• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 26.0°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 29.0°C
  2 BF
  21%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.8°C / 23.3°C
  1 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.6°C / 24.0°C
  3 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  3 BF
  46%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.6°C / 26.7°C
  2 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.4°C
  2 BF
  25%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.0°C / 23.3°C
  1 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  1 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.0°C
  2 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.2°C / 22.2°C
  1 BF
  43%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  3 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  1 BF
  32%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 20.6°C / 28.3°C
  2 BF
  33%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.0°C
  5 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.1°C / 26.7°C
  2 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 23.0°C
  3 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.6°C / 26.7°C
  1 BF
  41%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.4°C
  2 BF
  25%
Η πολιτική αλλαγή επί ΣΥΡΙΖΑ

Η κομματική συλλογικότητα με το όνομα ΣΥΡΙΖΑ μέσω κοινοβουλευτικών διαδικασιών εντός του δημοκρατικού πλαισίου αναλαμβάνει να ασκήσει την κυβερνητική εξουσία

PHASMA/Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ

Η πολιτική αλλαγή επί ΣΥΡΙΖΑ

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ολα όσα συμβαίνουν στην ελληνική πολιτική κοινωνία μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου του 2015 μπορούν να ερμηνευτούν στη δημόσια σφαίρα με ποικίλα σχήματα κομματικών συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων. Ακούγεται και επαναλαμβάνεται συνεχώς το σύνθημα «πρώτη φορά Αριστερά» χωρίς, εννοείται, η προτασιακή αυτή εκφορά να έχει καμία νοηματική αναφορά και πολύ περισσότερο κανένα πολιτικό νόημα.

Η κομματική συλλογικότητα με το όνομα ΣΥΡΙΖΑ μέσω κοινοβουλευτικών διαδικασιών εντός του δημοκρατικού πλαισίου αναλαμβάνει να ασκήσει την κυβερνητική εξουσία. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθούν δύο πράγματα, τα οποία έχουν να κάνουν αφ’ ενός μεν με τη συνειδησιακή κατάσταση της ελληνικής πολιτικής κοινωνίας και αφ’ ετέρου δε με την ίδια την αυτοσυνείδηση του ΣΥΡΙΖΑ ως κομματικής συλλογικότητας.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επί έναν ολόκληρο χρόνο ως κομματική συλλογικότητα και ως κυβερνητική εξουσία εκπαιδεύει την ελληνική κοινωνία σε μαθησιακές διαδικασίες. Αυτό συμβαίνει σε όλα τα πεδία του κοινωνικού βιόκοσμου.

Στους χώρους της παιδείας, της εργασίας, της τέχνης, των επαγγελμάτων, των οικονομικών δραστηριοτήτων εν γένει κ.λπ. Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υιοθετεί τον καταμερισμό πολιτικού έργου ανάμεσα στο κόμμα και την κυβέρνηση. Αντιθέτως, επιδιώκει να «κατασκευάσει» θετικές διαμεσολαβήσεις ανάμεσα στην κομματική συλλογικότητα και την άσκηση της κυβερνητικής εξουσίας, η οποία εξ ορισμού υπόκειται σε μια λειτουργική λογική.

Εάν θελήσουμε να κωδικοποιήσουμε το πολιτικό δίλημμα του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνώσας Αριστεράς, αυτό μπορεί να ειπωθεί με δύο προτάσεις: πρώτον, η ελληνική Αριστερά (υπό την κομματική εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ) αναλαμβάνει να ασκήσει την κυβερνητική εξουσία για «πρώτη φορά» μετά τη λήξη του εμφύλιου πολέμου υπό το πραγματολογικό καθεστώς του κρατικού δανείου της ελληνικής πολιτικής κοινωνίας.

Και η δεύτερη πρόταση διατυπώνεται ως εξής: μέχρι το έτος 2015 η ελληνική Αριστερά ήταν επί εβδομήντα χρόνια (1945-2015) ο πολιτισμικός θησαυρός της ελληνικής κοινωνίας και ήρθε επιτέλους ο καιρός να καταστεί η πολιτική δύναμη που αναλαμβάνει το έργο της ορθολογικής και λειτουργικής οργάνωσης του κοινωνικού βιόκοσμου αυτής της κοινωνίας.

Η επιχειρηματολογία μας μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω, δηλαδή επειδή οι πραγματολογικές συνθήκες του κρατικού δανείου της ελληνικής πολιτικής κοινωνίας εμποδίζουν την πρακτική εφαρμογή των διαφωτιστικών ιδεών του κράτους δικαίου και του κοινωνικού κράτους, θα πρέπει, ενδεχομένως, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση να εγκαταλείψει το πολιτικό έργο που ανέλαβε μέσω της αρχής της αντιπροσώπευσης;

Στο ερώτημα αυτό και στη σχετική προβληματική, στην οποία παραπέμπει το ερώτημα, η απάντηση είναι σαφέστατα αρνητική. Και αυτό επειδή Αριστερά με κεφαλαία όλα τα γράμματα της λέξης και του όρου σημαίνει να παλεύει κανείς με τις αντιφάσεις, με τις αντιθέσεις, με τις διαφορές της κοινωνίας.

Μετά τον Ιανουάριο του 2015 η ελληνική πολιτική κοινωνία ανασυγκροτήθηκε σε κοινοβουλευτικό επίπεδο για ακόμη μία φορά τον Σεπτέμβριο του 2015 (εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου 2015). Σύμφωνα με το πολιτικό πρόγραμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ως κομματική συλλογικότητα ενιαίος και ομοιογενής και ως κυβέρνηση ηγεμονική δύναμη.

Η αδυναμία του βρίσκεται στο εξής σημείο: εξακολουθεί να θέτει την άσκηση της κυβερνητικής εξουσίας του υπό τον έλεγχο οντοτήτων (με τη φιλοσοφική γλώσσα) ή οργάνων και μηχανισμών (με την πολιτική γλώσσα) οι οποίοι δεν έχουν καμία νομιμοποίηση.

Ούτε ο Σόιμπλε και «η στάμνα του» έχουν καμία σχέση με την οργάνωση, δομή και λειτουργία του ελληνικού κοινωνικού βιόκοσμου. Εξάλλου, υπάρχουν και όρια (πολιτικά, βιωματικά, υπαρκτικά κ.λπ.) στη διαχείριση των κρίσεων. Ούτε άλλα τεχνοκρατικά συλλογικά όργανα (βλέπε ΔΝΤ) είναι σε θέση να επεξεργαστούν σχέδια και προγράμματα ζωής για μια κοινωνική συλλογικότητα όπως είναι η ελληνική, η οποία επιδιώκει και πασχίζει να αυτοπροσδιορίζεται ως πολιτική κοινωνία.

Ως πολιτικό συμπέρασμα στις αναλύσεις μας μπορεί να διατυπωθεί το εξής: ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνώσα Αριστερά θέτει προς επίλυση μείζονα προβλήματα συγκρότησης της ελληνικής κοινωνικής συλλογικότητας ως πολιτικής κοινωνίας. Το ένα είναι η διαφύλαξη του πολιτικού χαρακτήρα της απέναντι στην τεχνοκρατία του νεοφιλελευθερισμού. Η πολιτική αλλαγή επί ΣΥΡΙΖΑ συνίσταται στην αντίσταση της ίδιας της κοινωνίας να παραμείνει πολιτική κοινωνία.

* καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

 

ΑΠΟΨΕΙΣ
Οταν πέσεις σε μια τρύπα, μη σκάβεις
Το ποια από τις δύο εναλλακτικές πορείες θα επιλέξει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν το γνωρίζω. Υποπτεύομαι όμως ότι μάλλον θα διαλέξει την πρώτη, δηλαδή την ολοένα και πιο σκληρή και μετωπική σύγκρουση με την...
Οταν πέσεις σε μια τρύπα, μη σκάβεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αριστερά του μέλλοντος, ανάγκη της κοινωνίας
Είναι απολύτως βέβαιο ότι η πολιτική Μητσοτάκη θα επιτείνει τις κοινωνικές, περιφερειακές και περιβαλλοντικές ανισότητες. Ταυτόχρονα θα γίνεται επιτακτική και η ανάγκη της κοινωνίας για την εφαρμογή μιας...
Αριστερά του μέλλοντος, ανάγκη της κοινωνίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για την Ελλάδα της νέας εποχής, για την Αριστερά της εποχής μας
Τον Αύγουστο του 2018 ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής έκλεισε. Η πρώτη μάχη κερδήθηκε. Για να ακολουθήσει η αμέσως επόμενη. Σκληρότερη. Η οικοδόμηση της Ελλάδας της νέας εποχής. Ανασηκώνοντας το κεφάλι...
Για την Ελλάδα της νέας εποχής, για την Αριστερά της εποχής μας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πώς εξανεμίζεται η ριζοσπαστική ορμή;
Κάποια συμβάντα όπως εξεγέρσεις, συρράξεις, πολιτικές ανατροπές, αποκαλούνται εξαιρετικά. Εχουν δύο βασικά χαρακτηριστικά. Σπάνε την κανονικότητα και το πλαίσιο που την οργανώνει, αλλάζουν τους καθημερινούς...
Πώς εξανεμίζεται η ριζοσπαστική ορμή;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αναγκαία στρατηγική του διμέτωπου «αντικαθεστωτισμού»
Είναι αναμφίβολο ότι η σημαντικότερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση είναι η ριζική ανασυγκρότηση του κράτους. Είναι όμως εφικτό να επιχειρηθεί μια τέτοια μεταρρύθμιση σε πράγματι...
Η αναγκαία στρατηγική του διμέτωπου «αντικαθεστωτισμού»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Με τόλμη για το μέτωπο του «όχι»
Η αντοχή απέναντι στον εκβιασμό των κλειστών τραπεζών και η σαφής επιλογή ότι η δημοκρατία και η λαϊκή κυριαρχία είναι πάνω από την άμεση οικονομική δυσκολία διαμόρφωναν την καλύτερη πολιτική προετοιμασία για...
Με τόλμη για το μέτωπο του «όχι»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας