Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Από το Νταχάου στο Αιγαίο
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Από το Νταχάου στο Αιγαίο

  • A-
  • A+

Αρνούμαστε, στο όνομά μας, η διεθνής ιμπεριαλιστική κοινότητα να ορίσει και οι ντόπιοι υπηρέτες τους να βρουν ένα κονδύλι, για να χτίσουν τα hotspots, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των προσφύγων.

Αρνούμαστε με όλη τη δύναμή μας να χρησιμοποιηθεί το όνομα του λαού που ζει στο Αιγαίο, και όλου του λαού μας, για να μετονομαστεί ο πόλεμος σε ειρήνη, για να μασκαρευτεί η κτηνωδία των ιμπεριαλιστών και των υπηρετών τους σε «έγνοια», «ευαισθησία» και «αναγνώριση του ανθρώπινου πόνου»

Οι σάκοι με τα άψυχα κορμιά των προσφυγόπουλων, των ανδρών και των γυναικών, δεν χωρούσαν αυτή τη φορά στο Νοσοκομείο της Σάμου.

Η δολοφονία ήταν πιο μαζική απ’ όλες τις προηγούμενες που έγιναν στα παράλια του νησιού και κάποιοι σάκοι μεταφέρθηκαν και στο Κ.Υ. Καρλοβάσου. Γι’ αυτό, το βράδυ της Πέμπτης 28 Γενάρη ήταν πιο πολλοί οι άνθρωποι στο νησί με κόμπο στον λαιμό και βουβοί στα σπίτια τους. Στεναχωρήθηκαν, βέβαια, και η «διεθνής κοινότητα», η κυβέρνηση, τα διεθνή και εγχώρια ΜΜΕ, οι παράγοντες του δημόσιου βίου.

Και διέταξαν –Αμερικανοί, Γάλλοι, Ρώσοι και οι λοιποί δολοφόνοι παγκόσμιας και περιφερειακής κλίμακας– νέες απογειώσεις, νέους βομβαρδισμούς, νέα εγκλήματα στη Συρία, στο Τουρκικό Κουρδιστάν, στην ευρύτερη ματωμένη περιοχή.

Και διαμόρφωσαν –η κυβέρνηση με την ομόθυμη στάση όλων των «δημοκρατικών δυνάμεων» στη χώρα– νέες συμφωνίες με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, για να υπηρετήσουν τον πόλεμο των αφεντικών τους. Και ανέπτυξαν –οι μεγαλοδημοσιογράφοι στα κρατικά κανάλια και στα κανάλια των μεγαλοαστών– νέα επιχειρήματα, γιατί πρέπει για πάντα να ανήκουμε στη Δύση, γιατί η υποτέλεια στους φονιάδες και τους ληστές του πλανήτη είναι η πιο μεγάλη ιδέα που πρέπει –με κάθε κόστος για τον λαό μας και τους λαούς της περιοχής, αταλάντευτα– να την υπηρετούμε.

Στην πραγματικότητα, για όλους αυτούς, το ότι το Αιγαίο πέλαγος γίνεται ο τάφος χιλιάδων προσφύγων δεν αποτελεί πρόβλημα.

Αντίθετα, είναι μια –μερική– βολική λύση στο ζήτημα της ροής των προσφύγων, που δεν έχουν «τι να τους κάνουν».

Στις συνθήκες κρίσης και όξυνσης του ανταγωνισμού, στις οποίες βρίσκεται το καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα είναι φανερό ότι περισσεύουν –περισσεύουμε– εργάτες, λαοί, χώρες. Και οι μηχανές του συστήματος έχουν βάλει μπρος τη «δημιουργική» καταστροφή.

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή «μόλις» άρχισε! Δεν έχει ειρηνική διευθέτηση, παρά μονάχα προσωρινούς συμβιβασμούς που θα φέρουν πιο οξυμένες τις αντιθέσεις, ένταση και διεύρυνση της σφαγής των λαών.

Γι’ αυτό το Αιγαίο έγινε ένα βολικό, σύγχρονο Νταχάου των λαών που ξεριζώνονται από τις ιμπεριαλιστικές επιδρομές.

Κι εμείς, οι κάτοικοι των νησιών του, έχουμε την «τύχη» να βλέπουμε και να ζούμε πιο κοντά απ’ όλους στη χώρα μας τα σημάδια της σφαγής.

Τους πνιγμένους, παιδιά, γυναίκες, άντρες. Τα χιλιάδες πορτοκαλί σωσίβια που γέμισαν τις ακτές και τα βράχια στη θάλασσα. Αλλά και τους χιλιάδες «τυχερούς» που σώθηκαν, στοιβαγμένους σαν τα ζώα σε σκηνές και κοντέινερ, περιφραγμένους από έναν στρατό –κυρίως ξένων– ΜΚΟ, που «αίφνης» γέμισαν τα νησιά μας και ανακηρύχτηκαν από τις αρχές αρμόδιοι να ορίζουν κάθε τι για τους πρόσφυγες.

Ευαγγελιστές από την Καρολίνα των ΗΠΑ, «φιλάνθρωποι» από τη Δανία και τη Νορβηγία και ποιος ξέρει ποιοι άλλοι έχουν το γενικό κουμάντο της διαχείρισης. Και οι κάτοικοι δεν επιτρέπεται -χωρίς την άδειά τους- να έχουμε καμιά επαφή με όλον αυτό τον κατατρεγμένο κόσμο. Το Νταχάου, λοιπόν, δεν έχει αφεθεί στην τύχη του, έχει τους φύλακές του, τους σύγχρονους πράκτορες των ιμπεριαλιστών!

Κι ενώ η βουή του πολέμου στα αυτιά μας κάθε μέρα μεγαλώνει και τα μάτια μας γεμίζουν με τις εικόνες του φονικού, μαθαίνουμε πως «πρέπει και μας αξίζει» εμείς οι κάτοικοι του Αιγαίου να πάρουμε το Νόμπελ Ειρήνης!

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., όλες οι ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, το συγκρότημα Λαμπράκη, όλοι αυτοί και άλλοι μαζεύουν υπογραφές, για να πάρουμε αυτό το λαμπρό βραβείο!

Η πρόκληση –για εμάς, αλλά και για όλο τον λαό μας– είναι μεγάλη και χρειάζεται να την απαντήσουμε. Δεν θέλουμε να μοιραστούμε ένα βραβείο που το ’χουν πάρει –ανάμεσα σε άλλους– οι σφαγείς του παλαιστινιακού λαού (Σιμόν Πέρες, Γιτζάκ Ράμπιν), εκπρόσωποι των αμερικανικού ιμπεριαλισμού (Κίσινγκερ, Ομπάμα), ακόμα και η ίδια η Ε.Ε.!

Αρνούμαστε, στο όνομά μας, η διεθνής ιμπεριαλιστική κοινότητα να ορίσει και οι ντόπιοι υπηρέτες τους να βρουν ένα κονδύλι, για να χτίσουν τα hotspots, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των προσφύγων.

Αρνούμαστε με όλη τη δύναμή μας να χρησιμοποιηθεί το όνομα του λαού που ζει στο Αιγαίο, και όλου του λαού μας, για να μετονομαστεί ο πόλεμος σε ειρήνη, για να μασκαρευτεί η κτηνωδία των ιμπεριαλιστών και των υπηρετών τους σε «έγνοια», «ευαισθησία» και «αναγνώριση του ανθρώπινου πόνου».

Αυτόν τον πόνο μας δεν θα τον μοιραστούμε με τους εγκληματίες της Ουάσινγκτον, των ευρωπαϊκών καγκελαριών και των ντόπιων υποτακτικών τους.

Τον μοιραζόμαστε με τη νεολαία και τον λαό της χώρας μας. Και είναι σε αυτούς μόνο –καθώς οι γκρι σάκοι με τα νεκρά παιδιά δεν φεύγουν από τα μάτια μας– που θέλουμε να απευθύνουμε τον επίλογό μας.

Η χώρα μας είναι –πολιτικά και στρατιωτικά– βάση της αμερικανονατοϊκής ιμπεριαλιστικής πολεμικής επιδρομής σε ολόκληρη την περιοχή, από τα Βαλκάνια ώς τη Μ. Ανατολή και την Ανατ. Μεσόγειο.

Η βουή του μακελειού δεν φτάνει απλώς ώς εδώ, στην πραγματικότητα μας κυκλώνει. Σύμμαχοί μας είναι όλοι οι λαοί και οι εθνότητες που αντιμετωπίζουν την ιμπεριαλιστική καταιγίδα.

Εχθροί μας είναι οι ιμπεριαλιστές και οι ντόπιοι υποτακτικοί τους. Η ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας βρίσκεται στο μέτωπο της αντιιμπεριαλιστικής-αντιπολεμικής πάλης που πρέπει να υψώσουμε μαζί με τους συμμάχους μας.

Μια πάλη που οι στόχοι της πρέπει να είναι τόσο καθαροί όσο είναι και αναγκαίοι:

Να μπλοκάρουμε τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Να σταματήσουμε τον πόλεμο.

Να διώξουμε όλους τους φονιάδες από την περιοχή.

Να σπάσουμε όλα τα δεσμά της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης της χώρας. Να πάρουμε τις τύχες της χώρας και της ζωής μας στα χέρια μας.

Μέλη της Λαϊκής Αντίστασης-ΑΑΣ από Λέσβο, Σάμο, Ικαρία:

Πηνελόπη Αβουζουκλίδου, αναπληρώτρια εκπαιδευτικός, Λέσβος

Στρατής Γιαννούλης, ελεύθερος επαγγελματίας, Λέσβος

Χριστίνα Γιάτσιου, δασκάλα, Σάμος

Γιάννης Κελεσίδης, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, Σάμος

Εφη Κυριακίδου, αναπληρώτρια εκπαιδευτικός, Λέσβος

Σωτήρης Λέγγας, εργαζόμενος στο Νοσοκομείο Ικαρίας

Νίκος Παπαβασιλείου, εκπαιδευτικός, Σάμος

Μάκης Σερέτης, φοιτητής στο Μαθηματικό Σάμου

Θανάσης Σουρρής, συνταξιούχος εργάτης, Σάμος

 

ΑΠΟΨΕΙΣ
Δεν αρμόζουν στη χώρα μας καταστάσεις εξαίρεσης
Οι συνθήκες εγκλωβισμού και συνωστισμού και η συνακόλουθη αδυναμία επαρκούς εξατομικευμένης προσέγγισης και μέριμνας σε άτομα που έχουν ήδη βιώσει τραυματικές εμπειρίες παραβιάζουν βάναυσα τα δικαιώματά τους.
Δεν αρμόζουν στη χώρα μας καταστάσεις εξαίρεσης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εδώ φάγατε ολόκληρο το αρνί, το κεφάλι σάς πείραξε;
Από την προηγούμενη εβδομάδα, οι αναφορές των ΜΜΕ στη Λέσβο για το προσφυγικό επικεντρώνονται σε «ξεσηκωμούς», «χρυσαυγίτες» και «αναρμόδιους», με έμφαση στο «δώρο» της κεφαλής αρνιού. Και όταν όλοι προτιμούν...
Εδώ φάγατε ολόκληρο το αρνί, το κεφάλι σάς πείραξε;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ασύμμετρη απειλή της κανονικοποίησης του μίσους
Το προσφυγικό ζήτημα δεν είναι κάτι καινοφανές για τα ελληνικά δεδομένα. Ηταν, είναι και θα αποτελεί για πολλά ακόμα χρόνια θέμα διαχείρισης των εκάστοτε κυβερνήσεων, καθώς και το υπάρχον σύστημα μιας μάλλον...
Η ασύμμετρη απειλή της κανονικοποίησης του μίσους
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Οχι» της Σκαμιάς στην επίταξη
Η Σκαμιά της βόρειας Λέσβου, το γραφικό χωριό του Στράτη Μυριβήλη, με τον ορεινό οικισμό και τη Σκάλα, την οποία εκείνος ονόμασε «Παναγιά η Γοργόνα», στάθηκε γενναιόψυχα στην έκρηξη του προσφυγικού το 2015.
«Οχι» της Σκαμιάς στην επίταξη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χρονιάρες μέρες
Τι κάνει κάποιους να αποτολμούν με όποιον καιρό να βάλουν τα μικρά παιδιά τους σε μια βάρκα και να ανοιχτούν στο πέλαγος; Ενώ εμείς δεν αφήνουμε τα μεγάλα δικά μας να ταξιδέψουν με τον ίδιο καιρό. Χρονιάρες...
Χρονιάρες μέρες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για μια έμπρακτη συμπαράσταση στον κουρδικό λαό
Για ακόμη μια φορά, ο κουρδικός λαός βρίσκεται διωκόμενος. Aνάμεσα στα μεγάλα συμφέροντα των ισχυρών αλλά και στις εθνοτικές έριδες των στενών γειτόνων του δέχεται ξανά τη μανία των όπλων της γειτονικής...
Για μια έμπρακτη συμπαράσταση στον κουρδικό λαό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας