• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.5°C / 13.5°C
  2 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 12.2°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 13.7°C
  2 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Ομίχλη
  7°C 6.9°C / 7.2°C
  0 BF
  98%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 8.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 10.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Ομίχλη
  6°C 6.2°C / 6.4°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.8°C
  3 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.6°C / 11.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  3 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  11°C 10.7°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 11.6°C
  0 BF
  88%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.9°C
  4 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 13.2°C
  0 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 7.3°C / 11.0°C
  0 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 5.6°C
  1 BF
  94%
AP Photo/Giannis Papanikos

Περί Συνθήκης Σένγκεν: η πρόσφατη ευρωπαϊκή παράνοια

 • A-
 • A+

Εχω κατ’ επανάληψη γράψει ότι το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι ζήτημα θέλησης των Ελλήνων να αποτοξινωθούν από τις νόσους του παρελθόντος.

Εάν θέλουμε να αλλάξουμε, μπορούμε να βγούμε από τη μέγκενη της ανεργίας, της ύφεσης και της αναξιοπιστίας. Η αλλαγή αυτή είναι σίγουρα δύσκολη και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός πως έως σήμερα δεν έχει προχωρήσει σχεδόν τίποτα από τις επιθυμητές αλλαγές. Η χώρα δεν δείχνει να θέλει να προχωρήσει πέραν των τετριμμένων.

Είναι βέβαια αλήθεια πως η παρουσίαση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας έχει γίνει από αχώνευτους ξένους και από απελπιστικά μέτριους και ανειλικρινείς ντόπιους πολιτικούς. Οι Ελληνες μπορούν ακόμα να τα βάζουν με όλους αλλά και οι άλλοι τα βάζουν μαζί μας.

Το δεύτερο όμως πρόβλημα το οποίο αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι το προσφυγικό, μεταναστευτικό, ως κύμα εισόδου ανθρώπων από Ασία και Αφρική προς την Ε.Ε. Η Ε.Ε., η οποία βέβαια έχει κατακριθεί, εξοβελιστεί, μισηθεί θανάσιμα από μεγάλο μέρος Ελλήνων, αποτελεί τη Γη της Επαγγελίας για εκατομμύρια εκατομμυρίων ανθρώπους.

Παρ’ όλα όσα καταμαρτυρούνται κατά της Ε.Ε., αυτή παραμένει μια πλούσια, φιλελεύθερη νομοταγής κοινωνία. Κανείς δεν θα προσπαθούσε να ξεκινήσει μια νέα ζωή μέσα από τόσους θανάσιμους κινδύνους κάπου όπου θα κινδύνευε η ζωή του το ίδιο ή θα είχε τις ελάχιστες ευκαιρίες, όπως στην πατρίδα του.

Διαβάζουμε άρθρα και τα σχόλιά τους για εμάς και τον τρόπο που έχουμε αντιμετωπίσει την κρίση. Υπάρχει ειρωνεία, χλευασμός, κριτική κατά της διάσωσής μας. Τώρα γράφονται άρθρα επί άρθρων για το προσφυγικό ζήτημα.

Πέραν των όσων αναφέρονται για τα αίτια του προσφυγικού, τη συμβολή της Ευρώπης στη διάλυση του Ιράκ, της Συρίας και του Αφγανιστάν, η Ελλάδα είναι και πάλι παρούσα με επικρίσεις για το πώς αντιδρά, για τη μη βοήθεια που προσφέρει στους πρόσφυγες, το πώς τους καταγράφει και αν τους καταγράφει.

Και το πιο σημαντικό: η Ελλάδα κατηγορείται πως δεν φυλάει τα σύνορά της, κατηγορείται πως δεν θέλει, δεν μπορεί, αλλά και ταυτόχρονα δεν επιτρέπει στη Frontex να επιτηρεί τα σύνορά μας. Η τιμωρία επικρέμαται της κεφαλής ημών: έξοδος από τη Συνθήκη Σένγκεν.

Τα άρθρα και τα σχόλια για μας είναι αρνητικά, ειρωνικά, ακόμα και γεμάτα μίσος. Ναι, υπάρχουν και λογικοί, σώφρονες αναλυτές. Αυτό όμως που προκαλεί κατάπληξη και, ομολογώ, μεγάλη θλίψη είναι η κριτική κατά της Ελλάδας στο προσφυγικό και μεταναστευτικό κύμα που έχει καλύψει, μαζί με την τρομοκρατία, τον πολιτικό διάλογο της Ευρώπης. Είναι απολύτως παράλογο και παιδαριώδες να θεωρούν οποιοιδήποτε πως η Ελλάδα θα μπορούσε να φυλάει τα σύνορά της καλύτερα.

Η κατηγορία πως δεν φυλάμε επαρκώς τα σύνορά μας είναι πράγματι από κακοπροαίρετη έως παιχνίδι για το ποιος φταίει: οι προνοητικοί Ευρωπαίοι ή οι άφρονες Ελληνες; Και προφανώς η Ευρώπη στο σημείο που έχει φτάσει πρέπει να βρει κάποιο φταίχτη. Προφανώς οι πολιτικές ηγεσίες των μεγάλων πρέπει να προστατευτούν, να παλέψουν για την επιβίωσή τους.

Το ερώτημα που τίθεται είναι: πώς μπορεί να φυλάξει κανείς θαλάσσια σύνορα; Με δύο τρόπους: ή διά της βίας γυρίζει τα πλωτά μέσα πίσω ή πυροβολεί το ανθρώπινο φορτίο. Ακούγεται απάνθρωπο, απεχθές ακόμα και ως υπόθεση εργασίας. Πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε και πώς να γίνει αυτό.

Μισόλογα και ευχολόγια της χειρότερης δυνατής υποκρισίας δεν πρόκειται να κλείσουν τα ελληνικά ή όποια άλλα σύνορα. Η αντίφαση μεταξύ άκρατου ανθρωπισμού και αντίδρασης των κοινωνιών για μια απότομη αλλαγή οδήγησε ήδη στην παράνοια και τις οποιεσδήποτε ακρότητες. Μπορεί κάποιος, καλοπροαίρετα και λογικά, να προτείνει ένα σχέδιο για να σταματήσει το κύμα προσφύγων, μεταναστών στην Ε.Ε.;

Δεν έχω διαβάσει κανένα πλην της εξαγοράς της Τουρκίας: να γίνει αυτή αποθήκη μεταναστών όλων των ειδών. Ηδη η τουρκική αντιπολίτευση δήλωσε την αντίθεσή της.

Το ζήτημα της φύλαξης των συνόρων που αυτή τη στιγμή φαίνεται να έχει γίνει σύνθημα για την ανικανότητα της Ελλάδας είναι η λυδία λίθος της ευρωπαϊκής συνοχής. Ξαφνικά η Ευρώπη βρέθηκε να στηρίζεται στο αν ή όχι η Ελλάδα φυλάει τα σύνορά της. Αυτό μας οδηγεί σε μια δεύτερη παράνοια, διότι αυτό έρχεται σε αντίφαση με την ιδέα πως η Ευρώπη δεν έχει σύνορα.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να φυλάξει τα σύνορά της προβάλλοντας τον ανθρωπισμό της Ευρώπης και μειώνοντας ή ελαχιστοποιώντας τον αριθμό των εισερχομένων από την Τουρκία. Ούτε η Τουρκία θα μπορέσει να επιτηρήσει τις ακτές της όπως υποσχέθηκε ή όπως ελπίζει η Ε.Ε. Χρειάζονται πολύ περισσότερα για να τηρήσει η Τουρκία τις υποσχέσεις της.

Η Ευρώπη είναι ένας πλούσιος γέρος δίχως απογόνους, του οποίου την περιουσία βλέπουν όλοι, ως επίδοξοι κληρονόμοι.

Το πρόβλημα με την κληρονομιά της Ευρώπης είναι πως στην πραγματικότητα θα εξαφανιστεί όταν ο γέρος πεθάνει, γιατί οι επίδοξοι νεοεισελθόντες κληρονόμοι θα αποποιηθούν την κληρονομιά του. Θα κάνουν το αντίθετο από τους Ρωμαίους, οι οποίοι ευθαρσώς οικειοποιήθηκαν την κληρονομιά των Ελλήνων όταν τους κατέκτησαν.

* συγγραφέας

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενα «προσφυγικό μνημόνιο» για την Κεντρική Ευρώπη;
Το ανοιχτό ερώτημα αυτή τη στιγμή είναι πώς η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποφασίσει να διαχειριστεί το προσφυγικό. Θα τολμήσει να αλλάξει ρότα; Ειναι πλέον εμφανές ότι συζητάμε για δύο μόνο στρατηγικές, την πεπατημένη...
Ενα «προσφυγικό μνημόνιο» για την Κεντρική Ευρώπη;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα διακυβεύματα για την Ευρώπη
Η ήπειρος της Γαλλικής Επανάστασης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους πρόνοιας σήμερα μοιάζει να μην έχει το κουράγιο να υπερασπιστεί ακριβώς εκείνες τις αξίες που την έκαναν ξεχωριστή. Τις αξίες που...
Τα διακυβεύματα για την Ευρώπη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συμβολισμοί και προσχήματα στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό
Τελικά ποιος ευθύνεται για τη σημερινή εικόνα της Ε.Ε. στο προσφυγικό; Οι χώρες του Βίζεγκραντ που υπηρετούν την ακροδεξιά ιδεολογία και με κάθε τρόπο θέλουν να υπηρετήσουν τις εσωτερικές ανάγκες οικοδόμησης...
Συμβολισμοί και προσχήματα στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προκλήσεις των καιρών, μικρές και μεγάλες
Για τη νομισματική ένωση, οι προτάσεις από τον «γαλλογερμανικό άξονα» δεν είναι αυτές που θα έπρεπε: η μετατροπή του ESM σε «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο» και η εισαγωγή ενός «επενδυτικού» προϋπολογισμού στη...
Προκλήσεις των καιρών, μικρές και μεγάλες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί πρέπει να προτείνουμε ένα ευρωπαϊκό σύστημα υποδοχής
Η ανακίνηση του θέματος επαναφοράς της Ελλάδας στη Συνθήκη του Δουβλίνου μπορεί να προέκυψε με αφορμή τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία: την ήττα ουσιαστικά του CDU από την Εναλλακτική για τη...
Γιατί πρέπει να προτείνουμε ένα ευρωπαϊκό σύστημα υποδοχής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο επιτάφιος της ευρωπαϊκής ενότητας
Με την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξακολουθεί να παραπαίει από την ελληνική κρίση χρέους του 2015, η δρακόντεια «λύση» της οποίας ρίχνει τη βαριά σκιά της πάνω στην επίφαση δημοκρατικής νομιμοποίησης της, η ψήφος της...
Ο επιτάφιος της ευρωπαϊκής ενότητας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας