• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.6°C / 29.6°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.9°C / 29.3°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 26.6°C / 29.4°C
  1 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 23.1°C
  2 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  65%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.1°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 21.4°C
  1 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.4°C
  4 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 26.9°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  4 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  1 BF
  41%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 25.5°C / 28.8°C
  2 BF
  46%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.8°C / 29.3°C
  0 BF
  35%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.3°C / 26.0°C
  0 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.7°C
  2 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  2 BF
  83%

Οι μικροί μας... εμφίλιοι

 • A-
 • A+

Λίγο πριν από το δημοψήφισμα και μέχρι τη διεξαγωγή του και τα γνωστά πλέον αποτελέσματα, πολλοί ήταν εκείνοι που έλεγαν, καθ’ υπερβολήν, ότι οδηγούμαστε σε εμφύλιο. Ευτυχώς κάτι τέτοιο απεφεύχθη. Βιώνουμε όμως τον... εμφίλιο.

Γιατί, δεν είναι που διασπώνται τα κόμματα, είναι που διαλυόμαστε μαζί τους κι εμείς, οι άλλοτε φίλοι, που διαπιστώνουμε (αν έχουμε την ψυχραιμία να το κάνουμε) ότι στη φιλία είχαμε καταθέσει την παρουσία μας μόνο ως συνιστώσα.

Και ο εμφίλιος τελικώς δεν σηκώνει το «αλλά» που είναι η αρχή της αμφισβήτησης και του διαλόγου. Θλιβερή πραγματικότητα. Ολα εκείνα τα βολταιρικά τα έχουμε κέρασμα για τους άλλους και για τις κουβέντες επίδειξης μεγαλοσύνης. Η αλήθεια είναι ότι η διαφορετική άποψη μας βγάζει από τα ρούχα μας. Και παραμένουμε έτσι βαθιά γυμνοί για αρκετό καιρό.

Για να καταλάβουμε πόσο σαρωτικός είναι ο εμφίλιος ας ξεκινήσουμε από τα απλά· και ένοχα. Σε κάποιες γειτονιές, βήμα βήμα, από τα πρώτα χρόνια της κρίσης δημιουργήθηκαν στέκια αλληλεγγύης. Δεν είχαν καμιά ταμπέλα ότι τη διαχείρισή τους την έχει το τάδε ή το δείνα κόμμα.

Δεν ήταν βαμμένα, τα περισσότερα όμως τα είχαν στήσει αριστεροί και δη ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, παλιοί και νέοι - για να μην ξεχνούμε τα περί της προέλευσης των μεγάλων εκλογικών ποσοστών…

Ηταν, θα λέγαμε, οι μπροστάρηδες σ’ αυτό το κύμα αγάπης που έφτανε δυνατά στους αδύναμους συνανθρώπους της πόλης. Τα στέκια αυτά γρήγορα πλαισιώθηκαν από ανθρώπους που κανείς δεν τους ζήτησε πιστοποιητικό φρονημάτων, αρκεί να είχαν διάθεση από τα λίγα τους να προσφέρουν και να δώσουν ελάχιστο χρόνο σ’ αυτές τις μικρές οάσεις ανθρωπιάς.

Κι άρχισαν να γίνονται μικρά θαύματα στα στέκια. Πολλά, δεν αγκάλιασαν μόνο την πόλη τους, αλλά κυνήγησαν τη φτώχεια και την ανέχεια και σε άλλα μέρη. Αποστολές βοήθειας στα νησιά του Αιγαίου ακόμη και στο Κομπάνι της Συρίας.

Εγιναν, εκτός από χώροι βοήθειας, και χώροι πολιτιστικοί με προβολές ταινιών, με δημιουργία λεσχών ανάγνωσης, με τα μικρά τους γλέντια, όπου μια κιθάρα αρκούσε για να γεμίσει η γειτονιά τραγούδια. Κι ήταν όλοι μαζί. Με τα μπλε τους και με τα κόκκινά τους, τα πράσινα και τα πορτοκαλιά• με όλα τους τα χρώματα…

Και γίνεται το δημοψήφισμα και από τους πανηγυρισμούς περάσαμε στην αποχώρηση, στη διάσπαση, στον διωγμό - όπως το αναλύσει ο καθένας. Εμείς και η αλήθεια μας.

Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν πια ο ίδιος. Ούτε κι ορισμένα στέκια, που μέλη τους κόλλησαν την αρρώστια του εμφιλίου κι ενώ μέχρι πριν από λίγο καιρό διατράνωναν ότι το στέκι είναι για όλους, μετά θυμήθηκαν ότι το έστησαν αυτοί ή οι άλλοι και τώρα καταγγέλλουν ότι το καπελώνει ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΛΑ.Ε., αναλόγως.

Και πια δεν πηγαίνει ο ένας για να μη βλέπει τον άλλο - τόσο βαριά νοσούν. Κι έχουν μείνει εκείνοι που πλαισίωσαν την προσπάθεια χωρίς να δηλώνουν τίποτα πέρα από την αγάπη και την αλληλεγγύη για τον βασανισμένο συμπολίτη. Εκείνοι που φανατίζονται με τη ζωή.

Εμφίλιοι έχουν ξεσπάσει και στις δουλειές, μόνο που εκεί γίνεται η ανάγκη φιλότιμο όχι χάριν της φιλίας, αλλά χάριν του μισθού.

Οτι πρόκειται να κοπεί μισθός στα στέκια αλληλεγγύης ούτε ως κυβερνητική υπόσχεση δεν προβλέπεται. Γι’ αυτό, ας ξανασκεφτούν όλοι, που σαμποτάρουν αυτές τις μικρές εστίες πολιτισμού και αλληλεγγύης, ότι το χέρι που τους απλώνεται τη βοήθειά τους έχει ανάγκη κι όχι τις ιδεολογικές πίκρες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ήχος της άδειας κατσαρόλας
Ο Ελληνας πρωθυπουργός ίσως είναι ο μοναδικός πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης που ήξερε τι παραλάμβανε, τι θα παρέδιδε και τα βήματα για να το καταφέρει.
Ο ήχος της άδειας κατσαρόλας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το βαλσάκι του γάμου
Ο έρωτας πάνω απ’ όλα. Και στα χρόνια της κρίσης και στα χρόνια του πολέμου και στα χρόνια της χολέρας, ο έρωτας δεν το βάζει κάτω. Εκείνος που λύγισε λίγο από την κρίση είναι ο γάμος, γιατί πια τα νέα παιδιά...
Το βαλσάκι του γάμου
ΑΠΟΨΕΙΣ
20 Οκτωβρίου 2011
Και μετά, καθώς ο χρόνος περνά και αυτοί που έζησαν τα γεγονότα της 19ης Οκτωβρίου 2011, της 4ης Απριλίου 2012... λιγοστεύουν, έρχεται η ώρα της αλλοίωσης της πραγματικότητας.
20 Οκτωβρίου 2011
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιστροφή στο αποτυχημένο παλαιό μοντέλο μέριμνας
Η νέα κυβερνητική Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ενταξη 2021-2027 αγνοεί την πανδημία, μετονομάζει ήδη δοκιμασμένους θεσμούς και επαναφέρει το προνοιακό μοντέλο του παρελθόντος που αφορά τους ακραία...
Επιστροφή στο αποτυχημένο παλαιό μοντέλο μέριμνας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Είναι η κρίση ευκαιρία για την Αριστερά;
Η Αριστερά υποτίθεται ότι επιδιώκει την αλλαγή και η Δεξιά τη συντήρηση. Μια τόσο βαθιά κρίση μας αναγκάζει να εξετάσουμε κάποια πράγματα που υπό κανονικές συνθήκες θα θεωρούσαμε αυτονόητα και ως τέτοια θα τα...
Είναι η κρίση ευκαιρία για την Αριστερά;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι δισεκατομμυριούχοι κι εμείς
Εχουν όλοι απώλειες ή υπάρχουν κατηγορίες ανθρώπων που τρίβουν τα χέρια τους γιατί η οικονομική κρίση, που ξεκίνησε πριν από την πανδημία αλλά επιταχύνθηκε μετά, αυτούς τους ευνόησε;
Οι δισεκατομμυριούχοι κι εμείς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας