• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.2°C / 29.6°C
  3 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.5°C / 29.9°C
  4 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 28.8°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 26.6°C
  1 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 22.0°C
  2 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  2 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 30.2°C
  4 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 26.8°C
  2 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 27.4°C
  3 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 26.7°C
  1 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.1°C / 25.9°C
  0 BF
  50%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.2°C / 28.8°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  4 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 29.3°C
  0 BF
  37%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.3°C / 26.6°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 26.7°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  60%

Ο χρόνος πιέζει

 • A-
 • A+

Στη Βαρσοβία πραγματοποιήθηκε πέρσι η 19η διάσκεψη κορυφής για το κλίμα, τις ημέρες που ο τυφώνας «Haiyan» ισοπέδωνε τις Φιλιππίνες και άφηνε πίσω του 5.200 νεκρούς και 1.600 αγνοούμενους. Ο στόχος των διασκέψεων είναι πάντα ο ίδιος: η εφαρμογή των συμφωνιών του Κιότο από το 1997 και η εφαρμογή του συμβολαίου που υπογράφτηκε από 189 χώρες για να μειώσουν μέχρι το 2012 τους ρύπους που δημιουργούν την υπερθέρμανση του πλανήτη. Αλλά πώς; Οι γίγαντες της βαριάς βιομηχανίας, όπως οι ΗΠΑ, Ευρώπη, Ρωσία, Καναδάς, Βραζιλία, Μεξικό και τα τελευταία χρόνια Κίνα και Ινδίες, αδιαφορούν.

Οι ρύποι στην ατμόσφαιρα με τα αέρια, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο και το μονοξείδιο του αζώτου, συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και στην καταστροφή του πλανήτη. Για πρώτη φορά μετά 25 εκατομμύρια χρόνια, το διοξείδιο του άνθρακα ξεπέρασε τα όρια. Η άνοδος θα συνεχιστεί αν δεν αλλάξουμε πολιτική. Αυξάνεται στην ατμόσφαιρα η ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα; Αυτομάτως αυξάνεται και η θερμοκρασία.

Οταν μισός βαθμός υπερθέρμανσης, όπως συμβαίνει σήμερα, δημιουργεί φυσικές καταστροφές, τι θα συμβεί όταν η θερμοκρασία αυξηθεί στους 3 βαθμούς; Τα τεράστια φράγματα, η υπερκατανάλωση σε ενέργεια, η κυκλοφορία των οχημάτων, οι αεροπορικές συγκοινωνίες και η γεωργία συμβάλλουν στη ρύπανση του περιβάλλοντος και κοστίζουν ετησίως 900 δισ. δολάρια - αυτά τα επενδύουμε για στην καταστροφή μας.

Η ταχεία αύξηση του πληθυσμού, από 300 εκατομμύρια την εποχή της γέννησης του Χριστού, στα 7 δισεκατομμύρια έχει φέρει πολλά αρνητικά στο κλίμα και στο περιβάλλον. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 ο πληθυσμός στη Γη θα φτάσει τα 9 δισεκατομμύρια. Θα μπορέσει μελλοντικά η Γη να συντηρήσει όλους αυτούς τους ανθρώπους; Θα μπορέσει να προσφέρει τα απαραίτητα; Την τροφή και το πόσιμο νερό;

Οι φυσικές καταστροφές ήδη χτυπούν την πόρτα μας. Βρισκόμαστε στην αρχή... Τι θα γίνει με τη ρύπανση του περιβάλλοντος και της ατμόσφαιρας; Ηδη ο πλανήτης έχει γίνει μία τεράστια χωματερή.

Πριν από 200 χρόνια οι επιστήμονες είχαν αρχίσει να ερευνούν το κλίμα του πλανήτη, ιδιαίτερα τη γήινη ατμόσφαιρα. Είναι γεγονός ότι η μεταβολή του κλίματος επηρεάζει ανάλογα την πολιτική και οικονομική ζωή των ανθρώπων. Μήπως βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας μεγάλης καταστροφής; Πολλές προσωπικότητες, επιστήμονες, κλιματολόγοι, μετεωρολόγοι και άλλοι κρούουν το κώδωνα του κινδύνου. Οι παρατηρήσεις που γίνονται στον Βόρειο Πόλο και στην Ανταρκτική δείχνουν πόσο απειλητικά πλησιάζουν οι κλιματικές αλλαγές.

Θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για πιο έντονες καταστροφικές αλλαγές στη φύση και στο περιβάλλον. Υπολογίζεται ότι η έρημος Σαχάρα θα επεκταθεί στη νότια Ισπανία και την Πορτογαλία. Από την υπερθέρμανση μέχρι το 2020 πολλοί παγετώνες θα λιώσουν. Η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει και πολλές παραθαλάσσιες χώρες θα έχουν προβλήματα. Οι ασθένειες και τα μικρόβια θα πολλαπλασιαστούν, μία αλλαγή του κλίματος θα είναι καταστροφική. Γεγονός είναι ότι αυτά που συμβαίνουν σήμερα είναι όλα «ανθρωπογενή».

* Δημοσιογράφος στη Γερμανία

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σκακιέρα για τρεις παίκτες
Η προώθηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ήταν η προεξοφλημένη και αναμενόμενη συνέπεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και όχι μόνο.
Σκακιέρα για τρεις παίκτες
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ
Οικοεγκλήματα και οικοκτονίες
Στον μακρινό Ειρηνικό ωκεανό, λίγο πιο πάνω από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, υπάρχει μια συστάδα νησιών που συγκροτούν δεκατέσσερα κράτη. Αυτό που παράγουν είναι μια παραδεισένια ομορφιά, σχεδόν σε ένα...
Οικοεγκλήματα και οικοκτονίες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το μανιφέστο Κίσινγκερ
Ο Κίσινγκερ στηλιτεύει αυστηρά τον εγκλωβισμό των διμερών σχέσεων των ΗΠΑ με τη Ρωσία και την Κίνα σε θέματα υπαρξιακής στρατηγικής βαρύτητας για τις χώρες αυτές.
Το μανιφέστο Κίσινγκερ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από τη Βαλτική στον Ινδικό-Ειρηνικό
Ο διμέτωπος ψυχρός πόλεμος της Δύσης με τη Ρωσία και την Κίνα είναι ένα αμερικανικό στοίχημα υψηλού κινδύνου, καθώς είναι πολύ πιθανό να επισπεύσει δηλαδή τη δυσμενή εξέλιξη που προσπαθεί να αποτρέψει.
Από τη Βαλτική στον Ινδικό-Ειρηνικό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πλην Λακεδαιμονίων…
Αλέξανδρος Φιλίππου και πάντες των Ελλήνων πλην Λακεδαιμονίων ήταν η επιγραφή που διέταξε ο Μέγας Αλέξανδρος να χαραχθεί στις ασπίδες-λάφυρα από την Περσία που έστειλε στην Αθήνα.
Πλην Λακεδαιμονίων…
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Κορόιδεψε» τη Ρωσία η Δύση;
Είναι σωστό ότι οι Δυτικοί είχαν υποσχεθεί στους Σοβιετικούς ηγέτες και συγκεκριμένα στον Γκορμπατσόφ ότι το ΝΑΤΟ ποτέ δεν θα διευρυνόταν προς τα ανατολικά, δεχόμενο στους κόλπους του χώρες του πρώην Συμφώνου...
«Κορόιδεψε» τη Ρωσία η Δύση;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας