• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.6°C / 24.6°C
  1 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.6°C / 22.5°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  1 BF
  86%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.1°C
  1 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.0°C / 20.4°C
  0 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.4°C / 16.8°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 23.3°C
  2 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.7°C
  1 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 22.4°C
  1 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  2 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενής ομίχλη
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  100%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 22.3°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.5°C / 21.6°C
  0 BF
  62%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  3 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 23.8°C
  0 BF
  72%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 15.3°C / 20.5°C
  0 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.7°C / 21.1°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  1 BF
  81%

Παντελής αδιαφορία για σχεδιασμό και οργάνωση προγραμμάτων αθλητικών δραστηριοτήτων στην καθημερινότητα των κοινωνικών ομάδων των νέων, έχοντας τεράστιες ελλείψεις σε δημόσιες εγκαταστάσεις

EUROKINISSI/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

Πολιτική στην αθλητική παιδεία

 • A-
 • A+

Η πολιτική των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων στον κρίσιμο τομέα της νέας γενιάς και σε ό,τι αφορά την παιδεία και αγωγή της ανέκαθεν υπήρξε πομφόλυγας, αφού διαχρονικά παρήγαγε μεγάλο αριθμό νόμων, αλλά ελάχιστες πολιτικές εφαρμογής.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να «εκπαιδευτούν» οι νέες γενιές με σοβαρές ελλείψεις στον τομέα της γνώσης και των δεξιοτήτων, ειδικότερα στον σωματικό τομέα, κάτι που φαίνεται τόσο από τους αυξημένους δείκτες παχυσαρκίας, αλλά και από την έλλειψη κουλτούρας που αφορά την άσκηση και τον αθλητισμό.

Το αποτέλεσμα δε αυτό είναι τόσο έντονο τα τελευταία χρόνια, εφόσον για κάθε υπουργό Παιδείας και Αθλητισμού υπάρχει τουλάχιστον ένας νόμος και δεκάδες άλλες επιτροπές που «μελετούν» αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας και εφαρμογής των μέσων και περιεχομένων της εκπαίδευσης.

Η κατανόηση του φαινομένου ανάγεται στη χρηστική σημασία που εκπέμπεται στην κοινωνία για τον ρόλο των φυσικών δραστηριοτήτων, αφού δεν θεωρούνται ανάλογης σημασίας με την πνευματική εκπαίδευση, κυρίως ίσες με μορφωτικές αξίες αλλά και με προοπτική κάποιας επαγγελματικής εξασφάλισης.

Ετσι ο ρόλος της νεωτερικής ονοματολογίας της Γυμναστικής σε Φυσική Αγωγή στην εκπαίδευση, που συνοδεύτηκε με την ανάλογη θεωρητικοποίηση του περιεχομένου της, λειτούργησε ανασταλτικά στην ουσία της εφαρμοσμένης αθλητικής παιδείας.

Επίσης η παντελής αδιαφορία για σχεδιασμό και οργάνωση προγραμμάτων αθλητικών δραστηριοτήτων στην καθημερινότητα των κοινωνικών ομάδων των νέων, έχοντας τεράστιες ελλείψεις σε δημόσιες εγκαταστάσεις, ελαχιστοποίησε την ενεργητική συμμετοχή των.

Φυσικό επακόλουθο τέτοιας πολιτικής στην αθλητική παιδεία και την άσκηση των πολιτών, ειδικότερα στην περίοδο της κρίσης, είναι να υπάρχει αδυναμία των κοινωνικών ομάδων να ασχοληθούν με τη γύμνασή τους ως ουσιαστική αναγκαιότητα αλλά και ως μέσο συμπληρωματικής καθημερινής πληρότητας.

Παρόλα αυτά που συμβαίνουν εδώ και δεκαετίες, βλέπουμε σήμερα μια ριζοσπαστική πολιτική της Αριστεράς, που ιδεολογικά τουλάχιστον θα έπρεπε να συμβαδίζει με τη φιλοσοφία μιας αθλητικής παιδείας και ενεργητικής δραστηριοποίησης, να αδιαφορεί απαξιώνοντάς την.

Οι λόγοι ανάγονται τόσο στην άγνοια και την έλλειψη σοβαρής ενασχόλησης με το γνωστικό πεδίο της παραγωγής πολιτικής αθλητικής παιδείας, κάτι που φάνηκε άμεσα με την κυβερνητική ανάληψη, όσο και στην αδυναμία στελέχωσης με εξειδικευμένο αθλητικό - επιστημονικό δυναμικό.

Ανέκαθεν ο χώρος της αθλητικής παιδείας ήταν για την πολιτική τομέας «φαινομενικής» παρεμβατικότητας, αφού θεωρείται ελάσσονος σημασίας για τους πολίτες, άρα και για τους υπεύθυνους κυβερνητικούς πολιτικούς στις αντίστοιχες υπουργικές καρέκλες.

Ο τομέας της αθλητικής παιδείας και αγωγής στην εκπαίδευση, αν και «αναβαθμίστηκε» με παραγωγή διδακτικών εγχειριδίων και περιεχομένων διδασκαλίας, στην πρακτική της όμως αποτελεσματικότητα παρέμεινε ως παρίας ενδιαφέροντος από τους διδασκόμενους.

Οι αιτίες ερμηνεύονται από την κοινωνική αναγωγή της Γυμναστικής ως δραστηριότητας προσωπικής επιλογής και αναγκαιότητας των νέων, όταν και όποτε θεωρηθεί ότι αυτή χρειάζεται είτε για την αισθητική, είτε για τη βελτίωση της υγείας των.

Αυτή η μορφή αθλητικής κουλτούρας μεταδίδεται διαχρονικά στις κοινωνικές ομάδες με αποτέλεσμα την ανυπαρξία απαίτησης δημόσιων και δωρεάν προγραμμάτων «Ασκησης – Αθλησης για Ολους» όπως υπήρξαν στο παρελθόν.

Ακόμη η έλλειψη αθλητικής αγωγής στις νεότερες γενιές φαίνεται στην αντιαθλητική συμπεριφορά και λειτουργία τους, κυρίως κατά την παθητική τους παρουσία ως φίλαθλοι – οπαδοί με αποτέλεσμα την αύξηση των φαινομένων βίας

Αντίθετα η μετέπειτα κοινωνική καταξίωση, με τα ανάλογα θετικά επακόλουθα που δίδονται στις αθλητικές διακρίσεις, επέδρασε στους «ολίγους» συμμετέχοντες «επαγγελματικά» στον αθλητισμό να χρησιμοποιούν κάθε έκνομο μέσο για την επίτευξη της επίδοσης και διάκρισης.

Ετσι κατά το παρελθόν γίναμε μάρτυρες των πολλών κρουσμάτων «ντόπινγκ», τα οποία συνεχίζονται ακόμη και σήμερα, με την Πολιτεία να εξαγγέλλει νέες «θεσμικές» παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ο θεσμικός μαξιμαλισμός στην αθλητική παιδεία έχει λειτουργήσει ιδεοληπτικά κυρίως για τους πολιτικούς, ως μέσο αναφοράς της κυβερνητικής παρουσίας τους, και για τους πολίτες ως ένα ακόμη αδιάφορο μέτρο μη εφαρμόσιμης κατασταλτικής πολιτικής.

Τελικά η διαμόρφωση πολιτικής αθλητικής παιδείας τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην κοινωνία θα παραμένει ακόμη μια φορά πολιτικό ζητούμενο χωρίς να διαφαίνεται σημάδι ελπίδας και αισιοδοξίας στο παρόν, πολύ δε περισσότερο στο μέλλον.

* αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο άνθρωπος στο έργο του Ευτύχη Μπιτσάκη
Με αφορμή τα 95 χρόνια ζωής που συμπληρώνει φέτος ο σπουδαίος φιλόσοφος και επιστήμονας, Ευτύχης Μπιτσάκης, επιχειρούμε εδώ μια μικρή αναφορά σε ορισμένα πυρηνικά στοιχεία της αντίληψής του για τον άνθρωπο.
Ο άνθρωπος στο έργο του Ευτύχη Μπιτσάκη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Αριστερά, παράταξη της ανημπόριας;
Πρώτη φορά στην ιστορία, οι υπερπλούσιοι-τρομερά παιδιά του νεοφιλελευθερισμού έχουν τόση αυτοπεποίθηση, ώστε να ιδιωτικοποιούν ακόμη και το Διάστημα. Σιγά μην υπολογίσουν τους πολιτικά εκμηδενισμένους...
Η Αριστερά, παράταξη της ανημπόριας;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το περπάτημα
Είναι περίεργο το πώς οι άνθρωποι εξαρτιόμαστε από το είδος των παπουτσιών που φοράμε και αν τα φοράμε.
Το περπάτημα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αριστερά και προσομοιώσεις
Τα επιτεύγματα της τεχνοεπιστήμης είναι σαν μια δεύτερη φύση. Ειδικά ο σημερινός κόσμος υποτάσσεται στην αναπαράσταση ενός εικονικού κόσμου.
Αριστερά και προσομοιώσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η «επειγόντως επίκαιρη»
Η δίκη της Χρυσής Αυγής, δίκη του ναζισμού ουσιαστικά, αποτέλεσε σημαντική ευκαιρία για να ξαναθυμηθούμε πλευρές της διανόησης που αντιπάλεψε μαζί του. Κι ανάμεσά τους τη συμβολή της γεννημένης στα μέσα...
Η «επειγόντως επίκαιρη»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από τον Γκράμσι στο ΕΑΜ
Αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ σύγχρονο οργανωτικό μοντέλο που να υπερνικά καθημερινά την πινοσετική, νεοφιλελεύθερη, μεταμοντέρνα Δεξιά τού «νόμος και τάξη», υπάρχει το δημιουργικό σπέρμα του ΕΑΜ.
Από τον Γκράμσι στο ΕΑΜ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας