• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.7°C / 25.7°C
  3 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 23.4°C
  3 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 25.9°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.9°C
  1 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  64%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.2°C / 22.7°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 22.8°C
  2 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 21.4°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 21.7°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 21.2°C
  3 BF
  50%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.5°C / 24.4°C
  2 BF
  55%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.1°C
  4 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.9°C / 24.9°C
  2 BF
  31%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 21.3°C / 23.8°C
  1 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.8°C
  2 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 21.1°C
  1 BF
  64%

«Είναι η Ελλάδα, ανόητε!..»

 • A-
 • A+

Περίσσευαν τα καρφιά, οι ειρωνείες και τα υπονοούμενα, στην πρόσφατη σύνοδο του Νταβός. Ο γνωστός «φιλέλληνας» υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας έβγαλε και πάλι χολή, όπως συνηθίζει άλλωστε, για την Ελλάδα και κυρίως για τη μη εγκεκριμένη από εκείνον κυβέρνησή της.

Εν τη ρύμη μάλιστα του πολιτικού-διπλωματικού του λόγου και φλερτάροντας με τα όρια της απρέπειας, αποκάλεσε τον, ούτε καν ομότιμο ως προς το πολιτικό του αξίωμα και συνομιλητή του, Ελληνα πρωθυπουργό «ηλίθιο»!

Δεν έχασαν βέβαια την ευκαιρία να αξιοποιήσουν «δημοσιογραφικά» το «ευφυολόγημα» του δύστροπου πολιτικού άνδρα οι εχθρικοί προς την ελληνική κυβέρνηση «κοντυλοφόροι», εντός και εκτός της χώρας! Ετσι, παρουσίασαν τη στοχευμένη, αν και δανεική ατάκα, ως λόγο γελοιοποίησης του Ελληνα πρωθυπουργού.

Η ελληνική πλευρά υποβάθμισε βέβαια το γεγονός και καλά έπραξε, υπακούοντας στους κανόνες της διεθνούς διπλωματίας. Ούτως ή άλλως, η διπλωματία είναι η τέχνη του συμβιβασμού, ιδιαίτερη δε η σημασία της όταν την επικαλούνται κράτη που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, όπως είναι η χώρα μας σε τούτη τη συγκυρία.

Είναι ίσως σχήμα οξύμωρο, αλλά η ασημαντότητά μου με εξουσιοδοτεί και μου επιτρέπει, σε αντίθεση με το σημαντικό αξίωμα της θέσης του Ελληνα πρωθυπουργού, να απευθυνθώ στον κυνικό και αγενή Γερμανό αξιωματούχο, χωρίς όμως την επίκληση της ψυχρής διπλωματικής γλώσσας, αλλά εκείνης της καθαρής απλής λογικής, η οποία δεν περιθωριοποιεί, αλλά αντίθετα συμπληρώνει το ανθρώπινο συναίσθημα:

Αγαπητέ Βόλφγκανγκ,

Εχεις αναρωτηθεί άραγε ποτέ τι είναι εκείνο που σου επιτρέπει να διατυπώνεις ελεύθερα τις σκέψεις σου, όσο βρόμικες πολιτικά και αν είναι αυτές, σε παγκόσμιο μάλιστα επίπεδο, ακριβώς γιατί αυτές συνιστούν τη δική σου άποψη και δικαιούσαι να την εκφράζεις κομψά ή ακόμα και άκομψα αν προτιμάς; Είναι η αρχή της δημοκρατίας, που κάποια σχέση τής αποδίδουν διεθνώς με τη χώρα που εσύ ειρωνεύεσαι!

Μίλησες για τον κίνδυνο να ανάψεις το κερί μέσα στο σκοτεινό δωμάτιο με τους δυναμίτες. Σκέφτηκες προφανώς συνειρμικά και συμβατικά με το παρελθόν και την ιστορία της χώρας σου! Την εποχή που οι πρόγονοί σου ανακάλυπταν την πυρίτιδα, προκειμένου να πολεμήσουν τους εχθρούς τους, οι δικοί μου πρόγονοι προσπαθούσαν να κρατήσουν με κάθε τρόπο και θυσία αναμμένο το κερί της γνώσης και του πολιτισμού, πολεμώντας το πιο πυκνό και βαθύ σκοτάδι!

Αθελά σου ενδεχομένως, χρησιμοποιείς, όχι τόσο στον λόγο σου όσο στις πρακτικές σου, την ελληνική μυθολογία, εκφράζοντας την προτίμησή σου στον μύθο του Προκρούστη. Οποιος δεν εναρμονίζεται με τις εκάστοτε επιδιώξεις σου, είτε τον παραμορφώνεις είτε του κόβεις τα πόδια. Να ξέρεις όμως πως τη δύναμη να επιβάλλεις και να επιβάλλεσαι, δεν την αντλείς τόσο από την προσωπική σου πολιτική «ευφυΐα» όσο από την παντοκρατορία του πλούτου που τόσο επιτυχημένα εκπροσωπείς!

Με όλο τον σεβασμό προς την ιδιότητά σου, θα μου επιτρέψεις να σου προτείνω να μελετάς συχνότερα την παγκόσμια ιστορία από ό,τι τους οικονομικούς δείκτες προόδου!

Θέλω όμως να ξέρεις και τούτο: Με τη γνωστή και διάσημη πια, ατυχή κατά τη γνώμη μου, φράση σου, όσο κι αν αισθάνεσαι υπερήφανος γι' αυτήν, δεν ξέρω αν έθεσες απέναντί σου, όπως αρέσκεσαι να συνηθίζεις, τον Ελληνα πρωθυπουργό και την αντιπαθή προς εσένα κυβέρνησή του. Εκείνο όμως που κατάφερες να έχεις σίγουρα απέναντί σου, θα μου επιτρέψεις να το προσδιορίσω για να μην παρεξηγηθώ κι εγώ με τη σειρά μου, παραφράζοντας όπως κι εσύ άλλωστε τη γνωστή φράση του πρώην πλανητάρχη:

«Είναι η Ελλάδα, ανόητε!..».

* εκπαιδευτικός

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο λογαριασμός της λιτότητας
Θα περίμενε κανείς ότι η προεκλογική περίοδος θα ήταν η ευκαιρία, η «λιτότητα» στα πορτοφόλια των πολλών και η «απορρύθμιση» για χάρη των λίγων, να βρίσκονται στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου.
Ο λογαριασμός της λιτότητας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προεκλογικοί διάλογοι για την τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση
Ο δημόσιος λόγος εδώ και λίγο καιρό κινείται στο πλαίσιο των απαιτήσεων των εκλογών. Εκεί όμως που κάθε λογικός άνθρωπος αρχίζει να αναρωτιέται για το αν οι πρωταγωνιστές έχουν συνειδητοποιήσει σε ποια χώρα...
Προεκλογικοί διάλογοι για την τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο προϋπολογισμός και το πείραμα των χρεοκοπημένων
Οι απλοί Ελληνες έχουν χορτάσει από αοριστoλογίες πασπαλισμένες με «ρεαλισμό» και «ευαισθησία». Τώρα απαιτούν απαντήσεις, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και απτές δεσμεύσεις. Περίμεναν ότι ο προϋπολογισμός θα...
Ο προϋπολογισμός και το πείραμα των χρεοκοπημένων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ουκ αν λάβοις παρά του μη δίδοντος
Ενώ οι δανειστές αναβάλλουν σχεδιασμένα διαρκώς την «τελική λύση», προφανώς μέχρι να περατώσουν το πρόγραμμα της ολοκληρωτικής εξαγοράς των οικονομικών υποδομών και του πλούτου της χώρας, οι ιθύνοντες της...
Ουκ αν λάβοις παρά του μη δίδοντος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κληρονομιά της Ελληνικής Ανοιξης
Αίφνης, η ιδέα ότι η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως αλλαγή πορείας για να αποφύγει τη σύγκρουση με το επερχόμενο παγόβουνο, μία από τις βασικές θέσεις της Ελληνικής Ανοιξης, εκφράζεται από όλο και περισσότερες...
Η κληρονομιά της Ελληνικής Ανοιξης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το κυνήγι της ουτοπίας
Ευδιάθετος και χαλαρός εμφανίστηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην αίθουσα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικώ και αφού εκθείασε, το Εurogroup, αναφέρθηκε στο ζήτημα του ελληνικού χρέους και στα πιθανά νέα μέτρα το...
Το κυνήγι της ουτοπίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας