• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.4°C / 26.9°C
  2 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.2°C / 23.7°C
  0 BF
  66%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 24.8°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 22.0°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.9°C
  4 BF
  64%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.6°C / 24.3°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.3°C / 20.4°C
  0 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.6°C / 27.5°C
  1 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 28.2°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 21.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 24.6°C
  4 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 22.7°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 18.9°C / 21.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 23.5°C
  2 BF
  73%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 27.3°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 27.8°C
  3 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.1°C / 27.6°C
  0 BF
  53%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.3°C / 22.7°C
  2 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 25.1°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  1 BF
  42%

Οι δικαστές είναι γεγονός ότι μπαίνουν συχνά στο στόχαστρο κάποιων που θεωρούν ότι αδίκως καταδικάστηκαν. Ωστόσο, από πουθενά δεν προκύπτει ότι αυτό έχει σχέση με την οικονομική κατάσταση του κάθε δικαστή, αλλά αφορά τις αποφάσεις του

ΕUROKINISSI/ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ (Φωτ. αρχείου)

Εωλο το επιχείρημα για τη μη δημοσιοποίηση του «πόθεν έσχες» των δικαστών

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στη γενική συνέλευση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κυριάρχησαν και πάλι τα ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικαστές, όπως οι διαφωνίες στην αναγκαστική δημοσίευση του «πόθεν έσχες» και από τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης, αλλά και οι σοβαρές ελλείψεις που αντιμετωπίζουν τα δικαστήρια της χώρας.

Η συνέλευση σημαδεύτηκε από ακόμη ένα «επεισόδιο» στην αντιπαράθεση του πρώην υπουργού Χ. Αθανασίου με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Επέμεινε και πάλι ο πρώην υπουργός να... αγνοεί ότι και μόνο το γεγονός πως χρειάζεται εκλογή και όχι αυτόματη αναπλήρωση από τον κατάλογο της επετηρίδας σημαίνει ότι υπάρχουν και οφείλουν να υπάρχουν κι άλλα κριτήρια, πέραν της αρχαιότητας.

Μάλιστα, ο πρώην εισαγγελέας που πέρασε στην ενεργή πολιτική τόνισε ότι πρέπει «η Ενωση να κρατάει ίσες αποστάσεις από τα κόμματα».

Εγινε κριτική στην απόφαση για μείωση στο μισό των αναδρομικών που οι ίδιοι οι δικαστές είχαν αποφασίσει να τους δοθούν εξ ολοκλήρου.

Εγινε επίσης αναφορά στις πρόσφατες δηλώσεις Παπαγγελόπουλου, τις οποίες ο Χ. Αθανασίου χαρακτήρισε «προσβλητικές για τους δικαστές», για να λάβει την απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλου:

«Οσα είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος εξέφραζαν μία ευχή, προκειμένου να διαφυλάξει τη Δικαιοσύνη από φαινόμενα που μπορούν να διαταράξουν τη λειτουργία της».

Η πρόεδρος της Ενωσης, Μ. Στενιώτη, αφού τόνισε τις πολλές ελλείψεις στη στελέχωση όλων των δικαστηρίων και τις τριτοκοσμικές συνθήκες εργασίας, προχώρησε στην κριτική της πρόθεσης να δημοσιεύονται και τα «πόθεν έσχες» των δικαστών, ακόμα κι αν αυτό θα αφορά μόνον τους ανώτατους δικαστικούς.

Μάλιστα, το επιχείρημά της ήταν ότι συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι, όταν επιτρέπεται η πρόσβαση του οποιουδήποτε στα στοιχεία αυτά, «καθώς διατρέχουν τον κίνδυνο εγκλημάτων ή άλλων πράξεων εναντίον τους εκ μέρους διαδίκων ή προσώπων, των οποίων υποθέσεις εκδίκασαν» και ότι ο περιορισμός στους ανώτατους, ενδεχομένως, υπονοεί ότι στις βαθμίδες αυτές υπάρχει διαφθορά.

Η πρόεδρος είναι έμπειρη δικαστικός και θα έπρεπε να αντιλαμβάνεται ότι ένας πολίτης δυσκολεύεται να κατανοήσει πώς, ειδικά ένας δικαστής, κινδυνεύει περισσότερο, αν υπάρξουν στοιχεία για απότομο και αδικαιολόγητο πλουτισμό απ’ όσο κινδυνεύει ένας οποιοσδήποτε άλλος δημόσιος λειτουργός.

Οι δικαστές είναι γεγονός ότι μπαίνουν συχνά στο στόχαστρο κάποιων που θεωρούν ότι αδίκως καταδικάστηκαν.

Ωστόσο, από πουθενά δεν προκύπτει ότι αυτό έχει σχέση με την οικονομική κατάσταση του κάθε δικαστή, αλλά αφορά τις αποφάσεις του.

Από την άλλη μεριά, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα για αλλεπάλληλες αναβολές και μη αναμενόμενες αθωώσεις σε βαριές υποθέσεις προσβάλλει τον κάθε έντιμο δικαστικό.

Τι το διαφανέστερο και πιο έντιμο, λοιπόν, από το να υπάρχει και η απτή απόδειξη ότι καμιά δικαστική απόφαση δεν επηρεάζει, παρά μόνο στη φαντασία ορισμένων, την οικονομική κατάσταση του δικαστή που την εκδίκασε.

Η πρόεδρος, αλλά και τα μέλη της Ενωσης, έχοντας δικάσει χιλιάδες υποθέσεις, γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ότι σε κανένα κλάδο δεν υπάρχει η απόλυτη εντιμότητα ανάμεσα στα μέλη που τον απαρτίζουν.

Το ίδιο ισχύει και για τον κλάδο της Δικαιοσύνης, και ένα μικρό μέτρο που θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πολίτη σ’ αυτήν -μιας και έχει επανειλημμένα τρωθεί- είναι και αυτό της διαφάνειας ως προς τον πλουτισμό των λειτουργών της.

ΑΠΟΨΕΙΣ
Πάλι δικαστικός σε κυβερνητική θέση
Τα κόμματα που υπερασπίζονται την ανάγκη διάκρισης των εξουσιών, προεξάρχοντος του Κινήματος Αλλαγής, πρέπει να αναλάβουν άμεση νομοθετική πρωτοβουλία.
Πάλι δικαστικός σε κυβερνητική θέση
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πειθαρχικός έλεγχος για τρεις ανώτατους δικαστές
Στον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου διαβιβάστηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η πειθαρχική έρευνα για τρεις ανώτερους δικαστικούς λειτουργούς, έρευνα την οποία προκάλεσαν οι σοβαρές καταγγελίες...
Πειθαρχικός έλεγχος για τρεις ανώτατους δικαστές
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Το επιλεκτικά λαλίστατο προεδρείο της ΕΔΕ
Απαντήσεις έδωσε χθες μιλώντας στον ραδιοσταθμό «News 24/7» ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής στις εικασίες περί σκοπιμοτήτων του προεδρείου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αλλά και της Ν.Δ. Εξέφρασε...
Το επιλεκτικά λαλίστατο προεδρείο της ΕΔΕ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Σκοπιμότητες ανακαλύπτει (ξανά) η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων
Με καθυστέρηση πέντε μηνών, η συνδικαλιστική Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) εξέδωσε άλλη μία έντονη ανακοίνωση σχετικά με ρυθμίσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που...
Σκοπιμότητες ανακαλύπτει (ξανά) η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ακραίος στο «ΑΚΡΑΙΩΣ» του Τ. Χατζή
Με σφοδρές καταγγελίες για παρεμβάσεις και για κατευθυνόμενους πειθαρχικούς ελέγχους σε βάρος δικαστών από το υπουργείο δικαιοσύνης προχώρησε στην εκπομπή «ΑΚΡΑΙΩΣ» ο ποινικολόγος πολλών επώνυμων, Μ....
Ακραίος στο «ΑΚΡΑΙΩΣ» του Τ. Χατζή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υψώνουν φωνή και ανάστημα στο όνομα της αλήθειας
Ενόσω συνεχίζεται η συντονισμένη προσπάθεια να τρωθεί η εικόνα της Ηριάννας, που τελικά οδηγήθηκε πίσω στη φυλακή «χάρη» στην εξάντληση κάθε ορίου αυστηρότητας για την ίδια και τον συγκατηγορούμενό της, με...
Υψώνουν φωνή και ανάστημα στο όνομα της αλήθειας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας