Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Τουρκία επιστρέφει στη Μοσούλη
DREAMSTIME

Η Τουρκία επιστρέφει στη Μοσούλη

  • A-
  • A+

Πριν καταλάβουμε τι ακριβώς συνέβη με την κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου από την Τουρκία, μια πράξη με πολλές ερμηνείες και επιπτώσεις, προέκυψε η είδηση της εισβολής της Τουρκίας στο Βόρειο Ιράκ. Είναι μια είδηση που αλλάζει το θανάσιμο «παιχνίδι» στην περιοχή και τις επιπτώσεις του στην Ελλάδα.

Η Τουρκία διατηρούσε έναν μικρό αριθμό ανδρών στο Βόρειο Ιράκ, στην Μπασίκα, από την πτώση της Μοσούλης στην κυριαρχία του Χαλιφάτου το καλοκαίρι του 2014. Κατά τoν πρωθυπουργό Νταβούτογλου, υπάρχει μια συμφωνία με τον τότε Ιρακινό διοικητή της Μοσούλης, Αθίλ Νουτζάφι, να εκπαιδεύσει Κούρδους πεσμεργκά για να πολεμήσουν εναντίον των ισλαμιστών. Για την ακρίβεια, τουρκικές μονάδες υπήρχαν στο Βόρειο Ιράκ από το 1991 για την προστασία των Τουρκομάνων.

Μετά την εγκαθίδρυση της τοπικής κυβέρνησης του Κουρδιστάν και την κατάληψη της Μοσούλης, η κυβέρνηση του Κουρδιστάν έδωσε την άδεια στην Τουρκία για την εκπαίδευση των πεσμεργκά και το ίδιο, διατείνεται η Τουρκία, έκανε και η κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης.

Το Ιρακινό Κουρδιστάν βρίσκεται σήμερα στην πρώτη γραμμή κατά των ισλαμιστών του λεγόμενου «Ισλαμικού κράτους». Το ίδιο ισχύει και για το Συριακό Κουρδιστάν. Το πολιτικό όμως οικοδόμημα του Συριακού Κουρδιστάν είναι απόλυτα συνδεδεμένο με το ΡΚΚ. Σε αντίθεση (παρόλο που το ΡΚΚ δρα από τα βουνά Καντίλ στο Β. Ιράκ) με την περιοχή που ελέγχει η κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν η οποία είναι φιλοτουρκική.

Ο πρόεδρος Μασούντ Μπαρζανί βρισκόταν στην Τουρκία στις αρχές Νοεμβρίου για διαβουλεύσεις. Στις αρχές Δεκεμβρίου βρισκόταν στο Ριάντ, καλεσμένος του Σαουδάραβα βασιλιά. Τώρα είναι και πάλι στην Τουρκία προσπαθώντας να βοηθήσει για να ξαναρχίσει ο διάλογος Τουρκίας - Κούρδων!

Το Ιρακινό Κουρδιστάν, αυτόνομο αλλά ακόμα μέρος του Ιράκ, έχει τεράστια οικονομικά συμφέροντα με την Τουρκία. Πουλάει το πετρέλαιό του μέσω της χώρας αυτής και συντηρεί τον κρατικό μηχανισμό και την οικονομική του ανάπτυξη από αυτές τις πωλήσεις. Για αυτόν τον λόγο βρίσκεται σε διένεξη με την κεντρική ιρακινή κυβέρνηση, η οποία δεν του έχει αποδώσει το μέρισμά του από τον κεντρικό κρατικό προϋπολογισμό.

Η θητεία του σημερινού προέδρου Μπαρζανί έχει λήξει τον Αύγουστο και μέχρι τώρα η Βουλή δεν έχει αποφασίσει να την παρατείνει. Στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκονται το Β. Ιράκ και η Συρία λόγω της επέλασης του «Ι.Κ.», οι Κούρδοι και στην Τουρκία και στη Συρία και στο Ιράκ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή κατά του «Ι.Κ.» αλλά και δυστυχώς ο ένας εναντίον του άλλου για λόγους ενδοοικογενειακών εχθροτήτων, οικονομικών σχέσεων, εξαρτήσεων από κυβερνήσεις με αντικρουόμενα συμφέροντα.

Με θρησκευτικές διαφορές (σουνίτες, σιίτες, γιαζίντις) και ιδεολογικές διαφοροποιήσεις (PΚΚ, Σύροι αριστεροί, κοσμικοί, Μπαρζανί, φιλελεύθεροι).

Και οι Σύροι Κούρδοι με την ηρωική τους αντίσταση στο Κομπάνι και οι πεσμεργκά του Ιρακινού Κουρδιστάν είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και της Ρωσίας στον πόλεμο κατά του «Ι.Κ.».

Είναι όμως εχθροί της Τουρκίας, η οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο να περιορίσει το εύρος και το βάθος των προσπαθειών τους. Στην προσπάθεια της Τουρκίας να αυξήσει τη στρατιωτική παρουσία της στο Β. Ιράκ, πέραν του ονείρου της ανακατάληψης της Μοσούλης και βέβαια των πετρελαίων της περιοχής, η Τουρκία θέλει να ελέγχει το Κουρδιστάν, να περιορίσει την επέκταση των Σύρων Κούρδων και να επέμβει με χερσαίες δυνάμεις κατά του PΚΚ.

Η ευρύτερη εικόνα όμως αρχίζει να περιπλέκεται. Αν ο Μπαρζανί είναι ενεργούμενο της Τουρκίας, η κυβέρνηση του Ιράκ είναι σιιτική. Ο αγιατολάχ Σιστανί προτρέπει για μηδενική ανοχή στην εισβολή ξένων στρατευμάτων στο Ιράκ.

Οι σιιτικές φρουρές απειλούν να επιτεθούν στους Τούρκους στρατιώτες και στα τουρκικά συμφέροντα στο Ιράκ. Η Ρωσία καταγγέλλει την παραβίαση του Ιράκ από την Τουρκία. Η ιρακινή κυβέρνηση καταφεύγει στον ΟΗΕ για το θέμα.

Οι ΗΠΑ, ως συνήθως τον τελευταίο καιρό, παίζουν τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, ζητώντας από τα μέρη «να τα βρουν μεταξύ τους».

Ο Ερντογάν, μετά τον επιτυχή ιστορικό εκβιασμό της Ε.Ε. για τους πρόσφυγες, μετά την επιτυχή εξαπάτηση των ΗΠΑ για τη συμμετοχή της στον πόλεμο κατά του «Ι.Κ.» και μετά την απίστευτη, θρασεία επίθεση στη Ρωσία (προσφέροντας κακή ή καλή υπηρεσία στις ΗΠΑ;), επαναβεβαιώνει την τρέλα του μεγαλείου του με ακόμη μία θρασύτατη πρόκληση δηλώνοντας πως δεν θα αποσυρθεί από το Β. Ιράκ και θα προσπαθήσει να εντάξει τη βάση στην Μπασίκα στη συμμαχία κατά της τρομοκρατίας.

Ετσι θα καταφέρει να διατηρήσει τα τουρκικά στρατεύματα στο Ιράκ κάτω από την ομπρέλα των ΗΠΑ.

Η πρώτη επιτυχία έχει ήδη την πρώτη επίπτωση σε μας. Η Κύπρος θα καμφθεί ως προς το βέτο της για το άνοιγμα των πέντε κεφαλαίων για τις συζητήσεις ένταξης.

Οι ΗΠΑ θεωρούν ακόμη αξιόπιστο σύμμαχο και συνομιλητή την Τουρκία στην περιοχή. Οσο για το Β. Ιράκ, αν η κατάσταση δεν ανατραπεί, τότε οι ΗΠΑ θα πουλήσουν τους Κούρδους και ο πόλεμος κατά του «Ι.Κ.» θα μετατραπεί σε παρωδία μιας ανείπωτης τραγωδίας για την περιοχή μας.

* συγγραφέας

ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα μετα-οθωμανικά οράματα του Ταγίπ Ερντογάν
Ο Ερντογάν έχει εντείνει την εκστρατεία του για την επιβολή του στον παγκόσμιο μουσουλμανικό χώρο εν είδει προάσπισης των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων των πρώην οθωμανικών περιοχών ενέργεια που θεωρει καθήκον...
Τα μετα-οθωμανικά οράματα του Ταγίπ Ερντογάν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διαχρονικό ρήγμα, αλλεπάλληλες διαμάχες
Με την ανατροπή του σάχη από την ισλαμική επανάσταση του Αγιατολάχ Χομεϊνί το 1979 επικράτησε το θρησκευτικό αίσθημα στη Μέση Ανατολή. Η ίδρυση της οργάνωσης Χεσμπολάχ στον αραβικό Λίβανο ήταν η πρώτη συνέπεια...
Διαχρονικό ρήγμα, αλλεπάλληλες διαμάχες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το Κουρδικό ως παράγοντας εξωτερικής πολιτικής
Η σχετικά πρόσφατη συνάντηση του προέδρου της Κουρδικής Αυτόνομης Περιοχής του Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, στην Ουάσινγκτον (3-8 Μαΐου 2015) και οι αλλεπάλληλες επισκέψεις...
Το Κουρδικό ως παράγοντας εξωτερικής πολιτικής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τουρκία: οι δύο δρόμοι
Η Τουρκία, το Ιράν και η Αίγυπτος αποτέλεσαν τα πιο σημαντικά παραδείγματα στη σύγχρονη ιστορία όχι μόνο της Μέσης Ανατολής αλλά και ολόκληρου του μουσουλμανικού κόσμου, είτε επέλεγαν τον αυταρχικό...
Τουρκία: οι δύο δρόμοι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πολιτικοί και συνέπεια
Η συνέπεια ισχύει σε δύο επίπεδα: το λογικό και το πρακτικό. Στο πρώτο, οι όποιες προτάσεις πρέπει να μην αντιφάσκουν· στο δεύτερο, ο λόγος πρέπει να συνοδεύεται από τα ανάλογα έργα. Ως παράδειγμα της πρώτης...
Πολιτικοί και συνέπεια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κάλυψη του κενού
Η παρέμβαση της Τουρκίας στον Καύκασο είναι όχι μόνο ανίχνευση της κόκκινης γραμμής της ανοχής της Μόσχας, αλλά και έμπρακτη διεκδίκηση του ρόλου δυναμικής εμπροσθοφυλακής της Δύσης.
Η κάλυψη του κενού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας