• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.2°C / 26.2°C
  1 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 20.7°C / 25.2°C
  4 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.5°C / 24.4°C
  0 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 21.2°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.4°C
  2 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.5°C / 21.9°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  1 BF
  79%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.2°C / 24.8°C
  2 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 20.7°C
  0 BF
  83%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.7°C / 24.5°C
  2 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  4 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.4°C / 24.3°C
  1 BF
  66%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 24.7°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  93%

Μήπως οι Μητσοτάκης και Γεωργιάδης αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων;

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Οι ψευδαισθήσεις του συστήματος και ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ.

 • A-
 • A+

Ειλικρινά εκπλήσσομαι με τις προσδοκίες που, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, δημιούργησε η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αρχηγία της Ν.Δ. Πώς τεκμηριώνονται αυτές; Διότι πρόκειται για εμφανή προσπάθεια του πολιτικού συστήματος της χώρας να αναπαραγάγει τις ψευδαισθήσεις του παρελθόντος ώστε να ελέγξει τις εξελίξεις στο πλαίσιο της αναβίωσης του δικομματισμού.

Γι’ αυτό η προσπάθεια αυτή αφορά άμεσα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά την εκλογή του νέου αρχηγού της Ν.Δ. που δημοσιοποιήθηκαν, σε αυτό αποβλέπουν: αφ’ ενός να δημιουργήσουν ένα ρεύμα επανόδου παλαιών ψηφοφόρων της Δεξιάς στη Ν.Δ. και αφ’ ετέρου να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και να ελαχιστοποιήσουν τις διαρροές των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του.

Ταυτόχρονα να εκμηδενίσουν την αξία της ψήφου στα μικρά κόμματα τα οποία εν πολλοίς είναι απρόβλεπτα. Αυτό δεν συνέβη προεκλογικά τον Σεπτέμβρη όταν οι δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν την εκλογική μάχη ως αγώνα στήθος με στήθος ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη διαφορά των επτά και πλέον ποσοστιαίων μονάδων; Και τότε οι δημοσκοπήσεις με την ανοχή, ίσως και με την ενθάρρυνση των ηγεσιών των δύο κομμάτων, αποσκοπούσαν στην αποδυνάμωση των μικρών κομμάτων με τη λογική της χαμένης ψήφου και στην ενίσχυση του δικομματισμού.

Η εκλογή του Κυρ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ. επιβεβαίωσε τον Νίκο Ψυρούκη, ο οποίος, ερμηνεύοντας τον πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα των κομμάτων στα οποία περιλαμβάνονται αγρότες, εργάτες, υπάλληλοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, σε σημείο ώστε να δημιουργείται σύγχυση όσον αφορά την ταξική θέση κάθε κόμματος, έγραφε:

Τα κόμματα δεν είναι τάξεις, αλλά άθροισμα ανθρώπων που προέρχονται από διάφορες τάξεις. Παρ’ όλα αυτά εξυπηρετούν συγκεκριμένα ταξικά συμφέροντα. Ποιος το καθορίζει αυτό; Οποια τάξη κυριαρχεί στις γραμμές του και το ελέγχει, αυτή του δίνει τον δικό του τρόπο σκέψης και δράσης

Υπάρχει καμιά αμφιβολία μετά την εκλογή του Κυρ. Μητσοτάκη ποια τάξη κυριαρχεί στις γραμμές της Ν.Δ. και την ελέγχει, υπαγορεύοντας τον τρόπο σκέψης και δράσης; Η πολιτική κληρονομιά που παρέλαβε από την οικογένειά του, η οποία του επέτρεψε να αυτοπροταθεί ως υποψήφιος, και κυρίως η θητεία του ως υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιτρέπουν κάποια αμφιβολία περί αυτού;

Η επίκληση μάλιστα της Κεντροδεξιάς ως ιδεολογικού πλαισίου της πολιτικής που προτίθεται να ακολουθήσει ο κ. Μητσοτάκης είναι προσχηματική και ψευδεπίγραφη. Εκπέμπει κεντροδεξιά μηνύματα η τοποθέτηση του Αδ. Γεωργιάδη σε μία εκ των δύο θέσεων του αντιπροέδρου της Ν.Δ. ή ακροδεξιά; Πολιτικός, προερχόμενος από τον ΛΑΟΣ, ακροδεξιών δηλαδή πεποιθήσεων, μπορεί να πλαισιώνει την ηγεσία ενός πολιτικού κόμματος που φιλοδοξεί να προβάλλεται ως φορέας της Κεντροδεξιάς;

Επειδή μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης καταδικάζει τις πελατειακές σχέσεις, καθόσον εμφανίζεται ως υπέρμαχος της αξιοκρατίας, η υποστήριξη του κ. Γεωργιάδη με αντάλλαγμα τη θέση του αντιπροέδρου δεν αποτελεί κορυφαία πράξη πελατειακής συναλλαγής; Μήπως όμως οι Μητσοτάκης και Γεωργιάδης αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων;

Ο κ. Γεωργιάδης, απόφοιτος της Φιλοσοφικής και αξιόλογος πωλητής βιβλίων, δεν δίστασε να αναλάβει στην κυβέρνηση Σαμαρά το υπουργείο Υγείας.

Το αποτέλεσμα ήταν να εξαθλιώσει ακόμη περισσότερο τις υπηρεσίες υγείας προς τον ελληνικό λαό, αφού λόγω της ιδιότητάς του δεν θα ήταν δυνατό να μπορεί να αξιολογεί τις συνέπειες των αποφάσεων που υπέγραφε σε έναν κλάδο ξένο προς τις γνώσεις του. Βέβαια εισέπραξε τον έπαινο Γερμανών αξιωματούχων. Ομως οι Ελληνες υπουργοί δεν διορίζονται για να υλοποιούν τα κελεύσματα του Βερολίνου και να εξαθλιώνουν τον ελληνικό λαό.

Το ίδιο έπραξε και ο κ. Μητσοτάκης ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπηρετώντας ιδεοληψίες που θεωρούν υπερμεγέθη τον δημόσιο τομέα. Ομως η κατάσταση στα νοσοκομεία, στα ασφαλιστικά ταμεία, στον σιδηρόδρομο, στη δημόσια εκπαίδευση κ.α. κραυγάζει για την αριθμητική ανεπάρκεια του δημόσιου τομέα να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του κράτους έναντι των πολιτών.

Εκτός βέβαια αν, παρά τις ελλείψεις του, μιλούν για υπερμεγέθη δημόσιο τομέα επειδή προτίθενται να ιδιωτικοποιήσουν όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες: τα νοσοκομεία, τη δημόσια εκπαίδευση, τα πάντα. Διότι ο δημόσιος τομέας δεν δυσλειτουργεί λόγω του μεγέθους του, όπως ισχυρίζονται, αλλά διότι νοσεί ποιοτικά. Είναι το αποτέλεσμα των πελατειακών σχέσεων και συνεπώς της αναξιοκρατίας που πρυτάνευσε στη στελέχωσή του, όπου αντί των λειτουργικών αναγκών πρυτάνευε η ικανοποίηση της εκλογικής πελατείας.

Και επειδή το τελευταίο ισχυρότατο πελατειακό κύμα στελέχωσης του Δημοσίου ήταν αυτό επί κυβερνήσεων Σημίτη και Καραμανλή (που θεωρείται ο εγγυητής των ιδεολογικών αρχών του καραμανλισμού!!), το Δημόσιο θα δυσλειτουργεί μέχρι το 2040 τουλάχιστον. Ας αναζητήσει λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης και τις ευθύνες του πατρός του σε αυτό.

Η εκλογική διαδικασία ανάδειξης νέου αρχηγού στη Ν.Δ. ανέδειξε μια κορυφαία αντίφαση: Μπορεί ένα κόμμα που απέτυχε παταγωδώς να οργανώσει στις 22 Νοεμβρίου εσωκομματικές εκλογές μετά δίμηνη προετοιμασία, διαδικασία συνήθη πλέον για τη χώρα από το 2007, να φιλοδοξεί να κυβερνήσει με επιτυχία τη χώρα;

Εκτός βέβαια αν η αδυναμία της 22ας Νοεμβρίου ήταν προσχηματική και μεθοδευμένη στο πλαίσιο ανατροπής των εσωκομματικών συσχετισμών. Κάποιος θα πρέπει να αποσαφηνίσει αυτά τα ζητήματα στο πλαίσιο αξιοπιστίας της νέας ηγεσίας της Ν.Δ.

* πολιτικός μηχανικός

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Μάζευε κι ας είναι σάπιες ρόγες»
Ο κ. Γεωργιάδης πάντως έχει αποδειχτεί και χρήσιμος για τους υποψιασμένους πολίτες. Του ξεφεύγουν (;) πράγματα που κάποιος άλλος στη θέση του θα έκανε τα πάντα για να κρύψει ή να εξωραΐσει.
«Μάζευε κι ας είναι σάπιες ρόγες»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μνήμη
Η «ανασυγκρότηση» της κοινωνικής πείρας και της μνήμης της μαζικής κοινωνικής και πολιτικής δράσης του άμεσου παρελθόντος (20ετία) είναι απαραίτητη προκειμένου να «συναντηθεί» με την «επαναστατική θεωρία»,...
Μνήμη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οταν η Ν.Δ. διαγράφει την ιστορία της
Οι αντιλήψεις που διαπνέουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη ουσιαστικά ακυρώνουν το παρελθόν της παράταξης οπότε το ερώτημα είναι για πόσο η αγάπη για την εξουσία μπορεί να παραβλέπει την ιστορία και τις επιταγές της.
Οταν η Ν.Δ. διαγράφει την ιστορία της
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Κωλοτούμπες»
Η «κωλοτούμπα» Μητσοτάκη στο Μακεδονικό είναι ασφαλώς ευπρόσδεκτη. Είναι όμως ενδεικτική ενός ακραίου κυνισμού και αμοραλισμού, αφού δεν δίστασε να διακινδυνεύσει σοβαρά το εθνικό συμφέρον (με μια τυχόν μη...
«Κωλοτούμπες»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Να μη γυρίσουμε πίσω
Ποια είναι αυτά που θέλει να απαλείψει  η ΝΔ από το παρελθόν της; Θέλουν να μην επιστρέψουμε σε ότι θετικό είχε κατακτηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Την εργασία με δικαιώματα, τις συλλογικές συμβάσεις, τη δημόσια...
Να μη γυρίσουμε πίσω
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο νεοφιλελευθερισμός χέρι-χέρι με την ακροδεξιά
Στη Νέα Δημοκρατία ζήλεψαν τη δόξα του ακροδεξιού Βίκτορος Όρμπαν πρωθυπουργού της Ουγγαρίας και του συντηρητικού Σεμπάστιαν Κουρτς πρωθυπουργού της Αυστρίας.
Ο νεοφιλελευθερισμός χέρι-χέρι με την ακροδεξιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας