡ, χωρίς καμία χρονοτριβή για οποιονδήποτε λόγο.

Η κυβερνητική πλειοψηφία δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα για να αναιρέσει αυτή τη δεύτερη αντισυνταγματικότητα, τη μη συγκρότηση του ΕΣΡ. Η πρωτοβουλία ανήκει στην αντιπολίτευση, που μέχρι στιγμής όμως μπλοκάρει τη διαδικασία (ο veto player που λέγαμε).

Τι μπορεί να κάνει η κυβερνητική πλειοψηφία; Αυτό που ήδη έκανε. Να προσπαθήσει να αναιρέσει τουλάχιστον την πρώτη αντισυνταγματικότητα και να φροντίσει να χορηγηθούν, επιτέλους, οι τηλεοπτικές άδειες. Ομως, ελλείψει του αρμόδιου οργάνου, του ΕΣΡ, δεν υπάρχει άλλη λύση παρά αυτές, κατ' ανάγκη και κατ' οικονομία, να δοθούν από τη διοίκηση.

Η αντιπολίτευση λέει ότι η ενέργεια αυτή είναι αντισυνταγματική, διότι παρακάμπτεται το αρμόδιο όργανο. Ομως, δεν είναι περισσότερο αντισυνταγματική ενέργεια το να μη χορηγηθούν καθόλου οι άδειες; Αν δεν γίνει τίποτε, μένουμε με δύο αντισυνταγματικότητες, τη μη συγκρότηση του ΕΣΡ και τη, σοβαρότερη, μη χορήγηση αδειών. Δεν είναι πολύ προτιμότερη τουλάχιστον η αναίρεση της μιας αντισυνταγματικότητας;

Λύση ανάγκης και κατ' οικονομία, βεβαίως. Που, ακριβώς γι' αυτό, υπάρχει ένας απλός τρόπος να αποσείσει κάθε υπόνοια αντισυνταγματικότητας: να προβλεφθεί ότι η διαδικασία αδειοδότησης που θα ξεκινήσει αμέσως, τελεί υπό την έγκριση του ΕΣΡ. Οταν αυτό συγκροτηθεί. Με ευθύνη της αντιπολίτευσης.

*επίκ. καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ΑΠΘ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αντισυνταγματικά ραδιοτηλεοπτικά τοπία
Ο πολιτικός φανατισμός ήδη εμφανίζει τις κρίσεις αντισυνταγματικότητας σαν κάτι πρωτόγνωρο, αγνοώντας τη νομολογία του ΣτΕ. Ψύχραιμα, ίσως λόγω χρονικής απόστασης, αλλά και πιο ριζοσπαστικά, θα αναρωτηθούμε...
Αντισυνταγματικά ραδιοτηλεοπτικά τοπία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το πολιτικό διακύβευμα για τις τηλεοπτικές άδειες είναι μεγάλο
Η δημόσια συζήτηση είναι ακόμη παγιδευμένη στο θέμα του αριθμού του τηλεοπτικών αδειών για τα κανάλια ελεύθερης λήψης και πανελλαδικής εμβέλειας γιατί τα συγκεκριμένα κανάλια παραμένουν οι κύριοι διαμορφωτές...
Το πολιτικό διακύβευμα για τις τηλεοπτικές άδειες είναι μεγάλο
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΜΜΕ, ολιγαρχία και επιβολή
Τι μπορεί να γίνει; Η επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος να εξειδικεύσει επί το αυστηρότερον το ισχύον άρθρο 14 παρ. 9; Αλλά αυτό αργεί. Νομοθετικές πρωτοβουλίες; Ισως, αλλά πρέπει να συνυπολογιστεί ο...
ΜΜΕ, ολιγαρχία και επιβολή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ βλάπτουν σοβαρά τη Δημοκρατία
Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση των νέων δεδομένων, ως προς την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, ανοίγει επιτέλους ο δρόμος για να επαναληφθεί η πολλαπλώς ατυχήσασα σχετική διαγωνιστική διαδικασία και να...
Τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ βλάπτουν σοβαρά τη Δημοκρατία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πόσα κανάλια χωράνε;
Ενα ερώτημα που παραμένει ανοιχτό είναι το πόσες άδειες εθνικής εμβέλειας καναλιών θα δημοπρατηθούν. Τους προηγούμενους μήνες, το θέμα έγινε αντικείμενο απίστευτης προπαγάνδας και αντι-επιστημονικής...
Πόσα κανάλια χωράνε;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;
Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ ζητά το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο να παραμείνει θολό. Μπορεί κάποιοι δικαστές του ΣτΕ να είναι υπεράνω χρημάτων, αλλά αυτό ενδεχομένως να συνιστά αλαζονεία και ύβρι στο 30% των πολιτών...
Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας