• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 23.0°C
  1 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 21.0°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.0°C / 19.8°C
  2 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 15.3°C
  0 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 16.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  2 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.1°C / 13.4°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 22.2°C
  3 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.8°C
  1 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  3 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 16.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.3°C / 22.3°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.8°C / 23.2°C
  0 BF
  75%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 19.7°C
  2 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  92%

Στην εποχή του ολοκληρωτικού καπιταλισμού αντιστοιχεί το κράτος διαρκούς έκτακτης ανάγκης, απαιτείται νέα συγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων που θα υπηρετήσουν τον κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό και τις ανάγκες της αστικής τάξης

EUROKINISSI/ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Στρατός-εργοστάσιο με φαντάρους-δωρεάν εργατικό δυναμικό

 • A-
 • A+

Εσπευσμένα, υπό το βάρος της επετείου των Ιμίων που πάντα εκμεταλλεύεται η Ακροδεξιά, αύριο αρχίζει η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής του νομοσχεδίου του ΥΠΕΘΑ «Ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών, μέριμνας προσωπικού και άλλες διατάξεις», που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά τα Χριστούγεννα.

Τι επιδιώκει όμως η κυβέρνηση; Την απάντηση δίνει η «Αυγή»: «Βασικό χαρακτηριστικό του νομοσχεδίου είναι η μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση ανθρώπινων πόρων».

Το κράτος πρόνοιας εξαφανίζεται. Στη θέση του το κράτος καταστολής και πολέμου, με την υποχρεωτική στράτευση να εξασφαλίζει δωρεάν εργατικό δυναμικό σε κράτος-ΟΤΑ-Στρατό.

Οξύνοντας τις κοινωνικές ανισότητες μεταξύ των στρατευμένων, κατηγοριοποιώντας ανάλογα τα επιστημονικά και επαγγελματικά εφόδια, με πληθώρα προβλέψεων εξαγοράς.

Αφού τα μνημονιακά χρόνια θεσμοθέτησαν υποχρεωτικό το «αγροτικό», τώρα αφήνουν πλήθος μονάδων χωρίς γιατρούς για να καλύψουν φθηνά και πρόχειρα τις ανάγκες ακριτικών περιοχών.

Δίνουν τη δυνατότητα στους δικηγόρους να ασκήσουν δωρεάν πρακτική άσκηση κατά τη διάρκεια της θητείας (στον ιδιωτικό τομέα αμείβονται), ώστε η στράτευση να μην είναι μόνο για αυτούς -που τις περισσότερες φορές είναι βυσματωμένοι- χαμένος χρόνος.

Εντείνουν και θεσμοθετούν την εργασιακή εκμετάλλευση της στρατευμένης νεολαίας που προεκλογικά υποσχέθηκαν να καταργήσουν και συνδέεται με τη συνολική αντιδραστική αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και την υποχρεωτική στράτευση των φτωχών γυναικών.

Στο άρθρο 10 του νομοσχεδίου προβλέπεται η έκδοση προεδρικού διατάγματος, καθορίζοντας την πριμοδότηση όσων εργαστούν δωρεάν στον Στρατό, π.χ. εκπαιδευτικοί που θα πάρουν μόρια για διαγωνισμούς ΑΣΕΠ, διασπώντας τους εργαζομένους, εξαναγκάζοντας τις γυναίκες να «βάλουν το χακί» προκειμένου να διεκδικήσουν ισότιμα εργασία:

«Με προεδρικό διάταγμα καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι δικαιούχοι, οι διαδικασίες και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια προκειμένου η εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας και η άσκηση συγκεκριμένων καθηκόντων κατά τη διάρκειά της να παρέχει δυνατότητες μοριοδότησης ή αναγνωρισμένη προϋπηρεσία ή οποιαδήποτε άλλη δυνατότητα για τη συμφιλίωση της στρατιωτικής θητείας με την επαγγελματική εξέλιξη».

Ταυτόχρονα έχουμε έξαρση του αυταρχισμού καθώς «εισάγεται η αρνητική μοριοδότηση για τον οπλίτη που υποπίπτει σε πειθαρχικά παραπτώματα» και διαμόρφωση αντίληψης πραιτοριανού για το σύνολο του προσωπικού ώστε να ενσωματωθεί στον νέο πολεμικό-κατασταλτικό ρόλο του Στρατού των δογμάτων Αμυνας/Ασφάλειας και της εντεινόμενης στρατιωτικοποίησης της κοινωνίας.

Επιδίωξη, η οικοδόμηση του Ισραήλ των Βαλκανίων. Πρόκειται για επιλογή που στηρίζει ολόκληρο το αστικό πολιτικό καθεστώς.

Δείτε, η παρουσίαση των σκέψεων Καμμένου για τη στράτευση των γυναικών και τα Στρατιωτικά Λύκεια προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι-ΣΥΡΙΖΑ-Ενωση Κεντρώων, όμως κανείς δεν τοποθετήθηκε αρνητικά στο νομοσχέδιο για τη θητεία! Που οδηγεί σε εφαρμογή αυτών των πολιτικών επιλογών.

Στην εποχή του ολοκληρωτικού καπιταλισμού αντιστοιχεί το κράτος διαρκούς έκτακτης ανάγκης, απαιτείται νέα συγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων που θα υπηρετήσουν τον κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό και τις ανάγκες της αστικής τάξης.

Ο ελληνοτουρκικός ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός, οι άξονες συμμαχιών Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου, η συμμετοχή των Ε.Δ. στον ευρωπαϊκό πόλεμο κατά των μεταναστών και οι στρατηγικές βλέψεις του ελληνικού κεφαλαίου απαιτούν έναν ισχυρό Στρατό και αναβαθμισμένη ποιοτικά και ποσοτικά εμπλοκή της στρατευμένης νεολαίας.

Το νομοσχέδιο των Καμμένου-Βίτσα αποτελεί συνέχεια και τομή στην εξυπηρέτηση αυτών των στρατηγικών σχεδιασμών.

Για αυτό προβλέπει αύξηση του στρατού στην παραμεθόριο που «εξυπηρετεί η πρόβλεψη για 5μηνη υποχρεωτική θητεία για όλους τους οπλίτες σε ακριτικές περιοχές, νησιά και πλοία». Ενισχύεται η πολεμική εμπλοκή των στρατιωτών.

Στο Πολεμικό Ναυτικό, του οποίου τα πολεμικά πλοία επανδρώνουν ξανά ναύτες, παίζουν σημαντικό ρόλο στις αποστολές υπεράσπισης των συμφερόντων των εφοπλιστών (Σομαλία), στις εκστρατείες κατά των μεταναστών (Μεσόγειο), σε πλήθος άλλων σοβαρών υπηρεσιών.

Κομβικός είναι ο ρόλος της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου οι σμηνίτες προσφέρουν πλήθος υποστηρικτικών υπηρεσιών.

Απαιτείται επομένως αύξηση των στρατιωτικών δυνάμεων και βίαιη καθυπόταξη συνολικά του αντιμιλιταριστικού κινήματος. Μοχλός το πρόστιμο ανυποταξίας.

Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν να το καταργήσει, τώρα μονιμοποιείται. Το δίλημμα της κυβέρνησης -ακόμη και στη νέα γενιά μετανάστευσης- είναι ξεκάθαρο: ή έρχεστε φαντάροι ώς τον Δεκέμβρη του 2016, για να αυξήσουμε τον Στρατό και να πατάξουμε συγκεκριμένες πτυχές του αντιμιλιταριστικού κινήματος, ή θα πληρώσετε!

Επίσης, η κυβέρνηση διατηρεί τα εξοργιστικά αντίστοιχα πρόστιμα (1.000 ευρώ) που επιβάλλονται στην περίπτωση που ένας έφεδρος είτε από λόγους συνείδησης είτε από αδυναμία π.χ. γιατί δεν του το επιτρέπουν οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις, αρνηθεί να συμμετάσχει σε μια άσκηση.

Τέλος, η εναλλακτική θητεία αναδεικνύεται σε μία ακόμη μορφή άγριας εργασιακής εκμετάλλευσης, καθώς σε στέλνουν να εργαστείς 15 μήνες στην παραμεθόριο με αμοιβή 223,53 ευρώ μηνιαίως.

Τέλος, αναπάντητη αφήνει το ΥΠΕΘΑ την κριτική για θεσμοθέτηση του βύσματος καθώς στο άρθρο 1 αναγράφεται:

«Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας κατά Κλάδο Διεύθυνσης των Ε.Δ., αποφασίζει και υλοποιεί τις τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις και διαθέσεις του προσωπικού των κατηγοριών της προηγούμενης παραγράφου. Η παραπάνω αρμοδιότητα δύναται να μεταβιβάζεται στους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων, οι οποίοι έχουν δικαίωμα περαιτέρω μεταβίβασής της».

Επίσης, προβλέπεται ότι «για υπηρεσιακούς λόγους και για λόγους που επιβάλλει η ανάγκη κοινωνικής προσφοράς των Ε.Δ., δύναται να εξαιρείται ποσοστό οπλιτών, έως το 2% του συνολικού αριθμού των καταταγέντων σε κάθε ΕΣΣΟ ανά Κλάδο των Ε.Δ.».

Το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος θα πραγματοποιήσει μεγάλη καμπάνια και καλεί όλες τις συνιστώσες του κινήματος για την ανάληψη κοινών αγωνιστικών πρωτοβουλιών.

* εκπρόσωπος της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων και του Δικτύου Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ας αρχίσουν οι χοροί
Mε ενθουσιασμό υποδέχτηκαν πρώην καθεστωτικά (νυν φιλοκυβερνητικά) και αριστερίζοντα ΜΜΕ την είδηση για την απόφαση διαφορετικού εορτασμού της 25ης Μαρτίου, καθώς ο σχεδιασμός του υπ. Εθνικής Αμυνας και της...
Ας αρχίσουν οι χοροί
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κάτεργα εργασιακής εκμετάλλευσης οι στρατιωτικές κατασκηνώσεις, με υπηρέτες τους φαντάρους
Η εργασιακή εκμετάλλευση των στρατευσίμων το καλοκαίρι λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις, αποκαλύπτοντας το πραγματικό περιεχόμενο της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας με την εργατική νομοθεσία να παραβιάζεται.
Κάτεργα εργασιακής εκμετάλλευσης οι στρατιωτικές κατασκηνώσεις, με υπηρέτες τους φαντάρους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το κόστος μιας εξομάλυνσης
Ισραήλ, Αίγυπτος και Εμιράτα έχουν κάθε λόγο να ενθαρρύνουν την όψιμη ρεαλπολιτίκ του Ερντογάν αλλά ταυτόχρονα και πολύ περισσότερους λόγους να κρατούν προσεκτικές αποστάσεις ασφαλείας.
Το κόστος μιας εξομάλυνσης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χαρακίρι για τις ρυθμίσεις του υπουργείου Αμυνας
Η λέξη χαρακίρι ακούστηκε κάποιες φορές στη συνεδρίαση της Δευτέρας 9 Δεκεμβρίου της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας κατά την πρώτη ανάγνωση του σ/ν υπ. Εθνικής Αμυνας «Ρυθμίσεις θεμάτων του...
Χαρακίρι για τις ρυθμίσεις του υπουργείου Αμυνας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο κουρδικός λαός σε απόγνωση, ο ελληνικός σε «ακυβέρνητο πλοίο»
ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. ουδέποτε καταδίκασαν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία και τούτο διότι θα έπρεπε να καταδικάσουν και τις αντίστοιχες παράνομες ενέργειες των ΗΠΑ και του Ισραήλ.
Ο κουρδικός λαός σε απόγνωση, ο ελληνικός σε «ακυβέρνητο πλοίο»
ΑΠΟΨΕΙΣ
O στρατός των φτωχών, πάροχος ασφάλειας των πλουσίων και ιμπεριαλιστών!
Το στρατιωτικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, ικανοποιεί τον νέο, πιο επιθετικό, πολεμικό ρόλο του ελληνικού στρατού σε συνδυασμό με την ανάγκη να καλυφθούν τα τεράστια κενά από την εφαρμογή του «λιγότερου κράτους»...
O στρατός των φτωχών, πάροχος ασφάλειας των πλουσίων και ιμπεριαλιστών!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας