• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 24.5°C
  1 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.3°C / 24.6°C
  2 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 23.2°C
  1 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 16.1°C
  1 BF
  92%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 23.2°C
  3 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 19.5°C
  3 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 24.8°C
  1 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  2 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  5 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  52%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  73%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  1 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.4°C / 24.9°C
  2 BF
  56%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.3°C / 22.7°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.4°C / 23.9°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  72%

Η αποτροπή και άλλων τέτοιων ενεργειών δεν μπορεί να επιτευχθεί με μέτρα γενικής καταστολής .

AP Photo/Peter Dejong

O κοινωνικός δαρβινισμός οδηγεί στον νεοναζισμό και τον σαλαφιστικό τζιχαντισμό

 • A-
 • A+

Η τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι δεν είναι φαινόμενο που εμφανίζεται για πρώτη φορά. Αιματηρές επιθέσεις σε πολυσύχναστους χώρους συνδέθηκαν με τον απελευθερωτικό αγώνα της Αλγερίας, τη γαλλική εμπλοκή στον Λίβανο και την ισλαμιστική εξέγερση στην Αλγερία τη δεκαετία του 1990.

Η τελευταία επίθεση προφανώς δεν πραγματοποιήθηκε από κάποιους πρόσφυγες που έβλεπαν για πρώτη φορά το Παρίσι.

Αυτές οι επιθέσεις, ακόμη και οι πιο απλές στην εκτέλεσή τους, χρειάζονται δίκτυο υποστήριξης υλικοτεχνικής, αλλά και, κυρίως, ιδεολογικής και ψυχολογικής εγρήγορσης, όταν πρόκειται μάλιστα για επιθέσεις αυτοκτονίας.

Προφανώς επίσης τα δίκτυα αυτά αφορούν ένα μηδαμινό κλάσμα στη μουσουλμανική κοινότητα, δηλαδή κάποιες εκατοντάδες σε έναν πληθυσμό περί τα 5 εκατομμύρια μουσουλμάνων της Γαλλίας.

Απηχούν όμως με έναν εγκληματικό τρόπο τις οικονομικές ανισότητες και την κοινωνική περιθωριοποίηση των νέων μουσουλμάνων.

Στη Μέση Ανατολή το «Ισλαμικό κράτος» ελκύει τον θαυμασμό και τη στήριξη ενός μέρους των σουνιτών μουσουλμάνων που θεωρούν τους εαυτούς τους πολιτικά περιθωριοποιημένους από το καθεστώς Ασαντ και το μετασανταμικό Ιράκ.

Στη Γαλλία ή και αλλού αποτελεί το «υπόδειγμα» αντίστασης στη δυτική αλαζονεία για πολύ λίγους αλλά εξαιρετικά επικίνδυνους Ευρωπαίους μουσουλμάνους.

Η αποτροπή και άλλων τέτοιων ενεργειών δεν μπορεί να επιτευχθεί με μέτρα γενικής καταστολής και περιορισμού των μουσουλμανικών κοινοτήτων και των δραστηριοτήτων τους.

Αντιθέτως, χωρίς τη συνεργασία, πολύ περισσότερο με την καταστολή ενάντια σ’ αυτές τις κοινότητες, η οποιαδήποτε αντιτρομοκρατική προσπάθεια είναι καταδικασμένη, όσα τεχνικά μέσα και ανθρώπινο δυναμικό και αν διατεθούν.

Παράλληλα, θα πρέπει να δούμε σοβαρά την κοινωνική περιθωριοποίηση των νέων μουσουλμάνων.

Σύμφωνα με ανάλυση του ΚΕΜΜΙΣ, το μεγαλύτερο ποσοστό των μουσουλμάνων της Γαλλίας ζουν στις περίπου 750 «Ευαίσθητες Αστικές Περιοχές» (Zones Urbaines Sensibles-ZUS), όπως το ίδιο το κράτος τις έχει ονομάσει και τις έχει χαρτογραφήσει στην επίσημη ιστοσελίδα της η γαλλική κυβέρνηση, όπου σημειώνονται υψηλά ποσοστά ανεργίας και αυξημένης εγκληματικότητας.

Και βέβαια, σε γενικότερο επίπεδο, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο κοινωνικός δαρβινισμός του νεοφιλελεύθερου μοντέλου οδηγεί τους νέους στον νεοναζισμό και τον σαλαφιστικό τζιχαντισμό τύπου Αλ Κάιντα και «Ισλαμικού κράτους».

Ανοίγοντας περισσότερο την εικόνα, θα πρέπει να κατανοηθεί ότι όταν η Μέση Ανατολή μετατρέπεται σε ένα τεράστιο πειραματικό εργαστήριο για κράτη και κοινωνίες, τότε τα τέρατα αυτών των πειραμάτων θα εισέλθουν στην Ευρώπη και γενικότερα σε αυτό που αποκαλούμε Δύση.

Είναι σαφές ότι το «Ισλαμικό κράτος» αποτελεί βασική απειλή στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη και η συνεχιζόμενη στόχευση του ασαντικού καθεστώτος δεν αποτελεί παρά ανόητη αναζήτηση γοήτρου για τη Δύση.

*αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και υπεύθυνου του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών, www.cemmis.edu.gr

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο,τι σπέρνεις θερίζεις
Οι ηγέτες της Δύσης, αξιοποιώντας τον φόβο που προκαλούν τέτοιες δολοφονικές ενέργειες όπως στο Παρίσι, από τη μια αξιώνουν ομοψυχία ενάντια στην τρομοκρατία για την οποία ευθύνονται οι ίδιοι και από την άλλη...
Ο,τι σπέρνεις θερίζεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Είμαστε ακόμα «Charlie» και δεν το βάζουμε κάτω
Ενώ στην Ελλάδα τελειώνει η πιο σημαντική δίκη μετά τη μεταπολίτευση, η δίκη της Χρυσής Αυγής, στη Γαλλία αρχίζει μια εξίσου σημαντική δίκη, η δίκη του «Charlie Hebdo».
Είμαστε ακόμα «Charlie» και δεν το βάζουμε κάτω
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οχι σε έναν πόλεμο των πολιτισμών
Σε όλους μας προκαλεί φρίκη η δολοφονική τρέλα των τζιχαντιστικών επιθέσεων στο Παρίσι. Ηταν άραγε «αντίποινα» για τους γαλλικούς βομβαρδισμούς στη Συρία; Ή μήπως μια τιμωρία που επιβλήθηκε στην «ανήθικη και...
Οχι σε έναν πόλεμο των πολιτισμών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μετά την καταδίκη, η ερμηνεία
Σύσσωμες οι δυτικές -και όχι μόνο- πολιτικές ηγεσίες καταδίκασαν τις επιθέσεις των τζιχαντιστών στο Παρίσι. Αυτό που συνέβη ήταν πράγματι συντονισμένο, προγραμματισμένο και απάνθρωπο. Σωστά καταδικάστηκε. Αλλά...
Μετά την καταδίκη, η ερμηνεία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ισλαμισμός είναι καταφύγιο των ταπεινωμένων
Είναι δύσκολο να μιλήσεις για ένα γεγονός που μόλις έχει συμβεί. Εχεις όλη τη συναισθηματική φόρτιση από τρομοκρατικά χτυπήματα με τόσους νεκρούς. Είναι τραγικό και απάνθρωπο. Αν πάρεις μια μικρή απόσταση...
Ο ισλαμισμός είναι καταφύγιο των ταπεινωμένων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Να αντιμετωπίσουμε αυτούς που στρατολογούν στο ΙSIS
Είναι εκδικητικό χτύπημα προς τη Γαλλία, τη χώρα της ανοχής και της κοσμικότητας σε σχέση με τον φονταμενταλισμό και οποιονδήποτε θρησκευτικό φανατισμό. Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία και όχι...
Να αντιμετωπίσουμε αυτούς που στρατολογούν στο ΙSIS

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας