• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.8°C / 10.2°C
  1 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  7°C 2.9°C / 7.5°C
  2 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  9°C 3.0°C / 9.9°C
  2 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C -1.1°C / 2.2°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.6°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.0°C / 6.6°C
  3 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 2.3°C
  2 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 9.9°C
  3 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.2°C / 11.4°C
  3 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  4 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  4 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 6.2°C
  2 BF
  70%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 6.2°C
  2 BF
  76%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.0°C / 9.3°C
  2 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  1 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 1.7°C / 6.7°C
  2 BF
  69%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 1.3°C / 1.3°C
  2 BF
  85%

«Από το να φοβάμαι και να καρτερώ, κάλλιο περισκόπιο και τορπίλα»*

 • A-
 • A+

Η συγκυρία που περνάμε εκτός από όλα τα κουσούρια που κουβαλάει έχει και ένα καλό. Γιατί «ουδέν κακόν αμιγές καλού».

Πρόκειται για θεμελιώδη νόμο της ενότητας και πάλης των αντιθέτων.

Βοηθάει να ξεκαθαριστεί η ήρα (ζιζάνιο) από το στάρι και να παρουσιαστούν τα πράγματα όπως είναι και όχι όπως φαίνονται. Αίφνης η «πρώτη φορά... κ.λπ.» εφαρμόζει στις ράγες των προηγούμενων το τρίτο και σκληρότερο μνημόνιο, ενώ ο νέος αρχηγός της παλιάς Δεξιάς, Κυρ. Μητσοτάκης -χωρίς να ντρέπεται καθόλου- παρουσίασε στη Βουλή το αποκρουστικό πρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού, δηλαδή απολύσεις, ανεργία, προνόμια για τους ξένους και τους λίγους.

Ο Δαρβίνος, στο πολύκροτο έργο του «Η καταγωγή των ειδών» (1859), υποστηρίζει το πέρασμα από ατελέστερες σε πιο σύνθετες μορφές ζωής με τη θεωρία της φυσικής επιλογής ή, αλλιώς, στη φύση ο αδύναμος πεθαίνει.

Ο νεοφιλελευθερισμός, όπως εφαρμόστηκε κυρίως από τη σχολή του Σικάγου, υποστηρίζει έναν κοινωνικό δαρβινισμό μεταφέροντας στα συστήματα οργάνωσης των ανθρώπων τη «φυσική επιλογή», δηλαδή τον θάνατο των αδυνάτων. Αλλά οι κοινωνίες των ανθρώπων υπάρχουν σαν τέτοιες γιατί εξελίχθηκαν, γιατί έφτιαξαν νοσοκομεία, ιατρεία, φάρμακα, συντάξεις κ.λπ.

Γιατί οι άνθρωποι πέρασαν από το ζωικό στο ανθρώπινο βασίλειο. Μόνο που ο νεοφιλελευθερισμός θέλει να γυρίσει πίσω τη ρόδα του χρόνου.

Αλλά οι «γυαλοκαθαριστήρες» ανέδειξαν και ένα ακόμα ζήτημα στη συγκυρία. Οι άνθρωποι εκ του Περισσού μετρούν και ξαναμετρούν το μπόι τους, αλλάζουν πανωφόρια, ντύνονται επιτροπές, ΠΑΜΕ, μπλόκα, σωματεία, ό,τι μπορείς να φανταστείς εκτός από να εφαρμόσουν μια μαζική, ενωτική, ταξική γραμμή.

Διότι το να λειτουργείς ως σεχταριστική ομάδα δεν είναι θέμα ποσότητας και όγκου, αλλά ζήτημα πολιτικής γραμμής και ιδεολογίας.

Αφήσαμε επίτηδες τελευταίο το ζήτημα των οβιδιακών μεταμορφώσεων της για «πρώτη φορά... κ.λπ.» και της συγκυβέρνησης.

Δεν θα αναλωθούμε ποιος ανέλυσε σε βάθος τον πολιτικό χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ και γιατί «δεν πέσαμε από τα σύννεφα» τον μαύρο Ιούλιο 2015.

Σε κάθε περίπτωση όμως ο κόσμος της εργασίας και της ανεργίας νιώθει στη ζωή του τι σημαίνει απάτη και αυταπάτη.

Εκείνο που λείπει για όλα τα παραπάνω είναι ο πολιτικός μετασχηματισμός του βιώματος σε θεωρία, η εξαγωγή συμπερασμάτων και τελικά η πολιτική στράτευση.

Διότι αλλιώτικα θα πέφτουμε από τη Σκύλλα στη (νεοφιλελεύθερη) Χάρυβδη και τούμπαλιν και οι αγώνες θα θυμίζουν μαγγανοπήγαδο και η νύχτα θα εναλλάσσεται με τη νύχτα.

Άλλωστε τα τελευταία σαράντα χρόνια μεταπολίτευσης ο λαός μας γνώρισε, ευτυχώς ή δυστυχώς, κάθε παραλλαγή του δικομματισμού με αποκορύφωμα τις κυβερνήσεις Ζολώτα, Τζαννετάκη.

Αν διαθέτουμε ψήγματα μνήμης και ελάχιστους κόκκους κρίσης οφείλουμε να πάμε πιο πέρα από τα προφανή, τα επιφαινόμενα, τη λογική του μικρότερου κακού, τη δύναμη του εκλογικού παραβάν, τις κατάρες και τον... κοψοχεριασμό.

Να κάνουμε το απαιτούμενο βήμα προς τις δυνάμεις της πραγματικής αριστεράς, ακολουθώντας την επική και δραματική έκκληση του ποιητή: «Ομπρός βοηθάτε με στήθος και με γόνα, να βγάλουμε τον ήλιο από τη λάσπη».

* Νίκος Καββαδίας, «Πούσι»

** Πρώην μέλος του Δ.Σ της ΟΛΜΕ, στέλεχος του Μ-Λ ΚΚΕ

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Παρέμβαση στις διεργασίες της ευρύτερης Αριστεράς
Η χρόνια κρίση που βιώνουμε, η φθορά των θεσμών, η αμφισβήτηση των αξιακών κωδίκων, η ανεπάρκεια του πολιτικού προσωπικού, η αναποτελεσματικότητα των μνημονιακών επιλογών, το δυσμενές διεθνές περιβάλλον και τα...
Παρέμβαση στις διεργασίες της ευρύτερης Αριστεράς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στις 25 του Μάη...
Στις 25 του Μάη η ΚΝΕ και το ΚΚΕ θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για να δυναμώσει η γραμμή της αντεπίθεσης, για παραπέρα ισχυροποίηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, για την κοινή πάλη με το ταξικό εργατικό...
Στις 25 του Μάη...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σύνταγμα και «δεξιά στροφή»
Παρά τη ραγδαία σοκαριστική πολιτική-ιδεολογική μετάλλαξη του κυβερνώντος κόμματος τα τελευταία δύο χρόνια, οι άξονες των προτάσεών του σχετικά με την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση εξέπληξαν ως προς το...
Σύνταγμα και «δεξιά στροφή»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Μαρξ, ο Στάλιν και ο «άλλος»!
«Είναι αξιοπρόσεκτο ότι το τέλος της αντιμνημονιακής ψευδολογίας δεν έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ κοντύτερα στην ''Κεντροαριστερά''», γράφει ο Π. Ελευθεριάδης, παρ' όλο που ως κυβέρνηση εφαρμόζει, έστω και «κουτσά-στραβά...
Ο Μαρξ, ο Στάλιν και ο «άλλος»!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από την Αμυγδαλέζα στον Ελαιώνα
Αν θέλουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη πρέπει να καταλάβουμε ότι κάθε ώθηση θα τη μετακινεί ένα χιλιοστό. Να μην τιμωρούμε το χιλιοστό με βάση την παράλογη προσδοκία του χιλιομέτρου. Είναι ένας αθροιστικός πόλεμος...
Από την Αμυγδαλέζα στον Ελαιώνα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Mαγκιά
Και ενώ, σύμφωνα με τα θρυλούμενα, το γενετικό υλικό της μαγκιάς είναι η αξιοπρέπεια, η ανιδιοτέλεια, η ειλικρίνεια και άλλες αρετές, ανησυχούμε δικαιολογημένα μήπως οι γονείς του μάγκα πρέπει να αναζητηθούν...
Mαγκιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας