• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.6°C / 35.2°C
  2 BF
  25%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 28.3°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.0°C / 32.0°C
  2 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 26.4°C
  3 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  83%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.0°C / 27.0°C
  4 BF
  35%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  3 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.4°C / 30.7°C
  2 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.7°C
  1 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 25.9°C / 29.9°C
  2 BF
  35%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.1°C / 30.4°C
  3 BF
  32%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 29.6°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 27.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.5°C / 32.9°C
  3 BF
  24%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 26.2°C / 32.8°C
  3 BF
  29%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.1°C
  4 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.9°C / 35.4°C
  4 BF
  22%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 23.8°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 26.7°C / 33.2°C
  4 BF
  27%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  4 BF
  43%

Η Ιντιφάντα είναι οικουμενική νοούμενη ως μέσο σύγκρουσης με την εγκληματική κατοχή.

AP Photo/Majdi Mohammed

Η Ιντιφάντα πρέπει να νικήσει

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ολα δείχνουν ότι η τρίτη Iντιφάντα του Παλαιστινιακού λαού έχει ήδη ξεκινήσει. Τα κυρίαρχα ΜΜΕ, όταν ασχολούνται με το ζήτημα, επιλέγουν είτε να το κάνουν εκφέροντας έναν παρεμφερή με την ακροδεξιά του Ισραήλ λόγο περί «τρομοκρατίας του μαχαιριού» είτε -στην καλύτερη περίπτωση- τηρώντας «ίσες» αποστάσεις μεταξύ των δύο πλευρών, δηλαδή μεταξύ θύτη και θύματος.

Παραδόξως μάλιστα στη χώρα μας θα δει κανείς και μια ευθεία υποστήριξη της καθεστωτικής προπαγάνδας της ακροδεξιάς ισραηλινής κυβέρνησης, πολύ συχνά από στρατευμένα διαδικτυακά μέσα που προσπαθούν να πλαισιώσουν τον προπαγανδιστικό τους λόγο με εργαλειακού τύπου αναλύσεις περί της αναγκαιότητας συνεργασίας, η οποία πια τείνει να λάβει χαρακτήρα δορυφοριοποίησης από τη στρατιωτική μηχανή του Ισραήλ.

Ομως η πραγματικότητα απέχει πολύ περισσότερο από αυτό που είτε λέγεται ευθέως είτε μέσω της σιωπής.

Aιτία της βίας είναι η συνεχιζόμενη βάρβαρη κατοχή της Παλαιστίνης, πράξη που εμπεριέχει μια σειρά επιμέρους εγκληματικών πολιτικών: τους συνεχιζόμενους εποικισμούς, δηλαδή την υφαρπαγή και εκδίωξη των Παλαιστινίων από τη γη τους, τις διαρκείς φυλακίσεις ακόμη και ανηλίκων, την εφαρμογή της φασίζουσας αντίληψης περί συλλογικής-οικογενειακής ευθύνης, τον καθημερινό εξευτελισμό στα σημεία ελέγχου, τον αποκλεισμό της Γάζας, το νέο τείχος στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, την επέκταση του τείχους σε όλη τη Δυτική Οχθη και τους βομβαρδισμούς.

Τα παραπάνω αναδεικνύουν τη σταδιακή μετατροπή του Ισραήλ σε ένα δομικά ακροδεξιό κράτος.

Πλευρά της διαδικασίας αυτής είναι και η προσπάθεια ακραίας αναθεώρησης της Ιστορίας σαν αυτή του πρωθυπουργού Νετανιάχου, ο οποίος πρόσφατα επιχείρησε να μειώσει το βάρος της ενοχής των Γερμανών στο θέμα του Ολοκαυτώματος για να δικαιολογήσει την κλιμάκωση της επίθεσης κατά του Παλαιστινιακού λαού.

Η αντίληψη ότι η κατοχή, όπως και η αποικιοκρατία, έχουν πάντοτε σαν αντιθετικό και ισοδύναμο μέγεθός τους την τρομοκρατία είναι στρεβλή και επικίνδυνη μιας και επί της ουσίας εξισώνει τη βία του ισχυρού, που καταστρέφει τις ελπίδες του κατεχομένου όπως και του αποικιοκρατούμενου λαού ενόσω διαφθείρει την κοινωνία του, με την αντίσταση στην κατοχή και την αποικιοκρατία. Η τελευταία δε όχι μόνο συνιστά δικαίωμα και καθήκον εκείνου που την υφίσταται, αλλά ανάγει και την αλληλεγγύη σε αυτόν που αντιπαλεύει τέτοιες εγκληματικές πολιτικές σε διεθνή υποχρέωση.

Η Ιντιφάντα ωστόσο αποκτά οικουμενική διάσταση και για τέσσερις επιπλέον λόγους :

➠ πρώτον, λόγω της αξιοθαύμαστης αντοχής του παλαιστινιακού λαού απέναντι στην προσπάθεια εξανδραποδισμού του 

➠ δεύτερον, διότι η παλαιστινιακή κοινωνία αποτελεί πρότυπο κοσμικής, δημοκρατικής κοινωνίας

➠ τρίτον, χάρη στο νεολαιίστικο αυθόρμητο στοιχείο που είχαν τόσο οι δύο προηγούμενες όσο και αυτή η Ιντιφάντα,

➠ και τέταρτον διότι η παλαιστινιακή εξέγερση, πέρα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, εγγράφεται σε μια αλυσίδα ποικιλόμορφων αναταραχών και εξεγέρσεων, στον δυτικό και μη κόσμο, που έχουν κύριο χαρακτηριστικό τους την αντίδραση στο εξουσιαστικό δίδυμο ιμπεριαλισμού και νεοφιλελευθερισμού και την απαίτηση για σύγκρουση με τις κυρίαρχες ελίτ.

Χωρίς να έχουν αποσαφηνίσει το είδος των ηγεσιών που επιλέγουν, χωρίς ακόμα στέρεες δομές, αυτές οι πολυεπίπεδες εξεγερτικές διαδικασίες αποτελούν τόσο στο επίπεδο της πράξης όσο και του λόγου, που παράγεται διά και εντός της πράξης, τη συμπύκνωση της απαίτησης για τη ζωή αλλιώς, αντιθετικά προς τον αυταρχισμό μιας μηχανικής της εξουσίας που με διαφορετικές εκδοχές αλλά κοινή βαθύτερη υπόσταση εφαρμόζεται κατά τόπους.

Η Ιντιφάντα είναι οικουμενική νοούμενη ως μέσο σύγκρουσης με την εγκληματική κατοχή, όψη και εκφορά της προαναφερθείσας μηχανικής.

Η Ιντιφάντα, χωρίς μισόλογα και (αν-)«ισες» αποστάσεις πρέπει να νικήσει.

*οικονομολόγος

**υπ. δρ Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων ΑΠΘ

Το συρματόπλεγμα που χωρίζει στα δυο τον αυτοκινητόδρομο στη Δυτική Οχθη: από τη μια πλευρά οδηγούν οι Παλαιστίνιοι και από την άλλοι οι Ισραηλινοί
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το απαρτχάιντ δεν είναι ειρήνη
Οι αμερικανικές και ισραηλινές κυβερνήσεις μπορεί πραγματικά να πιστεύουν ότι εκπληρώνουν μια θεϊκή προφητεία αρνούμενοι στον παλαιστινιακό λαό τα δικαιώματά του ή απλώς να εκτονώνουν τους εξτρεμιστές μεταξύ...
Το απαρτχάιντ δεν είναι ειρήνη
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Σιωπή, πολλή σιωπή»
Τι έγιναν όλοι αυτοί που υπερασπίζονται τα δίκαια εκείνων που τυραννιούνται και διώκονται στον κόσμο όλο; Δεν αντιλήφθηκαν ούτε αυτή τη φορά ότι κάτι συνέβη στο γκέτο της Γάζας; Δεν είδαν, έστω στη βραδινή...
«Σιωπή, πολλή σιωπή»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προχωρώντας μπροστά
Για να επιτευχθεί μια ειρηνική λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα, η διεθνής κοινότητα πρέπει να κινητοποιηθεί και πολιτικά για τον τερματισμό των εγκλημάτων και της παράνομης κατοχής του Ισραήλ.
Προχωρώντας μπροστά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συνολικό αδιέξοδο Ερντογάν
Ο Ερντογάν υιοθέτησε την προσβλητική ρητορική απέναντι στον Μπάιντεν και τη σκληρή ρητορική απέναντι στο Ισραήλ έχοντας πλήρη επίγνωση για τα πενιχρά μέχρι τότε αποτελέσματα των ανοιγμάτων του στη Μέση Ανατολή.
Συνολικό αδιέξοδο Ερντογάν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από το Ντονέτσκ στη Γάζα
Η εν εξελίξει ανάφλεξη που ξεκίνησε οριοθετημένη στην Ιερουσαλήμ και τη Γάζα είναι αυτήν τη στιγμή μια οριακή κρημνοβασία πριν εξελιχθεί σε περιφερειακή σύγκρουση όπως συνέβη και στην Ουκρανία.
Από το Ντονέτσκ στη Γάζα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Παλαιστίνη – Ισραήλ: Ελευθερία και Θάνατος
Πώς άραγε θα επιβιώσει το Ισραήλ, κι ως πότε θα αντιπαλεύει την ασφυκτική εθελούσια περικύκλωσή του, με ευκαιριακούς τακτικισμούς και προσδοκίες επιβολής, στο παλαιστινιακό Ζήτημα και ειδικότερα στην...
Παλαιστίνη – Ισραήλ: Ελευθερία και Θάνατος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας