• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.1°C / 35.2°C
  4 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.6°C / 31.9°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.0°C / 32.6°C
  1 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  65%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.3°C / 31.6°C
  1 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 27.3°C
  3 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.3°C / 33.3°C
  1 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 31.5°C
  5 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.0°C / 29.9°C
  3 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.8°C / 31.4°C
  4 BF
  40%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.6°C / 30.7°C
  2 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  1 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 29.0°C
  0 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.6°C / 32.7°C
  3 BF
  36%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 29.8°C
  3 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.9°C / 33.2°C
  3 BF
  28%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  32°C 27.3°C / 31.6°C
  1 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 31.7°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  1 BF
  61%
DREAMSTIME

Η νεοφιλελεύθερη κυριαρχία και η κυβέρνηση

 • A-
 • A+

Αφορμή για όσα ακολουθούν αποτέλεσε το άρθρο του πρωθυπουργού στο σαββατιάτικο φύλλο της εφημερίδας. Οσο κι αν προσπάθησα να βρω ένα επιχείρημα που να εξηγεί στα σοβαρά την κυβερνητική πολιτική, πρέπει να πω πως δεν τα κατάφερα.

Γιατί, απλά, επιχείρημα δεν υπήρξε. Ελλείψει, λοιπόν, επιχειρήματος, είχαμε μια σειρά από χιλιοειπωμένες κουβέντες.

Και, μαζί, δυο-τρεις αστήρικτους, κατά τη γνώμη μου, αφορισμούς.

Οπως τη διαπίστωση πως «είναι προφανές ότι ούτε η τυφλή σύγκρουση, ούτε η επιστροφή στην αντιπολίτευση, ούτε η οικειοθελής αποχώρηση από τις κυβερνητικές ευθύνες συνιστά αριστερή στρατηγική.

Αντίθετα, αριστερή στρατηγική είναι αυτή που υπερασπίζεται σε κάθε σημείο και σε κάθε επιμέρους μέτωπο την κοινωνική συνοχή. Αυτή που δημιουργεί προϋποθέσεις για σταδιακή έξοδο από την κρίση, με αναδιανομή και νέες θέσεις αξιοπρεπούς εργασίας».

Εκτός του ότι, προφανώς, προφανές δεν είναι τίποτε, το σημαντικότερο είναι πως ο πρωθυπουργός, επιλέγοντας να κάνει κριτική της κριτικής που του γίνεται, υποπίπτει στο γνωστότερο διαχρονικά ατόπημα που εμφανίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Επιλέγει, δηλαδή, να απαντάει σε πράγματα που ποτέ και πουθενά δεν τέθηκαν με αυτόν τον τρόπο. Γιατί δεν ξέρω κανέναν που να πρότεινε «τυφλή» σύγκρουση, επιστροφή στην αντιπολίτευση ή οικειοθελή αποχώρηση από τις ευθύνες, κυβερνητικές ή άλλες.

Αυτά που ειπώθηκαν από όσους διαφώνησαν με τις επιλογές της κυβέρνησης ήταν πολύ διαφορετικά. Με κυριότερο ανάμεσά τους πως η υιοθέτηση του μνημονιακού καθεστώτος από μια αριστερή κυβέρνηση, όσο κι αν αποδιδόταν σε εξαναγκασμό και άλλες αγριότητες, θα είχε καταστροφικές συνέπειες – και όχι μόνο για το ελληνικό κίνημα.

Οι διαφωνούντες, στην πραγματικότητα, δεν έκαναν άλλο από το να υποστηρίξουν αυτό που ήταν κοινή άποψη τόσο στην Π.Γ. όσο και στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ εκείνες τις μέρες του Ιουλίου. Την άποψη, δηλαδή, πως η συμφωνία δεν έπρεπε να γίνει αποδεκτή και η κυβέρνηση όφειλε να προσφύγει στον λαό θέτοντας με σαφήνεια στην αντίληψή του ρίσκα, κινδύνους και ευκαιρίες, ώστε να αποφασίσει τι αναλάμβανε και τι όχι.

Αυτό δεν έγινε, ενώ σαφώς αποτελούσε πλειοψηφική στάση στο κόμμα –πράγμα που κάνει όσα ακολούθησαν πραγματική εκτροπή, για να θυμηθώ μια αγαπημένη λέξη του πρωθυπουργού. Αλλά αυτό είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία.

Το σημαντικό είναι εδώ να κρατήσουμε πως οι διαφωνούντες, δηλαδή η τότε πλειοψηφία, υποστήριζαν πως η επιλογή της αποδοχής του μνημονιακού καθεστώτος θα είχε στρατηγικές συνέπειες, θέτοντας εν αμφιβόλω οποιαδήποτε εναλλακτική στον νεοφιλελευθερισμό πρόταση.

Αυτό στο οποίο επέμεναν, δηλαδή, για να χρησιμοποιήσω και πάλι τα ρηθέντα από τον πρωθυπουργό, είναι πως η Αριστερά «δεν είναι παντός καιρού», που σημαίνει πως «αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υλοποιήσει μνημόνιο».

Η στρατηγική καταστροφή που συνιστά αυτή η επιλογή φαίνεται ήδη, αλλά θα γίνει ακόμη περισσότερο εμφανής σε λίγο καιρό.

Και είναι το μόνο για το οποίο ο προσδιορισμός «στρατηγική» φαίνεται να έχει ακριβές περιεχόμενο. Γιατί αφορά την ίδια την τύχη του κοινωνικού μετασχηματισμού, του σοσιαλισμού που λέγαμε λίγο παλιότερα.

Αντίθετα, η πληθωριστική χρήση του όρου στρατηγική, που κάνει ο πρωθυπουργός στο άρθρο του, νομίζω πως αστοχεί απολύτως.

Οχι μόνο γιατί ο όρος «κοινωνική συνοχή», από την οπτική της Αριστεράς, δεν σημαίνει τίποτε: η σωτηρία, η πιθανότητα επιβίωσης των ανέργων και των φτωχών καθόλου δεν παραπέμπει σε «συνοχές» και «συναινέσεις».

Οπως διαχρονικά υποστήριζε ο παλιός καλός ΣΥΡΙΖΑ, το μέλλον αυτών των κοινωνικών κατηγοριών, αλλά και των κατώτερων τάξεων συνολικά, διασφαλίζεται μόνο μέσα από την κοινωνική και πολιτική σύγκρουση – την ταξική πάλη, που λένε.

Ούτε αστοχεί μόνο γιατί επιχειρεί να πείσει για το εφικτό μιας «σταδιακής εξόδου από την κρίση». Να πείσει, δηλαδή, πως οι άνεργοι το μόνο που έχουν να κάνουν είναι υπομονή!

Εκεί που, κατεξοχήν, εμφανίζεται η στρατηγική βαρύτητα όσων συμβαίνουν και αποφασίζονται είναι, επιμένω, στην καταστροφική τους διάσταση. Που είναι άμεσα δεμένη με κάτι που, όσο κι αν επιχειρείται να εμφανιστεί ως υποχώρηση, στην πραγματικότητα συνιστά καθαρή, έστω κι αθέλητη, προσχώρηση σε νεοφιλελεύθερες παραδοχές.

Αυτό αφορά, κατεξοχήν, το αφήγημα (sic) περί της ανάκαμψης που έρχεται -στη θέση της ελπίδας;- στηριγμένη σε όλες τις διευθετήσεις που εν τέλει θα ευνοήσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις και, δι’ αυτών, το κοινωνικό σύνολο!

Ή μια ιδέα κοινωνικής πολιτικής τόσο επιλεκτικά προσανατολισμένης στους απολύτως εξαθλιωμένους συνανθρώπους μας που κάνει την παραδοσιακή σοσιαλδημοκρατική αντίληψη περί καθολικού κοινωνικού κράτους να φαντάζει ακραίος αριστερισμός.

Ή την αποδοχή του credo -ήδη από την 20ή Φεβρουαρίου- πως η αξιοπρεπής επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων θα πρέπει να είναι συμβατή με την ανταγωνιστικότητα και την ευελιξία!

Αυτά δεν αποτελούν ούτε υποχώρηση ούτε συμβιβασμό. Καθαρή προσχώρηση στα βασικά του νεοφιλελεύθερου δόγματος είναι.

Να τι θα πει στρατηγικό.

* οικονομολόγος-εκπαιδευτικός

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ανάγκη αντικατάστασης των πολιτικών που επιδεινώνουν τη κρίση
Αυτή την περίοδο, παρά την επικοινωνιακή μονομέρεια στήριξης της Ν.Δ., πολλαπλά κέντρα συστημικών δυνάμεων, «επιτρέπουν» αρθρογραφίες -όχι τυχαία- που σχετίζονται με την ανάγκη «συναινέσεων» που θα γίνουν...
Η ανάγκη αντικατάστασης των πολιτικών που επιδεινώνουν τη κρίση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Μητσοτάκης και το Ασφαλιστικό
Η διάλυση των οικουμενικών αξιών που επέφερε το διανοητικό ρεύμα του Μεταμοντέρνου στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, χωρίς καμία αντίσταση από την Αριστερά και τα κινήματα, αποδιοργάνωσε πλήρως τις κοινωνικές...
Ο Μητσοτάκης και το Ασφαλιστικό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Να ενισχυθεί η πρωτοπορία του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη
Η ανησυχία σχετικά με τις περιβαλλοντικές καταστροφές που επαναλαμβάνονται στην Ελλάδα και την Ευρώπη, και ενώ είναι εδώ και πολλά χρόνια γνωστές οι προβλέψεις για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, πρέπει...
Να ενισχυθεί η πρωτοπορία του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σημειώσεις περιθωρίου για το «μετά»
Πολλοί από εμάς που πιστέψαμε και στηρίξαμε το εγχείρημα της αριστερής διακυβέρνησης ως συμβάν πανευρωπαϊκής σημασίας, το κάναμε ίσως με λάθος τρόπους, ως φαντασίωση και επιθυμία. Αλλά το κάναμε για τους...
Σημειώσεις περιθωρίου για το «μετά»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ευκαιρία για περίσκεψη
Ο νεοφιλελευθερισμός θα καταστεί σκληρότερος και εκτενέστερος και ιδού η χρυσή ευκαιρία για ολική επαναφορά ενός παλιού μας γνώριμου: πατρίς-θρησκεία-οικογένεια. Πεινάει ο λαός; Δώσ’ του συλλαλητήρια για τη...
Ευκαιρία για περίσκεψη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Να μην παίζει με την Παιδεία η ΚΕΔΕ
Η τακτική των εμβαλωματικών λύσεων έχει συντελέσει ώστε η χώρα μας να βρίσκεται στην πολύ δύσκολη σημερινή κατάσταση. Ευτυχώς η τακτική αυτή δεν συνεχίζεται σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης, μια και ο ΣΥΡΙΖΑ...
Να μην παίζει με την Παιδεία η ΚΕΔΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας