• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.5°C / 14.0°C
  0 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.5°C / 5.8°C
  3 BF
  54%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.3°C
  2 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 7.0°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 3.0°C
  4 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 5.1°C
  2 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  -2°C -2.6°C / 0.1°C
  4 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.1°C / 10.6°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 13.7°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Θύελλα
  13°C 10.9°C / 12.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 15.7°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 10.6°C
  6 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 6.6°C / 9.5°C
  2 BF
  73%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 11.2°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 9.8°C / 13.2°C
  2 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 14.2°C
  3 BF
  60%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.3°C / 6.0°C
  0 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.6°C / 5.8°C
  3 BF
  58%
 • Καστοριά
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  3 BF
  90%

Κλιματική αλλαγή, απειλή για τον πλανήτη

 • A-
 • A+

Από τις 30.11.2015 έως τις 11.12.2015 η Γαλλία θα φιλοξενήσει στο Παρίσι και θα προεδρεύσει της 21ης Συνόδου της Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης-Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP21). Αποτελεί το μεγαλύτερο διπλωματικό γεγονός που έχει ποτέ φιλοξενήσει η Γαλλία και μία από τις μεγαλύτερες Διασκέψεις για το Κλίμα που έχουν οργανωθεί έως σήμερα.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον αδιαμφισβήτητες και ορατές. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση αξιολόγησης (5AR) της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPPC) τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι, από τα μέσα του 20ού αιώνα και ύστερα, η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι η κυρίαρχη αιτία της αλλαγής του κλίματος. Εκτιμάται ότι, χωρίς σημαντική παγκόσμια δράση για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία ενδέχεται να είναι έως και 5 °C υψηλότερη σε σχέση με τον προηγούμενο αιώνα.

Η COP21 αποτελεί μια κρίσιμη Διάσκεψη που θα οριστικοποιήσει τους νέους στόχους για τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που θα αντικαταστήσουν τους στόχους που έθετε το Πρωτόκολλο του Κιότο. Στόχος είναι να επιτευχθεί για πρώτη φορά μια παγκόσμια, νομικά δεσμευτική συμφωνία που θα επιτρέψει να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η αλλαγή του Κλίματος με την ενίσχυση της μετάβασης προς κοινωνίες και οικονομίες με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει η συμφωνία να επικεντρωθεί τόσο στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προκειμένου να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 2 °C σε σύγκριση με τα επίπεδα της προ-βιομηχανικής εποχής (περ. 1850).

Για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος των 2 °C, εκτιμάται ότι από το 2015 και ύστερα θα πρέπει οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου να μειώνονται ετησίως κατά 6%. Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ το 2020 και θα πρέπει να είναι βιώσιμη και να επιτρέψει μακροπρόθεσμες αλλαγές.

Επιπλέον, κάθε χώρα οφείλει να συνεισφέρει, δίνοντας στη δημοσιότητα τη δική της συμβολή σε εθνικό επίπεδο (Εθνικά Επιλεγμένες Συνεισφορές), το συντομότερο δυνατό, και πριν από την πραγματοποίηση της Διάσκεψης. Αυτή η πρακτική αποτελεί μια νέα εξέλιξη στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το Κλίμα.

Ενας άλλος βασικός στόχος της COP21 είναι, από το 2020, η κινητοποίηση 100 δισ. δολαρίων ετησίως από τις αναπτυγμένες προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές. Μερικά από αυτά τα κεφάλαια θα περάσουν μέσα από το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα. Γενικότερα, η Διάσκεψη θα πρέπει να καθοδηγήσει τους εμπλεκόμενους οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς παράγοντες προς τον αναπροσανατολισμό των επενδύσεών τους, προκειμένου να ξεκινήσει η μετάβαση σε οικονομίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Στην Ελλάδα η συζήτηση γύρω από την κλιματική αλλαγή είναι περιορισμένη, λόγω της βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που περιορίζει τον διάλογο για θέματα όπως η ποιότητα ζωής. Αυτό είναι λάθος και οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν ξεχνάμε να το αναδεικνύουμε.

Δεν ξεχνάμε ποτέ ότι οικονομία και οικολογία δεν είναι ούτε ανταγωνιστικές έννοιες ούτε άσχετες μεταξύ τους. Το κόστος από την κλιματική αλλαγή θα είναι τεράστιο για τη χώρα μας. Τεράστιες εκτάσεις θα ερημοποιηθούν, άλλες εκτάσεις θα βυθιστούν.

Παράλληλα η «πράσινη οικονομία» είναι μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας. Αρκεί να θυμηθούμε το ελληνικό success story με τους ηλιακούς θερμοσίφωνες τη δεκαετία του 1980 που δημιούργησε έναν δυναμικό παραγωγικό κλάδο ενώ ταυτόχρονα εξοικονόμησε ενέργεια και πόρους για τα νοικοκυριά!

Τις τελευταίες μέρες στο ελληνικό Κοινοβούλιο υπάρχει μια κινητικότητα σχετικά με το θέμα. Στις 6.11 συζητήθηκε επίκαιρη ερώτηση σχετικά με τις ελληνικές θέσεις για τη διάσκεψη για το κλίμα και απαντήθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη.

Στη συνέχεια η επιτροπή περιβάλλοντος και η επιτροπή παραγωγής και εμπορίου συζήτησαν το θέμα ενώ είχε προηγηθεί η υιοθέτηση της ευρωπαϊκής οδηγίας για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Κάτι γίνεται, όμως, και η Ελλάδα παραμένει ουραγός στην πολιτική για την κλιματική αλλαγή. Είναι στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. στη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (μόνο 3,2%, έκτη χειρότερη επίδοση).

Ολοι αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η μείωση οφείλεται στη μείωση κατανάλωσης λόγω οικονομικής κρίσης και όχι λόγω εφαρμογής πολιτικών. Εξάλλου η εμμονή όλων των κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής, στην προώθηση νέων λιγνιτικών μονάδων είναι σε αντίθετη κατεύθυνση. Η σωστή λύση είναι να διατεθούν πόροι και απλές διαδικασίες για την ενεργειακή εξοικονόμηση σε κτίρια και μεταφορές και την παράλληλη ανάπτυξη των ΑΠΕ.

* βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Οικολόγων Πράσινων

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το 2021 τελειώνει και η «ανάπτυξη» εξακολουθεί να καταστρέφει τον πλανήτη
Η κλιματική κρίση είναι παρούσα επειδή η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι απαραίτητη για την καπιταλιστική οικονομική ανάπτυξη. Το ένα δεν μπορεί να συμβεί χωρίς το άλλο.
Το 2021 τελειώνει και η «ανάπτυξη» εξακολουθεί να καταστρέφει τον πλανήτη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι χρυσοκάνθαροι της κλιματικής αλλαγής
Στις επόμενες δεκαετίες θα ανοίξει μια αγορά «μετάβασης» εκατοντάδων τρισεκατομμυρίων από την οποία οι τραπεζίτες, οι «επενδυτές» και οι πολυεθνικές των κατασκευών θα αποκομίσουν κέρδη που θα ζήλευε κι ο......
Οι χρυσοκάνθαροι της κλιματικής αλλαγής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κέρδισε τον κόσμο, έχασε τους Γερμανούς
Η ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ κυβερνά αυτή τη χώρα για δώδεκα χρόνια. Επέβαλε ένα βάρος δισεκατομμυρίων στους Γερμανούς προκειμένου να προστατευθεί ο ευρωπαϊκός Νότος από την κατάρρευση και για να προωθήσει την εικόνα της...
Κέρδισε τον κόσμο, έχασε τους Γερμανούς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πρόγνωση ανέμων, τραγωδία των κοινών
Ομως αν, για ακόμα μία φορά, η τρέχουσα σκέψη πιστεύει ότι η ύφεση ή η καταστροφή είναι αποτέλεσμα ανεύθυνων αποφάσεων των κυβερνητικών υπευθύνων, για ακόμα μία φορά, σε μια παράλληλη κλίμακα, η περιβαλλοντική...
Πρόγνωση ανέμων, τραγωδία των κοινών
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Ατμομηχανή» για την παραγωγική ανασυγκρότηση η φέτα και η κτηνοτροφία
Η ΦΕΤΑ ΕΙΝΑΙ ένα ιστορικό προϊόν που έχει μοναδικά οργανοληπτικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα οποία συνδέονται με τη χλωρίδα, τις φυλές των ζώων, τη βιοποικιλότητα, το κλίμα, την εκτατική και ημιεκτατική...
«Ατμομηχανή» για την παραγωγική ανασυγκρότηση η φέτα και η κτηνοτροφία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ότι κάνουμε στη φύση το κάνουμε στους εαυτούς μας
Όταν μια οικολογική πολιτική βασίζεται σε έναν παγκόσμιο κανόνα μετρήσεων, δηλαδή σε συγκεκριμένους αριθμούς, τότε αυτοί οι αριθμοί υπόκεινται σε χειραγώγηση. Τα δεδομένα μπορούν να αλλοιωθούν, παράγοντες...
Ότι κάνουμε στη φύση το κάνουμε στους εαυτούς μας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας