• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 5.9°C / 11.8°C
  0 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.8°C / 8.6°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 13.3°C
  2 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 6.4°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.1°C / 4.9°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.1°C / 8.0°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.4°C / 4.0°C
  2 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 9.6°C / 12.9°C
  1 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 13.8°C
  2 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 5.9°C / 9.9°C
  3 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.2°C / 12.9°C
  4 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 12.6°C
  4 BF
  79%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.1°C / 4.4°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 3.5°C / 8.4°C
  2 BF
  88%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 3.8°C / 9.9°C
  1 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.1°C / 12.0°C
  1 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.7°C / 8.7°C
  1 BF
  67%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  85%

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε ξαφνικές ακτιβιστικές δράσεις, ενώ στον υπόλοιπο κόσμο εκατοντάδες χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους και απαίτησαν μια καλή συμφωνία

AP Photo/Laurent Cipriani

Από το Παρίσι έφτασε η ώρα της Γης

 • A-
 • A+

Η γαλλική διπλωματία πέτυχε ένα ιστορικό οικολογικό άλμα εμπρός. Σε ένα Παρίσι που ζούσε υπό καθεστώς απαγόρευσης των συγκεντρώσεων, χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε ξαφνικές ακτιβιστικές δράσεις, ενώ στον υπόλοιπο κόσμο εκατοντάδες χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους και απαίτησαν μια καλή συμφωνία.

Για πρώτη φορά, οι φωνές από τους δρόμους και οι φωνές μέσα στα δωμάτια των διαπραγματεύσεων μίλησαν περίπου την ίδια γλώσσα.

Η συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, προϊόν έντονου πολιτικού παρασκηνίου και ισχυρών πιέσεων για να σκοτωθεί πριν ακόμα γεννηθεί, είναι αναμφίβολα η καλύτερη δυνατή διεθνής νομική βάση για συντεταγμένη αντιμετώπιση της κορυφαίας απειλής που προκαλεί η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Σίγουρα έρχεται αργά και προβλέπει δράσεις των οποίων η αποτελεσματικότητα εξαρτάται αποκλειστικά από τα κράτη που θα τις εφαρμόσουν, όμως αυτή είναι η καλύτερη συμφωνία που θα μπορούσε κανείς να περιμένει.

Η Συμφωνία του Παρισιού: Είναι νομικά δεσμευτική ή απλώς άλλο ένα γενικόλογο κείμενο πολιτικών διακηρύξεων; Γιατί δεν γίνονται επί λέξει αναφορές στα ορυκτά καύσιμα; Αναλαμβάνουν οι αναπτυσσόμενες χώρες συγκεκριμένες δεσμεύσεις ή όχι; Τι έγινε με τα δικαιώματα των φτωχότερων του πλανήτη που πλήττονται περισσότερο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής;

Η ουσία της νέας συμφωνίας βρίσκεται σε κάποιες «λεπτομέρειες»: Συμφωνία ή συνθήκη; Συμφωνία (agreement) τιτλοφορείται το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων του Παρισιού. Με επιμονή από την πλευρά του Τζον Κέρι, αντιπροέδρου των ΗΠΑ. Στόχος ή, μάλλον, φόβος του;

Οτι εάν ο τίτλος ήταν «συνθήκη» (treaty) θα έπρεπε να εγκριθεί από το Κογκρέσο, το οποίο τώρα κυριαρχείται από τους εχθρικούς προς οποιοδήποτε εμπόδιο στα ορυκτά καύσιμα ρεπουμπλικάνους. Και η αλήθεια είναι πως η πιθανότητα απόρριψης της συμφωνίας από τις ΗΠΑ θα σήμαινε για όλους κατρακύλα προς τα πίσω. Συμφωνία του Παρισιού, λοιπόν, αλλά με αναντίρρητα ισχυρές νομικές δεσμεύσεις – περισσότερες από τις «ήπιες» δεσμεύσεις. Δίχως ουσία, άρα, ο όποιος προβληματισμός για τη νομική υπόσταση.

Το φάντασμα σε όλες τις κλιματικές διαπραγματεύσεις είναι το πετρέλαιο και ο άνθρακας, καθώς η καύση τους για παραγωγή ενέργειας ευθύνεται για περισσότερο από το 70% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η Ναόμι Κλάιν επισήμανε πως οι λέξεις «πετρέλαιο» και «άνθρακας» δεν αναφέρονται πουθενά στη νέα συμφωνία.

Στην πραγματικότητα, όμως, τα ορυκτά καύσιμα και η απεξάρτηση από τις απολιθωμένες πολιτικές υποστήριξής τους βρίσκονται παντού: η λέξη «εκπομπές» διοξειδίου του άνθρακα αναφέρεται 49 φορές, ενώ κεντρικός στόχος της συμφωνίας είναι ο περιορισμός της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη το πολύ μέχρι 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.

Επισημαίνει, επίσης, η συμφωνία ότι οι μέχρι σήμερα δεσμεύσεις των εθνικών κυβερνήσεων για μείωση των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου δεν είναι αρκετές. Συμφωνήθηκε πάντως η αρχή του τέλους των ορυκτών καυσίμων.

Ισως η πιο σημαντική απώλεια στον δρόμο προς τη συμφωνία είναι ότι λείπουν οι συγκεκριμένες αναφορές για την ευθύνη αποκατάστασης των φτωχότερων που ήδη πλήττονται από την κλιματική καταστροφή.

Παρ’ όλα αυτά, τα μικρότερα νησιωτικά κράτη, τα λεγόμενα AOSIS, αποκτούν για πρώτη φορά «δικό τους» άρθρο σε κλιματική συμφωνία, γεγονός με σημασία για την αναγνώριση του δράματος που ήδη οδηγεί τους κατοίκους τους στην περιβαλλοντική προσφυγιά.

Παράλληλα, δεν συμπεριλήφθηκε τελικά δεσμευτική αναφορά στο δικαίωμα των ιθαγενών λαών στη γη τους, ώστε να συμβάλλουν με μεγαλύτερη ασφάλεια στον έλεγχο της αποδάσωσης -για πρώτη φορά όμως γίνεται αναφορά στα «δικαιώματα των ιθαγενών λαών».

Για εμάς εδώ, η αλλαγή θα πρέπει να είναι μεγάλη και γενναία: τα ιδιαίτερα ρυπογόνα ελληνικά λιγνιτικά εργοστάσια ευθύνονται για το 34% των συνολικών εκπομπών της χώρας - είναι από τώρα γνωστό ότι το λιγνιτικής προέλευσης ηλεκτρικό ρεύμα θα γίνει πια πολύ ακριβό, καθώς ο «ρυπαίνων πλέον δεν τη γλιτώνει, θα πληρώνει».

Η ομιλία του πρωθυπουργού μας στο Παρίσι ήταν περισσότερο απογοητευτική από όσο θα περίμενε κανείς: αναλώθηκε σε κενές περιεχομένου κραυγές για τη μάχη ενάντια στον παγκόσμιο καπιταλισμό.

Στη συνέχεια, όμως, δαφνοστεφάνωσε την καρδιά της «νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης»: υποστήριξε πως η Ε.Ε. δεν θα έπρεπε να ελέγχει τις εκπομπές της ναυτιλίας και πως μόνο ένα παγκόσμιο πλαίσιο ελέγχου κάτω από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) είναι πρέπον σε ένα ναυτικό κράτος όπως η Ελλάδα. Τι είπε δηλαδή;

Απλώς ότι δεν θα έπρεπε η Ε.Ε. να έχει αυστηρότερες από τα παγκοσμίως ισχύοντα περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, επειδή έτσι βλάπτεται η ανταγωνιστικότητα, άρα υποστηρίζουμε τη μη-ρύθμιση που προωθεί ο ΙΜΟ.

Πίσω ολοταχώς δηλαδή, προς όφελος μιας περιβαλλοντικά ανεξέλεγκτης εφοπλιστικής δραστηριότητας. Την επομένη μάλιστα της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα, ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός έλαβε το «Βραβείο Απολιθώματος» από το Climate Action Network, ακριβώς λόγω της αντίδρασής του σε οποιονδήποτε έλεγχο των εκπομπών των πλοίων.

Και έτσι, με προσωπική ευθύνη και του Αλέξη Τσίπρα, η ναυτιλία παρέμεινε ο μοναδικός εκτός ρύθμισης για τις εκπομπές οικονομικός κλάδος, μαζί με την αεροπλοΐα.

Κερδήθηκε μια καλή συμφωνία, αλλά τώρα αρχίζει μια πολύ μεγάλη μάχη. Μπορεί η επιστήμη να δείχνει ξεκάθαρα τι σημαίνει σήμερα και αύριο η κλιματική αλλαγή για όλους, μπορεί εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι να βγαίνουν στους δρόμους και να απαιτούν γενναίες πολιτικές λύσεις εδώ και τώρα, όμως η αντίδραση έχει στα χέρια της τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του πλανήτη: τα ορυκτά καύσιμα και τους μεγάλους ρυπαντές, όπως η ναυτιλία και η βιομηχανία εξόρυξης πετρελαίου και κάρβουνου.

Αυτή η μάχη μάς αφορά όλους.

* επικεφαλής Πολιτικής του WWF Ελλάς

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι Πίτσμπουργκ, τι Παρίσι
«Εκλέχτηκα να εκπροσωπώ το Πίτσμπουργκ και όχι το Παρίσι», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώνοντας την απόφασή του για την απόσυρση της χώρας του από τη Συμφωνία για το Κλίμα. Αν με τη δήλωσή...
Τι Πίτσμπουργκ, τι Παρίσι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το επικίνδυνο πείραμα του κλίματος
Η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε τη Συμφωνία του Παρισιού και ταυτόχρονα υπέγραψε την εγκατάσταση λιγνιτικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής 660 Μεγαβάτ στην Πτολεμαΐδα και επί πλέον προχωρεί με τις έρευνες...
Το επικίνδυνο πείραμα του κλίματος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ότι κάνουμε στη φύση το κάνουμε στους εαυτούς μας
Όταν μια οικολογική πολιτική βασίζεται σε έναν παγκόσμιο κανόνα μετρήσεων, δηλαδή σε συγκεκριμένους αριθμούς, τότε αυτοί οι αριθμοί υπόκεινται σε χειραγώγηση. Τα δεδομένα μπορούν να αλλοιωθούν, παράγοντες...
Ότι κάνουμε στη φύση το κάνουμε στους εαυτούς μας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κλιματική αλλαγή και οι 5 εθνικοί μας στόχοι
Ολοκληρώνεται αυτήν την εβδομάδα στο Παρίσι η συνάντηση των 150 ηγετών του κόσμου, προκειμένου να καταλήξουν σε μια νέα, παγκόσμια, νομικά δεσμευτική συμφωνία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, με...
Η κλιματική αλλαγή και οι 5 εθνικοί μας στόχοι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για μια οικουμενική ηθική της ζωής
Η επιθυμία να θέλουμε να επιβάλουμε μια ανθρώπινη ηθική σε μη ανθρώπινες υπάρξεις αποτελεί μια μορφή κυριαρχίας και ανθρωποκεντρισμού.
Για μια οικουμενική ηθική της ζωής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το 2021 τελειώνει και η «ανάπτυξη» εξακολουθεί να καταστρέφει τον πλανήτη
Η κλιματική κρίση είναι παρούσα επειδή η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι απαραίτητη για την καπιταλιστική οικονομική ανάπτυξη. Το ένα δεν μπορεί να συμβεί χωρίς το άλλο.
Το 2021 τελειώνει και η «ανάπτυξη» εξακολουθεί να καταστρέφει τον πλανήτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας