• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.2°C / 32.4°C
  4 BF
  26%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.6°C / 34.4°C
  2 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.2°C / 35.4°C
  3 BF
  27%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 32.5°C
  1 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 31.3°C
  4 BF
  35%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.3°C / 32.0°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 28.4°C
  2 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  18%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 29.3°C
  5 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  6 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 26.8°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  2 BF
  74%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.1°C / 31.9°C
  0 BF
  31%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.5°C / 31.0°C
  2 BF
  33%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  4 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 32.7°C
  3 BF
  19%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.3°C / 28.8°C
  2 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 31.7°C
  3 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  1 BF
  52%

Mε ασυγχώρητη επιπολαιότητα ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, πρότεινε να επιβληθεί «συνδρομή» 600 ευρώ τον χρόνο ανά μαθητή κατά μέσο όρο Ένας χρόνος από την εισβολή των ΜΑΤ στην ΕΡΤ

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Μεταρρύθμιση στην Παιδεία αλλά και αύξηση πόρων

 • A-
 • A+

Είναι από κάθε άποψη χρήσιμος ο «Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία» και ευχόμαστε να καταλήξει σε αποτέλεσμα, ώστε να γίνει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση, που είναι αναγκαία.

Μια εγγύηση για τη θετική εξέλιξη του Διαλόγου είναι ο πρόεδρος της επιτροπής του, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνης Λιάκος, που ανήκει στις γενιές των νεολαίων των προδικτατορικών αγώνων για την Παιδεία με κορυφαία την κινητοποίηση όλων των φοιτητών, σπουδαστών και μαθητών της χώρας με σύνθημα «15% στην Παιδεία» και «Προίκα στην Παιδεία και όχι στη Σοφία».

Κατέληξαν οι αγώνες εκείνοι στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του κορυφαίου παιδαγωγού Ευάγγελου Παπανούτσου και στη δωρεάν παιδεία για όλους που εφαρμόστηκε το 1964 από την κυβέρνηση της Ενώσεως Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου.

Η δωρεάν παιδεία ήταν και παραμένει μια μεγάλη κατάκτηση. Μέχρι τη μεταρρύθμιση Παπανούτσου οι μαθητές των δημόσιων Δημοτικών Σχολείων και των Γυμνασίων πλήρωναν μια εισφορά κατά την εγγραφή τους κάθε χρόνο, ενώ οι φοιτητές πλήρωναν δίδακτρα για κάθε έτος σπουδών που το ύψος τους έφτανε τους δύο μηνιαίους μέσους μισθούς υπαλλήλου.

Επίσης αγόραζαν τα συγγράμματα των καθηγητών -ο βιβλιοπώλης σημείωνε το όνομα του αγοραστή φοιτητή για να ενημερώσει τον καθηγητή- και πλήρωναν στους καθηγητές εξέταστρα 50 δραχμές για κάθε μάθημα. Αγώνες έγιναν για να δοθεί στους φοιτητές μειωμένο εισιτήριο στις συγκοινωνίες. Πριν από το 1964 δεν ήταν εύκολο να σπουδάσουν τα παιδιά μιας λαϊκής ή αγροτικής οικογένειας με χαμηλό εισόδημα.

Πολλοί φοιτητές, ιδίως προερχόμενοι από την επαρχία, που είχαν αυξημένα έξοδα, αναγκάζονταν να δουλέψουν παραμελώντας τις σπουδές τους. Ετσι δημιουργήθηκαν οι στρατιές των λεγόμενων «αιώνιων» φοιτητών. Ο καθηγητής Αντώνης Λιάκος στη συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» (12-1-2016) ανέφερε: «Στη μεταπολεμική Ευρώπη του κοινωνικού κράτους, καθώς και στην Ελλάδα μετά το 1964 επιχειρήθηκε ένα άνοιγμα και δόθηκε η δυνατότητα και σε παιδιά λαϊκών τάξεων να σπουδάσουν. Ούτε εγώ δεν θα σπούδαζα χωρίς τη μεταρρύθμιση Παπανούτσου».

Η δωρεάν δημόσια Παιδεία είναι μια μεγάλη κατάκτηση, που δεν παζαρεύεται. Και όμως, με ασυγχώρητη επιπολαιότητα ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, μετέχοντας στον διάλογο για την Παιδεία με δύο άρθρα του στην εφημερίδα «Αυγή», πρότεινε να επιβληθεί «συνδρομή» 600 ευρώ τον χρόνο ανά μαθητή κατά μέσο όρο, με στόχο «οι μαθητές να καλύπτουν όλες τις μαθησιακές τους ανάγκες, και όχι μόνο, μέσα στο σχολείο», για να μην καταφεύγουν στα φροντιστήρια.

Το υπουργείο Παιδείας καλώς έπραξε και αντέδρασε αμέσως απορρίπτοντας την πρόταση Τριανταφυλλίδη. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η δημόσια Παιδεία έχει ανάγκες, που πρέπει να καλυφθούν με αύξηση της χρηματοδότησής της, όχι βέβαια με δίδακτρα, με συνδρομές των οικογενειών των μαθητών ή και φορολογικές επιβαρύνσεις, αλλά από άλλες πηγές.

Είναι απορίας άξιο που και στη σημερινή κυβέρνηση όλοι για την επίλυση προβλημάτων προτείνουν φορολογικές επιβαρύνσεις και κανείς δεν αναζητεί κάλυψη αναγκών με χρηματοδότηση από άλλες πηγές. Για παράδειγμα, μέρος των σημερινών αναγκών της εκπαίδευσης και της συντήρησης των σχολείων θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κάθε στέγη σχολείου.

Θα μπορούσαν οι δήμοι να αναλάβουν αυτό το έργο και με προσφορές δημοτών τους. Ενδιαφέρουσες προτάσεις για την εξοικονόμηση πόρων με την αξιοποίηση της περιουσίας εκπαιδευτικών ιδρυμάτων έχει διατυπώσει στη συνέντευξή του ο καθηγητής Αντώνης Λιάκος.

Με την ευκαιρία του «Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία» θα μπορούσα να διατυπώσω μια πρόταση, κατά τη γνώμη μου χρήσιμη, διότι ήδη εφαρμόζεται σε πολλές χώρες με θετικά αποτελέσματα.

Είναι κοινή διαπίστωση ότι σήμερα ένας απόφοιτος Γενικού Λυκείου, έπειτα από 12 χρόνια στα θρανία, είναι ουσιαστικά ανεπάγγελτος, δηλαδή δεν μπορεί να κάνει καμιά δουλειά ειδικότητας, παρά μόνο να γίνει σερβιτόρος ή πωλητής σε κατάστημα ή ανειδίκευτος εργάτης σε οικοδομή κ.λπ. Αν όμως όλα τα Λύκεια ήταν Επαγγελματικά και μάλιστα συνδεδεμένα με πανεπιστημιακές σχολές, ο απόφοιτος θα είχε επάγγελμα και ανοιχτό τον δρόμο να γίνει επιστήμονας στην ειδικότητα που επιθυμεί με την εισαγωγή του στο Πανεπιστήμιο.

Παραδείγματα: Ο απόφοιτος Γυμνασίου που θέλει να γίνει γιατρός εγγράφεται σε Λύκειο για παραϊατρικά επαγγέλματα, οπότε μετά την αποφοίτησή του μπορεί να εργαστεί ή να φοιτήσει στην Ιατρική Σχολή σε ανάλογη ειδικότητα. Ενας που θέλει να γίνει αρχιτέκτονας ή πολιτικός μηχανικός ή τοπογράφος εγγράφεται σε Λύκειο για να σπουδάσει εργοδηγός, σχεδιαστής κ.λπ. και μετά την αποφοίτησή του να συνεχίσει στο Πολυτεχνείο ή να εργαστεί αμέσως.

Το ίδιο μπορεί να γίνει με όλα τα επαγγέλματα. Τα εφόδια για την άσκησή τους θα μπορούσε να αποκτήσει ο απόφοιτος Λυκείου, ώστε να είναι σε θέση να εργαστεί ή και να συνεχίσει για ανάλογες σπουδές σε Ανώτατη Σχολή.

Η λύση του Επαγγελματικού Λυκείου θα περιόριζε και τη φυγή στο εξωτερικό των αποφοίτων της Μέσης Εκπαίδευσης που δεν πετυχαίνουν στις εξετάσεις για την εισαγωγή τους σε πανεπιστημιακή σχολή του εσωτερικού. Η επαγγελματική εκπαίδευση χρειάζεται μεταρρύθμιση εκσυγχρονισμού, για να καλυφθούν προπαντός και νέα επαγγέλματα και ειδικότητες που δημιουργήθηκαν με την πρόοδο της τεχνολογίας.

Δεν θα πρέπει, ωστόσο, να εγκαταλειφθούν και οι κλασικές σπουδές, οι οποίες έχουν παραμεληθεί, με άμεση συνέπεια να μένει αναξιοποίητη η ανεκτίμητης αξίας εθνική κληρονομιά. Αναξιοποίητος, άλλωστε, παραμένει και ο φυσικός πλούτος της ευλογημένης αυτής χώρας, την οποία έχει παραμελήσει η ανικανότητα των κυβερνητών της.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ρητορική της υπονόμευσης του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος
Η ρητορική υπονόμευσης του εκπαιδευτικού συστήματος των ΗΠΑ τη δεκαετία του 1970 και τα κοινά της στοιχεία με την Ελλάδα του σήμερα.
Η ρητορική της υπονόμευσης του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πανεπιστημιακή πραγματικότητα σε Ελλάδα και Ευρώπη διαψεύδει τις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις
Από τα δεδομένα φαίνεται ότι έχουμε πολύ χαμηλά επίπεδα δημόσιας δαπάνης ως ποσοστό τους ΑΕΠ, δαπάνης ανά φοιτητή και τον χειρότερο δείκτη στην αναλογία φοιτητών προς ακαδημαϊκό προσωπικό.
Η πανεπιστημιακή πραγματικότητα σε Ελλάδα και Ευρώπη διαψεύδει τις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι γάτες δεν γαβγίζουν, αλλά οι σκύλοι δαγκώνουν
Αν δεν επρόκειτο να παρουσιαστεί από τους Κυριάκο Μητσοτάκη, Αννα Διαμαντοπούλου και Θάνο Βερέμη, το βιβλίο του Τάσου Αβραντίνη «Εκπαίδευση: ελεύθερη επιλογή ή μια γάτα που γαβγίζει» θα περνούσε απαρατήρητο....
Οι γάτες δεν γαβγίζουν, αλλά οι σκύλοι δαγκώνουν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το ψευδοδίλημμα της διδασκαλίας των Αρχαίων από πρωτότυπο
Η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους θεματοφύλακες της αρχαιομάθειας και τους υποστηρικτές των Αρχαίων από μετάφραση επαναφέρει τη γνωστή διαμάχη του ΓΛΩΣΣΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ, με τα γνωστά πολιτικά και...
Το ψευδοδίλημμα της διδασκαλίας των Αρχαίων από πρωτότυπο
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Κόφτης» και στην Παιδεία
Η εισηγούμενη, αδικαιολόγητη και ακατανόητη κατανομή (4-2) των δύο ιστορικά τριετιών της μέσης εκπαίδευσης θα έχει επιθυμητή συνέπεια τη συγχώνευση από την αρχή όλων των σχολικών μονάδων, την αύξηση των...
«Κόφτης» και στην Παιδεία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για ένα «άλλο» σχολείο
Ο Σιμωνίδης έγραψε: Πόλις άνδρα διδάσκει. Το σύνολο της ζωής μέσα σε μια συγκεκριμένη κοινωνία κάνει τον άνθρωπο αυτό που είναι, θα λέγαμε σε σύγχρονα συμφραζόμενα. Γι’ αυτό, οι προσπάθειες κατανόησης των...
Για ένα «άλλο» σχολείο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας