• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.3°C / 32.0°C
  3 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.9°C / 29.3°C
  4 BF
  57%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 27.6°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.2°C / 19.9°C
  4 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  29°C 28.9°C / 31.3°C
  4 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.2°C / 30.0°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.1°C / 26.4°C
  3 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  3 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 28.8°C / 34.8°C
  5 BF
  21%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 32.3°C
  3 BF
  31%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.4°C / 30.8°C
  4 BF
  37%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 26.8°C
  3 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  94%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 29.9°C
  2 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.4°C / 31.0°C
  2 BF
  31%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.8°C / 33.8°C
  3 BF
  20%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.0°C / 32.2°C
  3 BF
  24%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 27.3°C
  4 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 29.4°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  63%
AP Photo/Michel Spingler

Ανάμεσα στη Μαρίν και τη Μαριάν

 • A-
 • A+

Οταν ανακοινώθηκαν τα τελικά αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών της 13ης Δεκεμβρίου, η Γαλλία αναστέναξε με ανακούφιση. Ο μεγάλος νικητής του πρώτου γύρου, το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, δεν κέρδισε καμία περιφέρεια, χάρη στην αντιλεπενική κινητοποίηση.

Κι όμως, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για ήττα του Εθνικού Μετώπου. Στην καλύτερη περίπτωση, ήταν μια «μη ήττα» του δημοκρατικού ρεπουμπλικανικού μετώπου, όπως έγραφε την επομένη ο Λοράν Ζοφρέν στο κύριο άρθρο της «Libération».

Το ερώτημα είναι για πόσο ακόμη θα μπορεί η δημοκρατική συσπείρωση, με τη βοήθεια του εκλογικού συστήματος δύο γύρων, να παρατείνει την «conventio ad exclundendum», τη συνθήκη αποκλεισμού του μεγαλύτερου πλέον κόμματος της χώρας.

Διότι περί αυτού πρόκειται: το Εθνικό Μέτωπο δεν είναι μια επιλογή συγκυριακής διαμαρτυρίας αλλά εδραιωμένης πεποίθησης. Το ιστορικά υψηλό 27,7% δεν πρέπει να προκαλεί καμία έκπληξη. Είναι μια ψήφος σταθεροποιημένη, καθώς το 92% είχαν ξαναψηφίσει το Μέτωπο το 2012, και ομοιογενής, με υψηλή διείσδυση στις παραγωγικές ηλικίες 25-64 («χάνοντας» μόνο τους 65+).

Είναι επίσης ψήφος νεανική, με 34% στις ηλικίες 18-30 (έναντι 22% των Σοσιαλιστών και 19% των Ρεπουμπλικανών)· είναι ψήφος «λαϊκή», το ακροδεξιό κόμμα κατακτά το 43% των εργατών (αλλά μόλις το 19% των ανώτερων στελεχών) και το 34% των πολιτών με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο· ψήφος, τέλος, γεωγραφικά διαφοροποιημένη, ιδιαίτερα ισχυρή στις αγροτικές και ημιαστικές περιοχές.

Πού οφείλεται αυτή η ακατανίκητη επέλαση της Ακροδεξιάς στη χώρα των Φώτων; Οι προσφιλείς στον καθ’ ημάς δημόσιο διάλογο μονοπαραγοντικές ερμηνείες δεν επαρκούν. Και είναι σαφές ότι η τρομοκρατική επίθεση του «Ισλαμικού κράτους» στο Παρίσι δεν ήταν αυτό που έδωσε καθοριστική ώθηση στο Εθνικό Μέτωπο.

Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν διαθέτει πλέον βαθύ κοινωνικό ρίζωμα και ένα πολυσυλλεκτικό προφίλ εθνικής εμβέλειας. Διαμεσολαβεί και πολιτικοποιεί, συγκρουσιακά και άρα αποτελεσματικά, πολλαπλές αντιθέσεις της γαλλικής κοινωνίας.

Το ρεπερτόριό του είναι πολύπτυχο. Δεν βασίζεται αποκλειστικά σε ένα ορισμένο αντι-ισλαμικό αίσθημα, δεν περιορίζεται καν στις φοβικές αντιδράσεις απέναντι στη μεταναστευτική ροή.

Μέρος της εικόνας είναι εξίσου η αμηχανία της Αριστεράς να μιλήσει για ζητήματα «εθνικά» ή να πολιτικοποιήσει το πρόβλημα της ασφάλειας, η (ατελέσφορη) προσχώρηση της Δεξιάς στην ατζέντα του Εθνικού Μετώπου, τα ελλείμματα του ρεπουμπλικανικού μοντέλου ενσωμάτωσης και η ανάδυση ενός κατακερματισμένου πολυκοινοτισμού, η «πολιτισμική ανασφάλεια».

Μήπως όμως το προφίλ των ψηφοφόρων του Εθνικού Μετώπου (νεότερες ηλικίες, χαμηλότερη μόρφωση, λαϊκά στρώματα), το κριτήριο ψήφου (πρωτίστως η ανεργία), η γεωγραφική κατανομή επαναφέρουν ανάμεσα σε όλα αυτά και το ξεχασμένο, σχεδόν απωθημένο για καιρό «κοινωνικό ζήτημα»;

Εχει επισημανθεί ότι η αύξηση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων στη Γαλλία συσχετίζεται ευθέως με την ψήφο στο Εθνικό Μέτωπο (βλ. τη διαφωτιστική συνέντευξη του γεωγράφου Hervé Le Bras «Qui dit hausse des inégalités, dit hausse du vote FN», στο περιοδικό Nouvel Observateur, 22-3-2015).

Η ακροδεξιά ψήφος εμφανίζεται ενισχυμένη όχι στις περιοχές με έντονη παρουσία μεταναστών από τις χώρες του Μαγκρέμπ, αλλά σε εκείνες όπου παρατηρούνται υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, χαμηλότερα επίπεδα μόρφωσης, μεγαλύτερες εισοδηματικές ανισότητες.

Δεν είναι απλώς οι λευκοί Γάλλοι που νιώθουν απειλούμενοι από τους μετανάστες. Πρόκειται για ένα ευρύτερο αίσθημα ανασφάλειας απέναντι σε συνθήκες που κλονίζουν τις σταθερές του βίου.

Δεν είναι μόνο η ρεπουμπλικανική ταυτότητα που απειλείται (ο ελεύθερος πολίτης, φορέας δικαιωμάτων και υποχρεώσεων πέρα από κάθε επιμέρους θρησκευτική, πολιτισμική, εθνοτική ταυτότητα), αλλά μια θεμελιακή προϋπόθεση της République: η γραμμένη στα λάβαρα του 1789 και στον φρυγικό σκούφο της Μαριάν «égalité». Η απειλή αφορά ταυτόχρονα την τυπική δημοκρατική ισότητα των πολιτών και την πραγματική ισότητα των ευκαιριών.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο «αίσθημα εγκατάλειψης» ευρύτατων στρωμάτων του πληθυσμού απέδωσε το αποτέλεσμα των εκλογών ο οικονομολόγος Τομά Πικετί, που στο βιβλίο του «Το κεφάλαιο τον 21ο αιώνα» δείχνει ότι σήμερα διαμορφώνεται μια διπλή συνθήκη ανισότητας, υλική και πολιτισμική-συμβολική, που δημιουργεί πολίτες δύο ταχυτήτων, μπλοκάρει την κοινωνική κινητικότητα και υπονομεύει τις δημοκρατικές αξίες.

Το πρόβλημα δεν είναι αποκλειστικά γαλλικό, στα χρόνια της κρίσης οι ανισότητες έχουν οξυνθεί στην Ευρώπη. Η ένταση των ανισοτήτων, θα έλεγε ο Πικετί, είναι μια πολιτική και όχι μια αυθόρμητη ή «φυσική» διαδικασία.

Η ανασφάλεια ενισχύεται σε έναν κόσμο που εγκαταλείπεται στις αυθόρμητες δυνάμεις της αγοράς, χωρίς θεσμούς ρύθμισης και παρέμβασης, προστασίας και αναδιανομής, δηλαδή χωρίς θεσμούς που υποστηρίζουν τον κοινωνικό δεσμό.

Αυτό είναι και το πρόβλημα της υπερφιλελεύθερης Ευρώπης, που μοιάζει ολοένα λιγότερο ελκυστική, αφήνοντας χώρο για σκληρά ευρωσκεπτικιστικά ρεύματα και φαντασιώσεις εθνικής αναδίπλωσης (η Λεπέν βάζει ανοιχτά στην ατζέντα την επιστροφή στο φράγκο). Αν είναι η République, και όχι μόνον αυτή, να σταθεί στα πόδια της, οφείλει να ξαναβρεί τον κοινωνικό βηματισμό της.

* πολιτικός επιστήμονας ([email protected]). Από τις εκδόσεις «Πόλις» κυκλοφορεί το βιβλίο του «Ευρωκομμουνισμός. Από την κομμουνιστική στη ριζοσπαστική ευρωπαϊκή Αριστερά»

   

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ισλαμοφοβία: ο νέος δυτικός ρατσισμός
Οι ρίζες της ισλαμοφοβίας βρίσκονται στη μνήμη του μακρού αποικιακού παρελθόντος της Ευρώπης και, στη Γαλλία, του Πολέμου της Αλγερίας. Η αποικιοκρατία διαμόρφωσε μια πολιτική ανθρωπολογία βασισμένη στη...
Ισλαμοφοβία: ο νέος δυτικός ρατσισμός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οχι σε έναν πόλεμο των πολιτισμών
Σε όλους μας προκαλεί φρίκη η δολοφονική τρέλα των τζιχαντιστικών επιθέσεων στο Παρίσι. Ηταν άραγε «αντίποινα» για τους γαλλικούς βομβαρδισμούς στη Συρία; Ή μήπως μια τιμωρία που επιβλήθηκε στην «ανήθικη και...
Οχι σε έναν πόλεμο των πολιτισμών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το εκκρεμές Μακρόν βρίσκεται στο αριστερό του άκρο
Με ένα εκλογικό σύστημα που απογειώνει το πρώτο κόμμα και με τις δημοσκοπήσεις να τον δίνουν έστω και οριακά πρώτο, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει κάθε λόγο να ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να γίνει ο πρώτος πρόεδρος,...
Το εκκρεμές Μακρόν βρίσκεται στο αριστερό του άκρο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Παράσταση νίκης
Αποκλείστηκε η παραμονή του απελθόντος πρωθυπουργού Καστέξ, που θα λειτουργούσε ως έμμεση αλλά σαφής ομολογία ότι η Ριζοσπαστική Αριστερά του Μελανσόν είναι πιθανόν να κερδίσει τις εκλογές.
Παράσταση νίκης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λαϊκό Μέτωπο και New Deal
Ο Μελανσόν διεκδικεί την κοινοβουλευτική αυτοδύναμη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου ως πόλος συσπείρωσης όλων των ιστορικών και σύγχρονων συνιστωσών της Αριστεράς.
Λαϊκό Μέτωπο και New Deal

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας