Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ποιος θα σταματήσει την ασυδοσία;

Μια περιοχή υψηλού φυσικού κάλλους κινδυνεύει να μετατραπεί σε «πειρατική» ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη για χάρη των «φτηνών» εφοπλιστικών συμφερόντων

Φωτογραφία αρχείου/Eurokinissi

Ποιος θα σταματήσει την ασυδοσία;

  • A-
  • A+

Μία ημέρα μετά την επίσημη παρουσίαση της μελέτης του ΕΛΚΕΘΕ για τις βλαβερές επιπτώσεις που έχει το «πειρατικό» αγκυροβόλιο στον όρμο Βοιών -μεταξύ Κυθήρων, Ελαφονήσου, Νεάπολης- και ένα τάνκερ «τέρας» λίγο έλειψε να γλείψει την ακτή.

Την ίδια στιγμή, αλλά οκτώ ή εννέα πλοία ήταν αγκυροβολημένα στον όρμο Βοιών μέσα από το επιτρεπόμενο όριο από την ακτή.

Αλλωστε τα όρια αυτά φρόντισε να τα καταστήσει λάστιχο ο ίδιος ο λιμενάρχης με αποφάσεις του, μειώνοντας ακόμη περισσότερο από την ακτή το όριο της επιτρεπόμενης αγκυροβολίας, με αποτέλεσμα τα πλοία να βρίσκονται μια ανάσα από τη στεριά.

Οπως καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής, τις δύο ημέρες που το «τέρας» ήταν αγκυροβολημένο στον όρμο βρισκόταν εκτός Automatic Identification System (AIS), είχε σβήσει δηλαδή το σύστημα εντοπισμού, με αποτέλεσμα να είναι αόρατο στο MarineTraffic, το σύστημα που δείχνει το στίγμα των πλοίων και είναι υποχρεωτικό να βρίσκεται εν λειτουργία προκειμένου να εντοπίζονται αυτά κάθε στιγμή όπου κι αν βρίσκονται.

Πού ήταν άραγε το τοπικό λιμεναρχείο; Γιατί έκλεισε τα μάτια, ως συνήθως, πράγμα που έχει κάνει ορισμένους να αποκαλούν περιπαικτικά «τυφλούς» τους τοπικούς λιμενικούς;

Οι «τυφλοί» δεν έβλεπαν άραγε την παρανομία μπροστά στα μάτια τους;

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θηριώδες τάνκερ είχε αγκυροβολήσει προκλητικά μπροστά στο λιμεναρχείο της Νεάπολης, μια ανάσα από την ακτή.

Οταν μάλιστα οι κάτοικοι ρωτούσαν τι δουλειά έχει το γκαζάδικο μπροστά στην παραλία, στην οποία τους καλοκαιρινούς μήνες κολυμπούν πάνω από 10.000 άτομα την ημέρα, έπαιρναν την απάντηση: «Για να επισκεφθούν τους ναυτικούς συγγενείς τους»!

Αλήθεια, μέχρι πότε θα ανέχεται την ασυδοσία των συμφερόντων και την απραξία των τοπικών λιμενικών αρχών το υπουργείο Ναυτιλίας;

Μέχρι πότε οι δικαστικές αρχές θα παρακολουθούν άπρακτες τον ευτελισμό των κανόνων δικαίου; Τα στοιχεία του πλοίου είναι γνωστά καθώς το «παγίδευσε» ο φωτογραφικός φακός, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί έστω εκ των υστέρων να βρεθεί κάθε στοιχείο για το δεξαμενόπλοιο.

Τόσο ασύδοτα δεν ήταν τα πράγματα ούτε επί των προηγούμενων κυβερνήσεων, όταν οι «φτηνοί» εφοπλιστές πρόσεχαν τουλάχιστον σε ποιο σημείο θα αγκυροβολήσουν για να μην είναι ορατές από τους πολίτες οι δραστηριότητές τους, όσες απ’ αυτές ήταν καταφανώς παράνομες.

Και τώρα εκμεταλλεύονται την απορρόφηση της κυβέρνησης από τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, για να επιβάλουν με το έτσι θέλω το «πειρατικό» αγκυροβόλιο, το οποίο απαγορεύεται να λειτουργεί σε μια περιοχή που ζει κυρίως από τον τουρισμό και διέθετε, μέχρι να επιβληθεί το αγκυροβόλιο, εκτεταμένα λιβάδια Ποσειδωνίας που προστατεύονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Δυστυχώς όμως, όπως έδειξε η έρευνα του ΕΛΚΕΘΕ, τα λιβάδια της Ποσειδωνίας έχουν πλέον περιοριστεί δραματικά εξαιτίας του αγκυροβολίου και ο βυθός έχει «πληγωθεί» βαριά.

Να σημειωθεί ότι στον όρμο Βοιών βρίσκονται η προστατευόμενη περιοχή της λίμνης Στρογγύλης, η οποία έχει χαρακτηριστεί περιοχή Natura, καθώς και το Παυλοπέτρι, η αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία στον κόσμο που έχει «υιοθετηθεί» από την περιβαλλοντική-πολιτισμική οργάνωση Arch, η οποία το έχει εντάξει στα διεθνή μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, πράγμα που σημαίνει ότι η χώρα μας θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα και στο εξωτερικό.

Μια περιοχή υψηλού φυσικού κάλλους (Κύθηρα, Ελαφόνησος, Βάτικα) που αποτελεί δημοφιλή προορισμό χιλιάδων επισκεπτών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, με πάνω από 200.000 επισκέπτες, κινδυνεύει να μετατραπεί σε «πειρατική» ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη για χάρη των «φτηνών» εφοπλιστικών συμφερόντων, που αποφεύγουν τις ακριβότερες ζώνες της Ελευσίνας, του Περάματος ή της Σύρου για να γλιτώσουν λίγα ευρώ.

Μάλιστα, λαντζέρηδες της περιοχής διαφημίζουν χωρίς αιδώ την καλή τους συνεργασία με τις τοπικές λιμενικές και δημοτικές αρχές ακόμη και για μεταφορά αποβλήτων!

Οπως λένε κάτοικοι της περιοχής, είναι τέτοιες η ασυδοσία τους και η έλλειψη ελέγχου από τις λιμενικές αρχές, σε σημείο να μη διστάζουν να διαφημίσουν στις ιστοσελίδες τους τις ανεξέλεγκτες υπηρεσίες που προσφέρουν σε πλοιοκτήτες, οι οποίοι αναζητούν «φτηνές» και ανεξέλεγκτες υπηρεσίες.

Να σημειωθεί ότι κατά του «πειρατικού» αγκυροβολίου έχουν ταχθεί και οι τρεις δήμοι της περιοχής καθώς και οι Περιφέρειες Αττικής (λόγω Κυθήρων) και Πελοποννήσου.

Κι όμως τα συμφέροντα αισθάνονται τόσο ισχυρά, που γράφουν τις αποφάσεις και τις διαμαρτυρίες τοπικών φορέων στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.

Φαίνεται ότι κάποιοι παίρνουν αποφάσεις που παραμένουν κενό γράμμα, καθώς δεν κουνούν ούτε το δαχτυλάκι τους προκειμένου να εφαρμοστούν.

Κλείνουν τα μάτια στην παρανομία και την ασυδοσία, δίνοντας μήνυμα στους πολίτες ότι είναι απροστάτευτοι απέναντι στα συμφέροντα. Τυχαίο; Ή μήπως είναι πολλά τα λεφτά;...

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι κάποιοι από τους ιδιοκτήτες λαντζών έχουν καταθέσει μηνύσεις και αγωγές κατά του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού «Μουσικός Παλμός» επειδή αντιτίθεται στο αγκυροβόλιο και τις πειρατικές εργασίες ενώ -ω τι σύμπτωση- η κεραία του σταθμού χτυπήθηκε από πιστολέρο πριν από δύο χρόνια, με αποτέλεσμα να σιγήσει.

Μόλις δε άρχισε να εκπέμπει εκ νέου, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, ξεκίνησαν και πάλι τις απειλές. Κάποιοι λύσσαξαν να τον κλείσουν.

ΑΠΟΨΕΙΣ
Απάντηση στον Χρ. Καπάταη για το ρέμα της Πικροδάφνης*
Ο κ. Καπάταης αγνοεί ότι την ημέρα που συζητήθηκε το θέμα των έργων της Πικροδάφνης από λεωφόρο Βουλιαγμένης ώς εκβολές, στο Περιφερειακό Συμβούλιο κατατέθηκαν 5.000 υπογραφές εναντίον τους από φίλους της...
Απάντηση στον Χρ. Καπάταη για το ρέμα της Πικροδάφνης*
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τα «απόβλητα» μιας θαλάσσιας ρύπανσης
Ενα κουβάρι χωρίς μέση και τέλος, που όσο περνούν οι μέρες ξετυλίγεται μεν, μπερδεύεται δε, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν η υπόθεση του ναυαγίου του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ». Εκεί που φαίνεται να κλείνει...
Τα «απόβλητα» μιας θαλάσσιας ρύπανσης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Αυτοψία» της αντιπολίτευσης σε Σαλαμίνα και παραλιακό μέτωπο
Στην οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό αναφέρθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία για ακόμη μία ημέρα κατηγόρησαν την κυβέρνηση για ολιγωρία και αδιαφορία. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης,...
«Αυτοψία» της αντιπολίτευσης σε Σαλαμίνα και παραλιακό μέτωπο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Αναστρέψιμη η βλάβη στο οικοσύστημα»
Δεκάδες είναι τα ερωτήματα και οι απορίες που έχουν προκύψει μετά το ξαφνικό ναυάγιο του πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ», προκαλώντας μια πρωτόγνωρη θαλάσσια ρύπανση. Δικαιολογημένα, ειδικά όσοι επλήγησαν από τη...
«Αναστρέψιμη η βλάβη στο οικοσύστημα»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Ερχονταν άνθρωποι και έκλαιγαν βλέποντας το θέαμα»
Στον Αγιο Κοσμά η κατάσταση είναι κάπως βελτιωμένη, καθώς οι εθελοντές και οι άνθρωποι του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης μάζεψαν αρκετό πετρέλαιο, ενώ τοποθετήθηκε και προστατευτικό φράγμα στη θάλασσα....
«Ερχονταν άνθρωποι και έκλαιγαν βλέποντας το θέαμα»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εκτακτη ενημέρωση στη Βουλή για την πετρελαιοκηλίδα
Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής φέρνει την υπόθεση της ρύπανσης από το δεξαμενόπλοιο «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής με γραπτό αίτημα που ήδη υπέβαλε το υπουργείο. Η...
Εκτακτη ενημέρωση στη Βουλή για την πετρελαιοκηλίδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας