• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.2°C / 26.8°C
  1 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.2°C / 24.2°C
  1 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 26.5°C
  2 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 20.9°C
  1 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.3°C
  2 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 23.0°C
  2 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  1 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  1 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 26.6°C
  2 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.3°C / 23.9°C
  2 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 23.8°C
  1 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  3 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 23.4°C / 24.4°C
  1 BF
  72%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.5°C / 25.5°C
  1 BF
  61%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 26.8°C
  3 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 26.6°C
  0 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 22.7°C
  2 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  2 BF
  87%

Η Ροζάβα πρότυπο κοινοτισμού

EPA/ SEDAT SUNA

Αγώνας για ελευθερία και δημοκρατία

 • A-
 • A+

Η Ανατολική Μεσόγειος είναι ένα καζάνι που ήδη έχει βράσει. Ομως δεν έχει ακόμα στρωθεί το τραπέζι και δεν ξέρουμε τη θέση που θα ’χει ο καθένας σε αυτό το τραπέζι.

Νομίζω ότι έτσι μπορούμε να δούμε τη στρατιωτικο-πολιτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Οι λαοί της περιοχής όταν ξέσπασε η «αραβική άνοιξη» αγωνίστηκαν για ελευθερίες και δημοκρατικά δικαιώματα.

Αυτός ο αγώνας έφερε απέναντί τους τόσο τα αραβικά καθεστώτα όσο και τις δυτικές δυνάμεις που γρήγορα σχεδίασαν τη δική τους απάντηση.

Η πρώτη επιλογή τους ήταν να ανατρέψουν τα κοσμικά καθεστώτα και να τα αντικαταστήσουν με «μετριοπαθή ισλαμικά» καθεστώτα.

Ετσι άρχισε να υποστηρίζεται η Μουσουλμανική Αδελφότητα και στη θέση των ενωτικών συνθημάτων για ελευθερία και δημοκρατία εμφανίστηκαν θεοκρατικά, μισαλλόδοξα και φασιστικά συνθήματα.

Με αυτόν τον τρόπο αυτή η λαϊκή εξέγερση από ειρηνική και δημοκρατική μετατράπηκε σε ένοπλη σεχταριστική.

Ανάμεσα στις δυνάμεις που έσπρωξαν σε αυτή την εκτροπή κύριο ρόλο έπαιξε η Τουρκία, η οποία ήδη είχε ένα θεοκρατικό καθεστώς, το οποίο παρουσιάστηκε ως μοντέλο-λύση. Επιλογή που η Δύση σκέφτηκε σοβαρά να υποστηρίξει.

Σύντομα μέσω της υποστήριξης προς τη Μουσουλμανική Αδελφότητα καλλιεργήθηκε το έδαφος για τη δημιουργία πολλών ένοπλων πολιτικο-στρατιωτικών εξτρεμιστικών ομάδων που ή ενισχύθηκαν ή δημιουργήθηκαν εξ αρχής από εξωτερικές δυνάμεις.

Ομως πολιτικά δεν υπάρχει κάτι που να λέγεται μετριοπαθές Ισλάμ, επειδή όλα τα κινήματα του πολιτικού Ισλάμ έχουν θεωρητική βάση τον Σαλαφισμό και στρατιωτική το Τζιχάντ.

Ο,τι ξεκινάει από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα καταλήγει με μαθηματική ακρίβεια στην Αλ Κάιντα και το ISIS.

Η βαρβαρότητα των ένοπλων ισλαμικών ομάδων, παράλληλα με τη βαρβαρότητα του συριακού και των άλλων καθεστώτων στην περιοχή και τις επεμβάσεις των ξένων μεγάλων δυνάμεων, έφερε τη μεγάλη αυτή καταστροφή και τον εκπατρισμό 7 εκατομμυρίων προσφύγων από τη Συρία.

Εξαίρεση σε αυτή την εκτροπή στάθηκε ο κουρδικός λαός. Αυτό οφείλεται, πρώτον, στο ότι εξ αρχής ήταν ένας λαός πολιτικοποιημένος, με εθνικές και δημοκρατικές αξίες και, δεύτερον, στο ότι το κουρδικό εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία και είχε προετοιμάσει και οργανώσει τον λαό για δημοκρατικό και επαναστατικό αγώνα.

Ετσι μπόρεσε να πάρει έγκαιρα σωστή θέση και να γίνει ο κύριος παράγοντας που στήριξε τις ανθρώπινες και δημοκρατικές αξίες της συνύπαρξης όλων των εθνικών και θρησκευτικών ομάδων ενάντια στη σεχταριστική, μισαλλόδοξη και στην καθεστωτική βαρβαρότητα.

Και σε αυτή την προσπάθειά του ο κουρδικός λαός βρήκε απέναντί του την Τουρκία. Το ισλαμιστικό καθεστώς Ερντογάν-Νταβούτογλου ενίσχυσε με όλους τους τρόπους τις ένοπλες ισλαμικές ομάδες, όπως ενίσχυσε και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο και το ISIS στο Ιράκ, στη Συρία και στη Λιβύη.

Φυσικά θέλησε να χτυπήσει και αυτόν τον αγώνα όπως χτύπησε και όλες τις προσπάθειες του κουρδικού έθνους και όλους τους αγώνες για δημοκρατία μέσα και έξω από την Τουρκία.

Είναι ένα αξιοσημείωτο παράδοξο την ώρα που ΝAΤΟϊκές χώρες βομβαρδίζουν το ISIS, η Τουρκία, αν και μέλος του ΝΑΤΟ, βοηθά άμεσα το ISIS κυρίως με τους βομβαρδισμούς κατά του ΡΚΚ, το οποίο στηρίζει τον Δημοκρατικό Αγώνα στη Ροζάβα και τη Συρία.

Επίσης παράδοξο είναι ότι η Ευρώπη συνομιλεί με τους Ερντογάν-Νταβούτογλου για τη λύση του προσφυγικού που οι ίδιοι συντελούν στη δημιουργία του, τάζοντάς τους οικονομικά και πολιτικά ανταλλάγματα ενώ μένει σιωπηλή μπροστά στον πόλεμο που έχουν ξεκινήσει ενάντια στον κουρδικό λαό, μέσα στην Τουρκία, ως τιμωρία επειδή με την ψήφο του έβαλε το HDP στη Βουλή και κατέστρεψε το όνειρο του Ερντογάν να γίνει νέος σουλτάνος.

Ενας πόλεμος που χρηματοδοτείται εν πολλοίς με τα λεφτά που προσφέρονται για τη δήθεν λύση του προσφυγικού και που σύντομα θα δημιουργήσει νέα προσφυγική κρίση, ιδιαίτερα με τον ερχομό της άνοιξης, όταν οι αντάρτικες δυνάμεις θα κατεβούν στις πόλεις για να προστατεύσουν τους κουρδικούς πληθυσμούς από την εθνοκάθαρση που επιχειρεί ο τουρκικός στρατός στο βόρειο Κουρδιστάν. Αυτό θα σημάνει την παραπέρα ένταση των πολεμικών επιχειρήσεων στην περιοχή.

*Μέλος του διπλωματικού γραφείου του PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης, Συρία)

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανεξάρτητο Κουρδιστάν- αλλάζει ο παγκόσμιος χάρτης
Το δημοψήφισμα θα είναι ορόσημο για όλους τους Κούρδους. Αλλά και το βλέμμα όλου του κόσμου είναι στραμμένο εκεί. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη δηλώσει την υποστήριξή τους στην κουρδική κυβέρνηση, ο...
Ανεξάρτητο Κουρδιστάν- αλλάζει ο παγκόσμιος χάρτης
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Και τώρα... τα δύσκολα
«Εάν το 2015 ήταν η χρονιά της απελευθέρωσης, το 2016 θα είναι η χρονιά των μεγάλων νικών που θα βάλουν τέλος στην παρουσία του “Ισλαμικού κράτους» στο Ιράκ», διακήρυξε χθες ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Χαϊντέρ αλ...
Και τώρα... τα δύσκολα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εκτός κανονικότητας
Η εισβολή της Τουρκίας στη Βορειοανατολική Συρία, όποια και αν είναι η έκβασή της, έδωσε ξανά στον Ερντογάν μια περίοδο χάριτος, άγνωστης διάρκειας, στην εσωτερική πολιτική σκηνή.
Εκτός κανονικότητας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ε.Ε., η «νέα Τουρκία» και το δικτατορικό καθεστώς του Ερντογάν
Η Τουρκία διανύει μια νέα φάση διακυβέρνησης και αναδιαμόρφωσης του κράτους. Ο τρόπος που η παρούσα εξουσία θωρεί τον κόσμο και οι στόχοι της είναι ζωτικής σημασίας όσον αφορά τόσο την Τουρκία όσο και τη Μέση...
Η Ε.Ε., η «νέα Τουρκία» και το δικτατορικό καθεστώς του Ερντογάν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Quo vadis Europa?
Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια Σύροι εγκατέλειψαν τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τις βόμβες, «ντόπιες» και ξένες, και από το λεπίδι του ISIS. Κι από αυτόν τον τρομακτικό ομολογουμένως αριθμό, κάπου 600.000...
Quo vadis Europa?
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το στοίχημα των Ερντογάν και Νταβούτογλου
Η κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού από τουρκικά μαχητικά είναι ένα γεγονός σύνθετο και φωτογραφίζει την πολυπλοκότητα των συσχετισμών ισχύος στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και παγκόσμια. Πολλοί ισχυρίζονται...
Το στοίχημα των Ερντογάν και Νταβούτογλου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας