• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 14.0°C
  4 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.6°C / 11.0°C
  6 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.0°C / 11.0°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.9°C / 8.8°C
  2 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 11.3°C
  2 BF
  53%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 10.5°C
  2 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 6.2°C
  3 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  2 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.0°C
  4 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.7°C / 6.9°C
  4 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.1°C / 14.0°C
  4 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  6 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  55%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 9.9°C
  3 BF
  57%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.3°C / 10.5°C
  3 BF
  68%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  1 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.6°C / 12.1°C
  3 BF
  57%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 12.3°C
  2 BF
  44%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 10.5°C
  3 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.1°C / 6.1°C
  1 BF
  73%
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Πλειοδοσία κοινωνικής υποκρισίας

 • A-
 • A+

Εάν η υποκρισία αποτελεί το αντίθετο της γνησιότητας και της ειλικρίνειας στις ανθρώπινες σχέσεις, τότε η κοινωνική υποκρισία είναι το αντίθετο της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Με θετική διατύπωση, θα μπορούσε να οριστεί ως η προσποίηση ανύπαρκτων συναισθημάτων έγνοιας για τις συλλογικές προτεραιότητες μιας κοινωνίας, με αποτέλεσμα η ανάληψη μορφών κοινωνικής συμμετοχής να σκοπεί στην εξυπηρέτηση του ατομικού συμφέροντος και όχι στη θεραπεία πραγματικών κοινωνικών αναγκών.

Οι μέρες των εορτών που διανύσαμε μας θύμισαν πολλές μορφές κοινωνικής υποκρισίας που επαναλαμβάνονται συστηματικώς, με πιο συνηθισμένη τη φιλανθρωπική δραστηριότητα από φορείς και επιφανείς πολίτες.

Γενικότερα, όμως, στην εποχή μας, την οποία χαρακτηρίζουν μορφές έντονης κοινωνικής φθοράς και αποσύνθεσης, βιώνουμε αντίστοιχες εκφράσεις αυξημένης κοινωνικής υποκρισίας, σε όλο το φάσμα του κοινωνικού και πολιτικού μας βίου, μερικές από τις οποίες σταχυολογούνται ως εξής:

Υποκρισία είναι όταν προβάλλεται συστηματικά το όραμα μιας Ενωμένης Ευρώπης, εδρασμένης πάνω στις αρχές και τις αξίες της δημοκρατίας, του ανθρωπισμού και του πολιτισμού, όταν αντίθετα βιώνουμε την απροκάλυπτη ωμότητα και την αναλγησία των κυρίαρχων οικονομικών συμφερόντων.

Συνάμα, οι εγχώριοι κυβερνώντες, στις περιόδους οικονομικής κρίσης και πάνω στα κοινωνικά συντρίμμια, ξαναθυμούνται την κοινωνική αλληλεγγύη, εννοώντας τα μέτρα φιλανθρωπίας και ελεημοσύνης για τα θύματα της ανάλγητης πολιτικής τους.

Στην ίδια θέση και οι ψηφοφόροι αυτών, οι οποίοι έκαναν και κάνουν τα στραβά μάτια στις ανομίες και παρανομίες των πολιτικών τους ταγών, αφού για την προσωπική τους ιδιοτέλεια προσδοκούν από αυτούς κάποια προσωπική εξυπηρέτηση, αδιαφορώντας για το κοινό καλό, αλλά και για το μέλλον των επόμενων γενεών.

Υποκρισία είναι το ελληνοχριστιανικό ιδεώδες ως περιεχόμενο μιας κολοβωμένης παιδείας, που στηρίζεται σε ένα σύστημα ανεύθυνης και κατευθυνόμενης εκπαίδευσης που παράγει αναχρονιστικές απόψεις και ιδεολογίες και προάγει την πληροφορία και τη γνώση χωρίς κρίση και που στην τριτοβάθμια έκφρασή της δημιουργεί περισσότερο αυτάρεσκους τιτλούχους παρά επιστήμονες με συνείδηση και ευρύτητα πνεύματος.

Υποκρισία είναι και οι ιστορικές αναφορές στην καταγωγή μας, όταν θεωρούμε δεδομένη και αναλλοίωτη τη φυλετική συνέχεια και τον πολιτισμό μας, ως συνέχεια του πολιτισμού των αρχαίων προγόνων μας, όταν τίποτε από τις διδαχές τους δεν έχουμε ενσωματώσει στις κοινωνικές μας συνήθειες, συμπεριφορές και εκδηλώσεις, σε ό,τι αφορά την αίσθηση του μέτρου και της φιλοκαλίας, την αρετή και την ελευθερία του πνεύματος.

Η κοινωνική υποκρισία διαπερνά και εκφράζει όλη την κοινωνική κλίμακα, αποτελώντας το απαραίτητο επικάλυμμα για τη λειτουργία του κοινωνικού μας μοντέλου. Στοίχημα των επόμενων γενεών, η κοινωνική απελευθέρωση για τη διαμόρφωση ενός τρόπου οργάνωσης της κοινωνίας που θα μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο σε ένα ανώτερο στάδιο πολιτισμού, σε μια ανώτερη μορφή κοινωνικής ζωής…

*Δικηγόρος, ΜΔΕ Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα θύματα της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης»!
Ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν το κόστος: α) των αντιρωσικών κυρώσεων;  β) των ελλείψεων σε ενέργεια των βορείων «εταίρων» μας στην ΕΕ; και γ) του προγράμματος μαμούθ για τον επανεξοπλισμό της Γερμανίας;
Τα θύματα της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης»!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διάγνωση της πολιτικής κατάστασης στην Ευρώπη σήμερα
Η πολιτική αγωνία του Γιούργκεν Χάμπερμας για τις ιστορικές προοπτικές της Ευρώπης έχει αναγνωριστεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι πολίτες και οι πολιτικές ηγεσίες, αναγνωρίζουν στο πρόσωπό του τον πολίτη και τον...
Διάγνωση της πολιτικής κατάστασης στην Ευρώπη σήμερα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ε.Ε., η «νέα Τουρκία» και το δικτατορικό καθεστώς του Ερντογάν
Η Τουρκία διανύει μια νέα φάση διακυβέρνησης και αναδιαμόρφωσης του κράτους. Ο τρόπος που η παρούσα εξουσία θωρεί τον κόσμο και οι στόχοι της είναι ζωτικής σημασίας όσον αφορά τόσο την Τουρκία όσο και τη Μέση...
Η Ε.Ε., η «νέα Τουρκία» και το δικτατορικό καθεστώς του Ερντογάν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια Ευρώπη ενωμένη κατά των προσφύγων
Πολλοί παρατηρητές θεωρούν πως η πολιτική των κρατών μελών της ΕΕ έχει επιφέρει βαθύ ρήγμα ανάμεσα στην «παλιά Ευρώπη» και τις λεγόμενες χώρες της ομάδας Βίζεγκραντ. Η απροθυμία των χωρών αυτών να δεχθούν...
Μια Ευρώπη ενωμένη κατά των προσφύγων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί το Brexit;
Πώς είναι δυνατόν η ηττημένη των δύο παγκοσμίων πολέμων Γερμανία, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς ισάριθμες φορές, να έχει αναδειχτεί μέσα σε λίγες δεκαετίες, αναίμακτα, σε ηγεμονεύουσα χώρα της Ευρώπης, ενώ η...
Γιατί το Brexit;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το μετέωρο βήμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης
Οι κραυγαλέες αδυναμίες και τα τεράστια πολιτικά κενά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ως προς την αντιμετώπιση των σημαντικότερων παρενεργειών της οικονομικής κρίσης, αποτέλεσαν το έναυσμα για έναν ευρύτατο και...
Το μετέωρο βήμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας