• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  9°C 5.5°C / 11.9°C
  1 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.3°C / 8.8°C
  1 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 12.3°C
  1 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.0°C / 7.3°C
  2 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.6°C / 1.8°C
  1 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 10.7°C
  1 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 13.0°C
  4 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 4.9°C / 9.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.3°C / 14.4°C
  3 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.6°C / 9.0°C
  3 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.2°C / 13.2°C
  2 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.5°C / 4.5°C
  1 BF
  74%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.5°C / 9.0°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  12°C 5.8°C / 12.1°C
  0 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.4°C / 12.1°C
  1 BF
  70%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 0.3°C / 7.7°C
  2 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 2.7°C / 8.9°C
  1 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  1 BF
  82%

Ο κ. Αποστόλου δήλωσε ωμά ότι από τους 750.000 αγρότες που συνολικά κάθε χρόνο υποβάλλουν αίτηση ενιαίας ενίσχυσης από την Ε.Ε., στόχος της κυβέρνησης είναι να ενταχθούν στο «Μητρώο» μόνο 275.000

EUROKINISSI - ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τα 4 μέτωπα της αντιαγροτικής επίθεσης

 • A-
 • A+

Η πρωτοφανής πανελλαδική αγροτική εξέγερση, τα δυναμικά αγροτικά μπλόκα, κυρίως ο αγωνιστικός συντονισμός με την πανεργατική απεργία της Πέμπτης 4/2, αποτελούν έκφραση συσσωρευμένης αγροτικής αγανάκτησης, εκδήλωση του σύγχρονου αγροτικού προβλήματος.

Δεν πρόκειται μόνο για μαχητική απάντηση στον συνδυασμό αντιασφαλιστικού Καιάδα - υπερφορολόγησης των αγροτών. Η αντιαγροτική επίθεση κυβέρνησης - ΚΑΠ (Κοινής Αγροτικής Πολιτικής) της Ε.Ε. - 3ου βάρβαρου Μνημονίου είναι συνολικότερη, αλληλεπίδραση πολλών παραγόντων. Συγκεκριμένα:

Πρώτο: Απογείωση του κόστους παραγωγής με πανάκριβα καλλιεργητικά μέσα και εφόδια (πρόσφατη αύξηση ΦΠΑ στο 23% κ.ά.) και καταβύθιση των αγροτικών τιμών.

Μεγάλο άνοιγμα της ψαλίδας της διπλής εκμετάλλευσης αγρότη-παραγωγού και εργάτη-καταναλωτή, με δεδομένο ότι το αγροτικό προϊόν αποτελεί κυρίως πρώτη ύλη της βιομηχανίας και των πολυεθνικών.

Η ΚΑΠ της Ε.Ε. και οι κυβερνήσεις έχουν καταργήσει προ πολλού τις «τιμές Αθηνών» και τις «τιμές Βρυξελλών». Εχουν παραδώσει πλήρως το αγροτικό εισόδημα στις ληστρικές «δυνάμεις της αγοράς», σε όφελος των πολυεθνικών, των τραπεζών και των μεγαλοαγροτών, ξεκληρίζουν τους φτωχομεσαίους αγρότες, διογκώνουν την ανεργία, καταστρέφουν το περιβάλλον.

Δεύτερο: Ταξική λειτουργία των αγροτικών επιδοτήσεων της ΚΑΠ της Ε.Ε. Τις πληρώνει, στα ταμεία της Ε.Ε., ο εργάτης της πόλης (το 1,5% της αξίας κάθε προϊόντος που αγοράζει, μέσω του ΦΠΑ) και τις εισπράττει ο μεγαλοαγρότης.

Το 20% των μεγαλοαγροτών εισπράττει το 80% των επιδοτήσεων της Ε.Ε. που αποτελούν μηχανισμό επιτάχυνσης της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης στο χωριό, ισχυροποίησης των μεγαλοαγροτών και συντριβής της φτωχής αγροτιάς.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat στη δεκαετία 2003-2013, οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις στην Ε.Ε. μειώθηκαν κατά 4.000.000, ενώ η μέση καλλιεργούμενη έκτασή τους αυξήθηκε κατά 38% (από 117 στα 161 στρέμματα).

Στο ίδιο διάστημα (2003-2013) στην Ελλάδα, οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις μειώθηκαν κατά 14%, ενώ η μέση έκτασή τους αυξήθηκε κατά 42%, από τα 48 στα 68 στρέμματα!

Επομένως, το ζήτημα δεν είναι ότι οι επιδοτήσεις της Ε.Ε. μειώνονται (15% το 2015, μέχρι και 60% το 2019), αλλά ποιος τις πληρώνει, ποιος τις εισπράττει, ποιον ωφελούν και ποιον καταστρέφουν!

Τρίτο: Μετά την κατάργηση της ΑΤΕ (2ο Μνημόνιο), κατάργηση τώρα και των τελευταίων υπολειμμάτων «αγροτικού κράτους πρόνοιας» με τον νέο νόμο για τους Συνεταιρισμούς, που ολοκληρώνει το αντιαγροτικό έργο του Νόμου Σκανδαλίδη (Ν. 4015/2011).

Τέταρτο: Επερχόμενη χειροτέρευση του υπάρχοντος «Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων» (Ν. 3874/2010), με στόχο το βίαιο ξεκλήρισμα 300.000 αγροτοεργατών-εργατοαγροτών, που, για να επιβιώσουν, συμπληρώνουν το φτωχό αγροτικό τους εισόδημα με εργατική απασχόληση (π.χ. στον τουρισμό, στις οικοδομές κ.ά.).

Οι μεγαλοαγρότες υποστηρίζουν διακομματικά και με φανατισμό το «Μητρώο Αγροτών», για να αρπάξουν το 90%-95% των επιδοτήσεων.

Την Παρασκευή 5 Φλεβάρη στη Βουλή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου, απαντώντας στην επίκαιρη επερώτηση του ΚΚΕ για τους αγρότες, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση συζητάει με τους «θεσμούς» την τροποποίηση (χειροτέρευση) και άμεση εφαρμογή του «Μητρώου Αγροτών».

Ο κ. Αποστόλου δήλωσε ωμά ότι από τους 750.000 αγρότες που συνολικά κάθε χρόνο υποβάλλουν αίτηση ενιαίας ενίσχυσης από την Ε.Ε., στόχος της κυβέρνησης είναι να ενταχθούν στο «Μητρώο» μόνο 275.000 «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες», δηλαδή οι μεγαλοαγρότες και μεσαίοι αγρότες.

Ολοι οι υπόλοιποι 475.000 εργατοαγρότες, αγροτοεργάτες και μικροαγρότες θα αποκλειστούν από επιδοτήσεις και ενισχύσεις και γρήγορα θα ξεκληριστούν. Οι «θεσμοί» φυσικά θα συμφωνήσουν.

Οι φωστήρες του ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξούν να πετύχουν εκεί όπου, λόγω των αγροτικών μπλόκων, απέτυχαν παταγωδώς τόσο ο Α. Παπανδρέου το 1996 όσο και ο Γ. Παπανδρέου το 2010. Είναι τόσο μεγάλη η φόρα που έχουν πάρει, για να εφαρμόσουν τις επιταγές της Ε.Ε. και του Σόιμπλε, που σίγουρα θα πέσουν και θα γκρεμοτσακιστούν!

Το μέτωπο πάλης φτωχομεσαίων αγροτών-εργατών γης-εργαζομένων-νεολαίας-συνταξιούχων, για την κατάργηση του «Μητρώου Αγροτών», συνολικά για την ανατροπή της αντιασφαλιστικής - φορομπηχτικής καταιγίδας, της ΚΑΠ της Ε.Ε., των Μνημονίων και της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, είναι ζήτημα επιβίωσης για τη φτωχολογιά του χωριού και της πόλης.

*μέλος ΠΣΟ ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υπουλη η παρέμβαση των φασιστών σε αγροτικά μπλόκα
Είναι γεγονός πως για πρώτη φορά από το 2012 που εμφανίστηκαν με αυξημένα εκλογικά ποσοστά οι φασίστες της Χρυσής Αυγής προσπαθούν να παρέμβουν όχι απλώς εκλογικά στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό ή σε μεμονωμένες...
Υπουλη η παρέμβαση των φασιστών σε αγροτικά μπλόκα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι προσθέσαμε στον αγροτικό χώρο
Παρά τις γενικευμένες απαιτήσεις -από την πρώτη κιόλας μέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας- διόρθωσης των πάντων στον αγροτικό χώρο, δώσαμε ένα σαφές δείγμα προθέσεων και πράξεων.
Τι προσθέσαμε στον αγροτικό χώρο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αγροτικό ζήτημα και παραγωγική ανασυγκρότηση
Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, με στόχο τη βελτίωση του προβλήματος της αυτάρκειας και την παραγωγή επώνυμων προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας και ποιότητας, είναι μονόδρομος. Το νέο πρόγραμμα...
Αγροτικό ζήτημα και παραγωγική ανασυγκρότηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σύμμαχος και όχι αντίπαλος των αγροτών»
Τα τρακτέρ στο Σύνταγμα. Επίδειξη δύναμης. Κορύφωση του αγώνα. Ομως, ποιοι τέλος πάντων αγωνίζονται, για ποια αιτία και με ποιο σκοπό; Kαι εναντίον τίνος; Το σχήμα φαίνεται απλό: όλοι οι αγρότες, με αιτία το...
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σύμμαχος και όχι αντίπαλος των αγροτών»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το μαχαίρι τώρα πήγε και στο δικό σου χέρι!
Κύριε υπουργέ Αγροτικής Ανάπτυξης, τους αγρότες μην τους κλαις. Δεν τρέμουν πια, μήπως χάσουν το ευρωπαϊκό όνειρο, όπως τους φοβέρισες. Τα έχουν χάσει όλα. Εχουν εμπειρία από τα μνημόνια και τις δυνάμεις που...
Το μαχαίρι τώρα πήγε και στο δικό σου χέρι!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Να μην περάσουν τα μέτρα εξόντωσης της φτωχομεσαίας αγροτιάς!
Από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, στον Προμαχώνα, στα Τέμπη, στη Θεσσαλονίκη, στη Νίκαια, στη Γυρτώνη, στη Ροδόπη, στα Κερδύλλια και σ’ όλη την Ελλάδα οι αγρότες ξεσηκώνονται ενάντια στη μνημονιακή πολιτική που...
Να μην περάσουν τα μέτρα εξόντωσης της φτωχομεσαίας αγροτιάς!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας