• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 31.3°C
  4 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.6°C / 33.1°C
  3 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.0°C / 31.5°C
  0 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 31.3°C
  5 BF
  32%
 • Βέροια
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  30°C 27.9°C / 30.4°C
  2 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 26.8°C
  2 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  3 BF
  19%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.7°C / 29.7°C
  4 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 28.5°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  4 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.3°C / 28.7°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  1 BF
  27%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  0 BF
  35%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.4°C / 31.6°C
  2 BF
  30%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  3 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 31.0°C
  4 BF
  28%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.3°C
  2 BF
  39%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.7°C / 31.7°C
  2 BF
  53%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  1 BF
  27%

Δυνάμεις του ΝΑΤΟ καταφτάνουν στο Αιγαίο

Αμφιβολίες για τη συμμαχική επιχείρηση

 • A-
 • A+

Η ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση καλείται να επιτελέσει τρεις αποστολές: να ενισχύσει τις ακτοφυλακές της Ελλάδας και της Τουρκίας στην αντιμετώπιση των διακινητών και των δικτύων τους, να επαναπροωθεί τους πρόσφυγες που βρίσκονται καθ’ οδόν προς τις ελληνικές ακτές και να επιτηρεί και να ενημερώνει για τη συμπεριφορά των ελληνικών και τουρκικών αρχών στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

Υπάρχει, επίσης, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το αίτημα του Ελληνα πρωθυπουργού προς τη Γερμανίδα καγκελάριο, οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις να επιχειρούν μόνο σε τουρκικά και βέβαια διεθνή ύδατα.

Η αποστολή της ενίσχυσης των ακτοφυλακών στην αντιμετώπιση των διακινητών είναι από τις πλέον σημαντικές.

Ομως, θα μπορούσε να διερωτηθεί κανείς πώς είναι δυνατόν τρία ή τέσσερα πολεμικά πλοία, των οποίων οι αξιωματικοί δεν έχουν γνώση της δαιδαλώδους ακτογραμμής και των χιλιάδων βραχονησίδων, να μπορέσουν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην πάταξη των δικτύων των διακινητών, περιπολώντας μάλιστα από τη Λέσβο ώς το Καστελόριζο.

Αν, μάλιστα, οι τουρκικές Αρχές συνεχίζουν να επιδεικνύουν την ίδια αβελτηρία στην καταδίωξή τους, τότε η ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση δεν πρόκειται να αποδώσει.

Η επαναπροώθηση των προσφύγων στην Τουρκία είναι ένα πολύ λεπτό σημείο. Βέβαια δεν αναμένει κανείς ότι ο ΝΑΤΟϊκός στολίσκος θα επιβάλει την επαναπροώθηση στις τουρκικές Αρχές.

Μέχρι σήμερα η Τουρκία έχει πρακτικά αρνηθεί την επαναπροώθηση μεγάλου αριθμού προσφύγων. Μπορεί, μάλιστα, κάθε φορά να αμφισβητεί αν οι πρόσφυγες αυτοί περισυνελέγησαν στα τουρκικά χωρικά ύδατα και να θέτει προσκόμματα.

Για να υλοποιηθεί πραγματική επαναπροώθηση χρειάζεται μια πολύ σημαντική αλλαγή στην τουρκική πολιτική και αυτή δεν θα συμβεί μόνο με τη ΝΑΤΟϊκή παρουσία, αλλά με πολιτικά και οικονομικά ανταλλάγματα του «ανατολίτικου παζαριού».

Η παρουσία της ΝΑΤΟϊκής δύναμης θα δίνει σαφέστερη εικόνα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για το ποιος πραγματικά συμβάλλει στην αντιμετώπιση των δικτύων των διακινητών.

Αλλά το Βερολίνο, το Παρίσι και οι Βρυξέλλες δεν πάσχουν από πληροφόρηση για την κατάσταση που επικρατεί με τους διακινητές τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ελλάδα, αφού λαμβάνουν συνεχή ενημέρωση από τη Frontex και από τις υπηρεσίες τους.

Τέλος, καθώς δεν είναι ακόμη γνωστό αν η ΝΑΤΟϊκή δύναμη θα επιχειρεί μόνο στα τουρκικά χωρικά ύδατα, είναι πολύ πιθανό να εμπλακούμε και πάλι σε σχοινοτενείς διαπραγματεύσεις εντός ΝΑΤΟ για τα επιχειρησιακά όρια και τελικά για κυριαρχικά δικαιώματα.

Δημιουργούνται, λοιπόν, σημαντικές αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης.

Φαίνεται ότι αποτελεί ή μια ακόμη προσχηματική κίνηση των δυτικο-ευρωπαϊκών κρατών για να πείσουν τις κοινωνίες τους ότι κάνουν το παν για να ανακόψουν τις προσφυγικές ροές ή προοίμιο για μεγαλύτερη ανάμειξη του ΝΑΤΟ στο συριακό ζήτημα με βάση την προστασία των προσφύγων.

Μπορεί, όμως, να συμβαίνουν και τα δύο.

* Αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και υπεύθυνος του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών, www.cemmis.edu.gr

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κοιμηθείτε ήσυχα τώρα: Το ΝΑΤΟ μας προστατεύει!
Αυτό που προωθεί η Ε.Ε. μεθοδικά, με πρόσχημα το προσφυγικό και τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, εν μέσω απειλών, εκβιασμών και τελεσίγραφων, είναι η αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, με το...
Κοιμηθείτε ήσυχα τώρα: Το ΝΑΤΟ μας προστατεύει!
ΑΠΟΨΕΙΣ
“Turkaegean” γιοκ: το ύστατο επιχείρημα
Η αντίδραση της Κυβέρνησης μέσω της προσφυγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απέδωσε την άμεση, οργισμένη και σε έντονο ύφος αντίδραση του Αντιπροέδρου της κ. Σχοινά.
“Turkaegean” γιοκ: το ύστατο επιχείρημα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ελλάδα μόνη…
Η περιβόητη συμφωνία με τη γείτονα για το προσφυγικό ζήτημα, στην πραγματικότητα δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Και τούτο διότι η Τουρκία, αναλόγως των συνθηκών, επιτρέπει σε σχεδόν καθημερινή βάση να διαφεύγει ένας...
Η Ελλάδα μόνη…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στην κόψη του ξυραφιού
Για την Ελλάδα, η οποία, μόνον λόγω της σχέσης της με το ΝΑΤΟ, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε κάποια σχετική θέση ασφάλειας της εδαφικής της ακεραιότητας, η κατάσταση είναι πλέον δυστυχώς ανεξέλεγκτη. Η σχετική...
Στην κόψη του ξυραφιού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο
Τι πιο λογικό από τη συνεργασία των δύο γειτονικών χωρών; Από τη στιγμή, όμως, που η Ελλάδα απορρίπτει τις κοινές περιπολίες λόγω των γνωστών προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ η FRONTEX αδυνατεί να...
Το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο φέρνει τον πόλεμο στην πόρτα μας!
Η σπουδή της αμερικάνικης κυβέρνησης να αποδεχθεί το γερμανο-τουρκικό αίτημα για επιχειρησιακή εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Ανατολικό Αιγαίο αποτελεί μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη για την ειρήνη στην περιοχή.
Το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο φέρνει τον πόλεμο στην πόρτα μας!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας