• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.8°C / 20.6°C
  2 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 15.6°C
  0 BF
  89%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.0°C / 19.4°C
  1 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Ασθενής ομίχλη
  11°C 10.9°C / 13.6°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 14.1°C
  1 BF
  100%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 15.0°C
  1 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 11.3°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 19.0°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.8°C / 21.4°C
  3 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 14.9°C
  1 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 20.2°C
  1 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 20.1°C
  0 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 16.9°C / 20.9°C
  3 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.5°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.5°C / 16.1°C
  1 BF
  68%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 13.8°C / 19.3°C
  3 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 20.9°C
  1 BF
  77%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.3°C
  0 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 15.7°C
  1 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  80%

Το πρόβλημα είναι ότι ο παγκόσμιος πλούτος κατανέμεται άνισα και άδικα

dreamstime

Δεν είναι φτωχός ο σημερινός κόσμος

 • A-
 • A+

Διαβάζουμε στον διεθνή Τύπο ότι ο ΟΗΕ αναζητεί 15 δισεκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσει προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας, είτε για πρόσφυγες πολέμων, είτε για θύματα φυσικών καταστροφών, είτε για μεγάλες κατηγορίες ανθρώπων που βρίσκονται σε απόλυτη ένδεια.

Από το 2011 (22 Ιουνίου), ο ίδιος Οργανισμός έχει δημοσιεύσει έκθεση με τίτλο «Global Social Crisis», επισημαίνοντας τις συνέπειες της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης στην απασχόληση και τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης των χωρών.

Στο μεταξύ, έχει προσλάβει πρωτοφανείς διαστάσεις το προσφυγικό-μεταναστευτικό, του οποίου την αντιμετώπιση πολλές κυβερνήσεις αρνούνται να χρηματοδοτήσουν.

Γεννιέται το ερώτημα: Μήπως είναι φτωχός ο σημερινός κόσμος; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά αρνητική, διότι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο παγκόσμιος πλούτος οκταπλασιάστηκε τα τελευταία εξήντα χρόνια, ενώ ο πληθυσμός της Γης την ίδια περίοδο αυξήθηκε δυόμισι φορές.

Το πρόβλημα, λοιπόν, είναι ότι ο παγκόσμιος πλούτος κατανέμεται άνισα και άδικα, τόσο εντός των χωρών (π.χ. ΗΠΑ) όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Για να μιλήσουμε για το κοινό μας σπίτι, την Ε.Ε., στην περιοχή αυτή της Γης αναλογεί περίπου το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού και περίπου το 30% του παγκόσμιου πλούτου.

Ας μην ισχυρίζονται επομένως οι ηγεσίες της Ε.Ε. ότι δεν μπορούν να υποδεχτούν και να εντάξουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια προσφύγων και μεταναστών.

Θα χαρακτήριζα πολιτιστική αντεπανάσταση τη στάση σειράς κυβερνήσεων χωρών-μελών της Ενωσης, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ιδέα υπήρξε από τη σύλληψή της πριν από διακόσια χρόνια ιδέα δημοκρατική, φιλειρηνική και ουμανιστική. Αρα έχουμε δίκιο όσοι αγωνιζόμαστε για να ξαναβρεί η Ευρώπη τον δρόμο των ανθρωποκεντρικών οραμάτων.

Επειδή συχνά είμαστε ευρωκεντρικοί εδώ στην Ελλάδα, καλό θα είναι να αξιοποιούμε και τα μηνύματα που έρχονται από τον υπόλοιπο κόσμο, όπως η Νότια Αμερική, αλλά και η Βόρεια (ΗΠΑ, Καναδάς).

Στη Λ. Αμερική γεννήθηκε το 2001 το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, ενώ στις ΗΠΑ, το 2011, υπήρξε το μεγάλο κίνημα «Occupy Wall Street», με το οποίο συντάχθηκαν οι διάσπαρτες αριστερές και οικολογικές δυνάμεις, τα συνδικάτα και κορυφαίοι διανοητές.

Το κίνημα εκείνο, στο οποίο δεν αναφερόμαστε συχνά στην Ελλάδα παρότι είχε εκπροσωπηθεί στη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, είχε καταγγείλει το κυρίαρχο σύστημα στις ΗΠΑ το οποίο επιτρέπει στο 1% του πληθυσμού να κατέχει το 90% του πλούτου της χώρας.

Επίσης, το ίδιο κίνημα είχε καταγγείλει τον διεθνή μιλιταρισμό, επικαλούμενο το γεγονός ότι οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες είχαν υπερβεί κατά πολύ τα επίπεδα του Ψυχρού Πολέμου.

Θα έλεγα καταλήγοντας ότι, με τη διεθνή ακτινοβολία που εξακολουθεί να έχει, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία, σε συνεργασία με το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), για ένα παγκόσμιο φόρουμ αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων το οποίο θα θέσει στο επίκεντρο το μέγα πρόβλημα της διεύρυνσης των ανισοτήτων παγκοσμίως, που είναι και μέγιστο πρόβλημα δημοκρατίας.

Να τεθεί από το φόρουμ αυτό ως στόχος η ανακατανομή του παγκόσμιου πλούτου, ο εκδημοκρατισμός του διεθνούς συστήματος και, πάνω απ’ όλα, των διεθνών οικονομικών οργανισμών (ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, ΠΟΕ). Συναφώς, πρέπει να τεθεί και ο στόχος εξοικονόμησης πόρων, τόσο για την παγκόσμια κοινωνική κρίση όσο και για την αντιμετώπιση της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής.

Οσο για τα 15 δισ. δολάρια που ψάχνει ο ΟΗΕ για ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας, το ποσό αυτό αντιστοιχεί μόλις σε τριών ημερών στρατιωτικές δαπάνες, αφού το 2014, οι δαπάνες αυτές παγκοσμίως είχαν φτάσει να είναι κατά μέσο όρο 5 δισ. δολάρια ημερησίως.

Ιδού η Ρόδος, ιδιαίτερα για τους ισχυρούς της Γης, που επιδίδονται στο εμπόριο των όπλων, να αποδεχτούν και να προωθήσουν τη μείωση, έστω σε ένα μικρό ποσοστό, των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών.

*Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι είναι και τι κάνει το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι ένα σωματείο με εθελοντικό χαρακτήρα, που εδώ και δεκαπέντε χρόνια υποστηρίζει, με τις δυνάμεις που διαθέτει, τα δικαιώματα των παιδιών σε όλα τα πεδία όπου...
Τι είναι και τι κάνει το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κατασκευή του αδιεξόδου
Το αδιέξοδο στο προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι πολυεπίπεδο. Σίγουρα, δεν είναι μια γραμμική διαδικασία. Δεν είναι, λ.χ., αποτέλεσμα της απόφασης εκατομμυρίων Σύριων (και Αφγανών, Πακιστανών, Ιρακινών, Ιρανών...
Η κατασκευή του αδιεξόδου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Έκθεση του ΟΗΕ για τις ανισότητες: μείωση της παγκόσμιας φτώχειας αύξηση των ανισοτήτων
Η ετήσια Έκθεση του ΟΗΕ το 2019 είναι αφιερωμένη στις ανισότητες. Καταγράφει την εξέλιξη και τη δυναμική των ανισοτήτων κατά τις τελευταίες δεκαετίες και προτείνει μέτρα για τη μείωση τους.
Η Έκθεση του ΟΗΕ για τις ανισότητες: μείωση της παγκόσμιας φτώχειας αύξηση των ανισοτήτων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αυτή είναι η χώρα μου σήμερα
Στην Πεντέλη, στα Βρασνά, στα Γιαννιτσά, στην Εδεσσα, στη Νάουσα, στην Κω και σ’ άλλα μέρη σ’ όλη τη χώρα, στην επικράτεια της «κανονικότητας»,...
Αυτή είναι η χώρα μου σήμερα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια οδυνηρή πραγματικότητα
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης υπάρχουν 3.790 ασυνόδευτοι ανήλικοι, πολίτες χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, συνήθως αιτούντες διεθνή προστασία με 1.000 άνευ...
Μια οδυνηρή πραγματικότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στο καραβάνι των προσφύγων
Αναμφισβήτητα μεταξύ των άνω των 7.000 ατόμων που συγκροτούν το καραβάνι των προσφύγων που κατευθύνονται στις ΗΠΑ υπάρχουν και προβληματικά στοιχεία. Ομως να χαρακτηρίσει κανείς ολόκληρο το καραβάνι...
Στο καραβάνι των προσφύγων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας