Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εσωκομματικές εκλογές στη Ν.Δ.: η ιδεολογική διαμάχη

Τώρα επιβάλλεται να συγκροτηθεί η Νέα Δημοκρατία ως κομματική συλλογικότητα στο επίπεδο της ιδεολογίας και στη δομή της αντιπροσώπευσης

EUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Εσωκομματικές εκλογές στη Ν.Δ.: η ιδεολογική διαμάχη

  • A-
  • A+

Κατά τις επικείμενες εσωκομματικές εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας οι πολίτες της ελληνικής πολιτικής κοινωνίας αναμένουν να επικρατήσει η λογική της αρχής της αντιπροσώπευσης.

Πράγμα που σημαίνει ότι οι προ-αστικές λογικές των πελατειακών σχέσεων επιτέλους θα πρέπει να υποχωρήσουν και εννοείται το ίδιο ισχύει και για τις λογικές της ανταπόδοσης, οι οποίες κράτησαν και κρατούν τη συλλογικότητα της Δεξιάς μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου (έτος 1949) δέσμια σε φέουδα ευκαιριακής εξουσίας.

Το ερώτημα είναι σαφές: μπορεί το εκλεκτορικό σώμα της 10ης Ιανουαρίου 2016 να παίξει έναν τόσο προσδιοριστικό ρόλο στην αναδιαμόρφωση της πολιτικής ταυτότητας της Νέας Δημοκρατίας σε διαδικαστικό επίπεδο;

Η απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα εξαρτάται από την απάντηση σ’ ένα άλλο, ουσιαστικό αυτή τη φορά, ερώτημα: ποιο είναι το επίδικο αντικείμενο (θέμα) για το οποίο καλούνται οι πολίτες (ψηφοφόροι) να αποφασίσουν;

Εννοείται ότι η απόφασή τους δεν έχει να κάνει με κάποιο προσωποκεντρικό θέμα. Δεν αποφασίζουν για τον Μεϊμαράκη ή για τον Μητσοτάκη. Η απόφασή τους αναφέρεται στην ιδεολογία και κατά συνέπεια στην εφηρμοσμένη πολιτική, η οποία θα προκύψει απ’ αυτήν.

Η εσωκομματική σύγκρουση ανάμεσα στους Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη είναι μία ιδεολογική διαμάχη και οι ψηφοφόροι ως τέτοια καλούνται να την αντιμετωπίσουν, ως τέτοια να την επεξεργαστούν και τα τελικά συμπεράσματά τους να «μεταφραστούν» σε ψήφο, και ενδεχομένως στις επόμενες δεκαετίες σε κυβερνητική εξουσία για την ελληνική πολιτική κοινωνία.

Ως ιδεολογική διαμάχη ορίζεται η σύγκρουση ανάμεσα σε δύο οντότητες: το κράτος και την αγορά και τον ρόλο τους στην οργάνωση και τη διευθέτηση των κοινωνικών αντιθέσεων και των κοινωνικών ανισοτήτων.

Ο Μεϊμαράκης εκφράζει για τα πολιτικά δεδομένα της ελληνικής «μεταπολίτευσης» -και πιο συγκεκριμένα για την κυβερνητική πραγματολογική πρακτική του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας- τον κρατικό ριζοσπαστισμό, δηλαδή την ενεργό ανάμειξη του κράτους ως δυναμικού (ίσως και ανεξέλεγκτου) μηχανισμού στα κοινωνικά δρώμενα. Σ’ αυτή την περίπτωση οι πολίτες περιορίζονται στον ρόλο του εκλογικού σώματος.

Δεν έχουν πολιτική φωνή. Απεγνωσμένα αναζητούν μία θέση στον «πελατειακό ήλιο», ο οποίος δεν λάμπει για όλους.

Αντιθέτως, ο Μητσοτάκης εισηγείται ακόμη ένα πρόγραμμα «εκσυγχρονισμού», το οποίο αναφέρεται στον ρόλο και τη λειτουργία της αγοράς ως ρυθμιστικού παράγοντα των κοινωνικών αντιθέσεων και ανισοτήτων.

Επειδή όμως η αγορά ως οντότητα δεν είναι ενιαία, θα πρέπει ο ίδιος ο υποψήφιος να μας εξηγήσει σε ποια αγορά αναφέρεται.

Εχουμε την αγορά που παράγει, την αγορά που διανέμει, την αγορά του ανταλλακτικού χρήματος, την αγορά του χρηματοπιστωτικού χρήματος κ.ά. Καλείται λοιπόν ο υποψήφιος Μητσοτάκης να διευκρινίσει στο ενδοκομματικό ακροατήριό του σε ποια αγορά αναφέρεται όταν αυτήν την αγορά καθιστά ρυθμιστή ελευθερίας και δικαιοσύνης στα κοινωνικά προβλήματα.

Εάν σ’ αυτήν την πολιτική μακροκλίμακα η εσωκομματική σύγκρουση ανάμεσα στους Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη καταγράφεται ως ιδεολογική διαμάχη για τον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους και της αγοράς, πολλοί θέτουν το ερώτημα ότι η διαπάλη αυτή είναι κενή περιεχομένου.

Η απάντησή μου, ως πολιτικού φιλοσόφου, σ’ αυτήν την ένσταση είναι η εξής: όπως στο αρχικό διαδικαστικό ερώτημα το εκλογικό σώμα θα απαντήσει με τρόπο ανατρεπτικό και ριζοσπαστικό σε σχέση με την αρχή της πραγματικής αντιπροσώπευσης, έτσι και επί του περιεχομένου (επί του επιδίκου αντικείμενου) η απάντηση είναι η εξής: το εκλογικό σώμα ή θα αναπαραγάγει τα παραδεδόμενα ή θα ανοίξει νέους δρόμους.

Το κράτος ως πελατειακή οντότητα ή η αγορά ως δημιουργική αρχή οργάνωσης της κοινωνικής συλλογικότητας δεν είναι υπαρκτικό δίλημμα. Είναι ένα πολιτικό πρόγραμμα, το οποίο θα επεξεργαστεί η ίδια η ελληνική κοινωνία, εάν όμως προηγουμένως διαμορφώσει επιμέρους κομματικές συλλογικότητες σε μικροεπίπεδα.

Τώρα επιβάλλεται να συγκροτηθεί η Νέα Δημοκρατία ως κομματική συλλογικότητα στο επίπεδο της ιδεολογίας και στη δομή της αντιπροσώπευσης.

*καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

  

 

ΑΠΟΨΕΙΣ
Πολιτική αθυροστομία
Η δύναμη του λόγου που χύνεται ποταμηδόν στην πολιτική αρένα της συγκεκριμένης διαδικασίας είναι μια άχρηστη επίδειξη δύναμης, ένα μειονέκτημα που επιβεβαιώνει την κρατούσα βεβαιότητα πως η αλητεία βρίσκει το...
Πολιτική αθυροστομία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μόνοι με την κάλπη
Είναι η κορυφαία στιγμή της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Οταν οι πολίτες παραμερίζουν το παραβάν και βρίσκονται ενώπιοι ενωπίοις με τα ψηφοδέλτια στο χέρι, καλούνται να δώσουν περιεχόμενο στην προεκλογική...
Μόνοι με την κάλπη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ - Μια ματιά στα δεδομένα του Συνεδρίου του 2016
Η διαδικασία μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια διαρκής διαδικασία, δεν ξεκίνησε τώρα ούτε θα τελειώσει με την πάροδο του συνεδρίου. Δεν θα τελειώσει ποτέ. Το ερώτημα λοιπόν, δεν είναι εάν θα μετασχηματιστεί...
Η εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ - Μια ματιά στα δεδομένα του Συνεδρίου του 2016
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πασοκοποιείται ο ΣΥΡΙΖΑ;
Ενα από τα θέματα που μας απασχολούν εδώ και καιρό και θα μας απασχολήσουν ακόμα περισσότερο στο μέλλον είναι οι ενδεχόμενες «αλλαγές» στην πολιτική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ. Και όπως συμβαίνει συνήθως σε...
Πασοκοποιείται ο ΣΥΡΙΖΑ;
ΑΠΟΨΕΙΣ
«…Ρίξε λιγάκι τουμπεκί, θεούλη μου….»
Γνωρίζω ότι το κείμενό μου είναι μακροσκελές και μονομερές. Γι’ αυτό ας το διαβάσει όποιος νομίζει ότι έχει κάτι να ωφεληθεί. Οι υπόλοιποι ας παρακολουθούν τον Μητσοτάκη και την παρέα του να «αλώνουν» τη χώρα...
«…Ρίξε λιγάκι τουμπεκί, θεούλη μου….»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας