• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.2°C / 16.2°C
  0 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 9.7°C / 14.7°C
  1 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.0°C / 16.2°C
  1 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 9.7°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.9°C / 14.0°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.3°C / 7.9°C
  2 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.6°C / 13.6°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.5°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.4°C / 17.9°C
  2 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  1 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  2 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.5°C / 11.2°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 14.8°C / 18.8°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.7°C / 16.4°C
  1 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  14°C 9.3°C / 14.4°C
  0 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.7°C / 14.7°C
  2 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  0 BF
  94%

Πρόσφυγες σε κέντρο φιλοξενίας εθελοντών στη Κάλυμνο

AP Photo/Thanassis Stavrakis

Οταν το πρωί χτυπούν την πόρτα σου…

 • A-
 • A+

Νέοι άνθρωποι. Πήραν την άδειά τους μέσα στον χειμώνα και ήρθαν στην Ελλάδα. Δεν ανήκουν σ’ εκείνους που κάνουν τη Μύκονο διάσημη.

Ανήκουν σ’ αυτούς που βοηθούν την Ελλάδα να μη θρηνεί και «νεκρούς από την πείνα πρόσφυγες», φτάνουν αυτοί στη θάλασσα. Εγκαταστάθηκαν σ’ ένα χωριό πολύ κοντά στα σύνορα της Ειδομένης.

Και μήνες τώρα προσφέρουν καθημερινά πολλές χιλιάδες μερίδες ζεστό φαγητό στους/στις πρόσφυγες.

Δεν ανήκουν σε καμιά ΜΚΟ. Δεν θέλουν «πιστοποιημένη» την αλληλεγγύη τους, τη θέλουν αυτονόητη, καθημερινή πράξη, όπως συμβαίνει με τα ψώνια που κάνουν για την ηλικιωμένη γειτόνισσά τους.

«Ανήμπορη είναι, δεν θα της συμπαρασταθείς;» αναρωτιούνται, «και πρέπει γι’ αυτό να ζητήσεις έγκριση και να καταγραφείς;» απορούν.

Ετσι αισθάνονται, έτσι σκέφτονται κι έτσι λειτουργούν. Και βλέποντας την ανθρώπινη τραγωδία στην Ελλάδα, οργάνωσαν τις άδειές τους με τέτοιο τρόπο ώστε η ομάδα τους να έχει πάντα τριάντα άτομα που είναι απαραίτητα για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες.

Νέοι άνθρωποι, με αντικομφορμιστική ενδυματολογική εμφάνιση, κι αυτοί χωρίς γραβάτα. Αποδεκτοί στο χωριό, η δουλειά τους, αντικείμενο θαυμασμού.

«Οργανωμένη η κουζίνα τους με ευρωπαϊκό τρόπο», θαυμάζουν οι κάτοικοι. Καθόλου τυχαίο, βέβαια.

Στο μικρό χωριό έχει εγκατασταθεί η συσσωρευμένη πολυετής πείρα και γνώση της «Κοινωνικής Κουζίνας του Φράιμπουργκ» και των αντίστοιχων του Βερολίνου, του Αμβούργου, του Αμστερνταμ και άλλων αυτόνομων κοινωνικών δομών αλληλεγγύης ευρωπαϊκών χωρών.

Είναι δομές που στις χώρες τους απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Αυτή είναι η «διαπίστευσή» τους.

Αλλου είδους διαπίστευση δεν απαιτήθηκε ποτέ από το κράτος τους (που, σε αντίθεση μ’ εμάς, τυχαίνει να έχει και δομές κράτους πρόνοιας).

Τη Δευτέρα το πρωί άκουσαν να χτυπούν κάποιοι την πόρτα τους επιτακτικά και με δύναμη. Δεν πρόλαβαν καλά καλά να ανοίξουν και αγριωποί άνδρες μπούκαραν απαιτώντας «να βγουν όλοι έξω».

Αστυνομικοί με πολιτικά. Αργότερα έφτασαν και αστυνομικοί με στολή, συνοδευόμενοι από εισαγγελέα. Εκαναν το σπίτι φύλλο και φτερό.

Το ίδιο και τα αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στον δρόμο. Υπέβαλαν όλα τα άτομα σε σωματικό έλεγχο. Δεν βρήκαν τίποτε το επιλήψιμο. Εφυγαν μετά από τρεις ώρες.

Εξαιτίας της καθυστέρησης, η ομάδα βρέθηκε κοντά στους/ις πρόσφυγες «μόνο» με τέσσερις χιλιάδες μερίδες φαγητό.

Αποδείχτηκαν λίγες, καθώς, μαζί με τις χίλιες εννιακόσιες που πρόσφερε η Οικόπολις, δεν έφτασαν για να σιτίσουν επαρκώς τις οκτώμισι χιλιάδες άτομα που είχαν κατακλύσει τον καταυλισμό στο βενζινάδικο, είκοσι χιλιόμετρα πριν από τα σύνορα.

Ετσι, το βράδυ της Δευτέρας μερικές χιλιάδες πρόσφυγες κοιμήθηκαν νηστικοί.

Την ίδια ώρα, τα κοινωνικά δίκτυα στο εξωτερικό γέμισαν με την είδηση για «νέα επιχείρηση εκφοβισμού της ελληνικής αστυνομίας σε βάρος των αλλοδαπών αλληλέγγυων».

Ο υπουργός μας με υπερηφάνεια αποκαλεί αυτές τις επιχειρήσεις «επανακτούμε το κράτος».

Ομως πόσο υπερήφανοι μπορούν να είναι οι πολίτες για ένα κράτος όπου ισχύει το ρητό «Οταν το πρωί χτυπούν την πόρτα σου κι εσύ είσαι αλλοδαπός αλληλέγγυος, ασφαλώς δεν είναι ο γαλατάς»;

*ομότιμος καθηγητής Παιδαγωγικής στο ΑΠΘ

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χαμένες ευκαιρίες
Οι καταλήψεις ουσιαστικά είναι βραχυπρόθεσμες λύσεις. Κι αυτό γιατί ότι η αλληλεγγύη από μόνη της δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε μεγάλα, σύνθετα προβλήματα και κυρίως δεν μπορεί να υποκαταστήσει την...
Χαμένες ευκαιρίες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κανονικοποίηση και επιβράβευση της ισλαμοφοβίας
Οι πρόσφατες επιλογές διοικητών προσφυγικών δομών που ανακοινώθηκαν από το αρμόδιο υπουργείο προκάλεσαν ιδιαίτερη έκπληξη, ιδίως εκείνη του διοικητή της δομής του Πύργου.
Κανονικοποίηση και επιβράβευση της ισλαμοφοβίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σημαντικές καταδίκες
Είναι γεγονός ότι εδώ και χρόνια το Στρασβούργο απλώνει μια προστατευτική ομπρέλα στους πρόσφυγες με σωρεία καταδικαστικών αποφάσεων όταν διαπιστώνει απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.
Σημαντικές καταδίκες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Παιδιά εκτός σχολείου
Φέτος για κάποιους δεν ήρθε η πρώτη μέρα στο σχολείο, γι' αυτούς δεν άνοιξε την πόρτα του το ελληνικό σχολείο. Πρόκειται για τους μαθητές πρόσφυγες που εντάσσονται στις Δομές Εκπαίδευσης και Υποστήριξης...
Παιδιά εκτός σχολείου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για την ψυχική υγεία των ασυνόδευτων παιδιών
Το ζήτημα της προστασίας των ασυνόδευτων παιδιών βρίσκεται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης. Ανεξάρτητα από το ποια λύση τελικά προκριθεί, πρέπει να γίνει κατανοητό από τους αρμόδιους φορείς και χορηγούς...
Για την ψυχική υγεία των ασυνόδευτων παιδιών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο παραλογισμός της ΕΛ.ΑΣ.
Στην Καλαμάτα επέστρεψε η αστυνομία πρόσφυγες που είχε επιβιβάσει την Πέμπτη σε κλούβα προς άγνωστη κατεύθυνση, ισχυριζόμενη και σ' αυτήν την περίπτωση, όπως και στη Λέρο, ότι δεν είχαν εκδηλώσει επιθυμία για...
Ο παραλογισμός της ΕΛ.ΑΣ.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας