• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.2°C / 18.0°C
  1 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ομίχλη
  12°C 10.3°C / 14.4°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.4°C / 17.1°C
  0 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.9°C
  2 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 12.1°C
  0 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.4°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.4°C / 19.7°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 14.9°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.3°C / 18.8°C
  3 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.7°C
  0 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  11°C 10.9°C / 12.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 11.5°C / 15.5°C
  1 BF
  81%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 18.2°C
  2 BF
  77%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.3°C / 12.7°C
  1 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 14.5°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 8.1°C
  1 BF
  89%

Οι «αρμόδιοι» υπουργοί δεν γνωρίζουν ή απλώς η εξουσία τούς κάνει ανάλγητους και υποκριτές;

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο φράχτης του Εβρου και οι θάνατοι στο Αιγαίο

 • A-
 • A+

Είναι τεχνικοί οι λόγοι που δεν επιτρέπουν το γκρέμισμα του φράχτη του Εβρου, δήλωσε επανειλημμένα ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, και έχει δίκιο, εάν αντιλαμβάνεται κυριολεκτικά το σχετικό αίτημα χιλιάδων ανθρώπων.

Πράγματι είναι πολύ δύσκολο να εξαφανιστεί διαμιάς από προσώπου Γης αυτό το εγκληματικό τερατούργημα, καθώς αποτελείται από 6.000 κυβικά μέτρα σκυρόδεμα, 800 τόνους χάλυβα, 20.700 μέτρα συρματόπλεγμα, 140.000 μέτρα κονσερτίνα (δηλαδή, λεπιδοφόρο συρματόπλεγμα) και 210.000 μέτρα σύρμα.

Το αίτημα όμως εννοεί την κατάργηση ενός σύνθετου φονικού συστήματος που εγκαθιδρύθηκε στα σύνορα του Εβρου με μοναδικό σκοπό να αποτρέπει κάθε ασφαλή αναζήτηση προστασίας στη χώρα μας και να κατευθύνει τους πρόσφυγες σε θανατηφόρες διαδρομές. Ο φράχτης αποτελεί το θεμέλιο αυτού του συστήματος.

Υψώθηκε εκεί όπου τα σύνορά μας με την Τουρκία δεν είναι το ποτάμι, και οι άνθρωποι μπορούν να προσεγγίσουν την ελληνική επικράτεια με τα πόδια (πράγμα που το έκαναν για πολλά χρόνια μετά την κατάργηση των ναρκοπεδίων). Είναι θανατηφόρος και απόρθητος, και γι’ αυτό υποχρεώνει τους πρόσφυγες σε αναζήτηση άλλης διόδου.

Αυτή άλλωστε ήταν η αποστολή του «σύρματος του ΝΑΤΟ», όπως είναι η ονομασία του, από την αρχή του σχεδιασμού του από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Γερμανία στη δεκαετία του 1970. Κατασκευάστηκε και χρησιμοποιήθηκε εσωτερικά στις μεγάλες αμερικανικές βάσεις με σκοπό τη δημιουργία υποχρεωτικής πορείας για πιθανούς «τρομοκράτες εισβολείς» που σε πρώτη φάση θα κατάφερναν να περάσουν τα εξωτερικά εμπόδια.

«Απόρθητο» είναι επειδή δεν κόβεται με κανένα εργαλείο, και «θανατηφόρο» διότι ο «εισβολέας» αγκυλώνεται στις λεπίδες του και, καθώς αυτές λειτουργούν σαν αγκίστρι, κάθε κίνησή του οδηγεί σε επιδείνωση της κατάστασής του και, στο τέλος, στον θάνατο από αιμορραγία. Για τον λόγο αυτό πουθενά δεν χρησιμοποιήθηκε ως εξωτερικός φράχτης, μέχρι την ημέρα που η Ελλάδα αποφάσισε να τον νομιμοποιήσει με την εγκατάστασή του στον Εβρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με απόφαση γερμανικού δικαστηρίου απαγορεύτηκε η χρήση του από ιδιώτες ακόμη και εσωτερικά στην ιδιοκτησία τους, ενώ η εταιρεία Mutanox του Βερολίνου αρνήθηκε να το προμηθεύσει στην κυβέρνηση της Ουγγαρίας (για την κατασκευή του γνωστού φράχτη) δηλώνοντας δημοσίως ότι η χρήση του αποσκοπεί αποκλειστικά στη ματαίωση εγκληματικών πράξεων, όμως ένας πρόσφυγας με ένα παιδί στην αγκαλιά του δεν είναι εγκληματίας αλλά θύμα που δικαιούται την προστασία μας.

Η αποτελεσματικότητα του φράχτη στον Εβρο συμπληρώνεται με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, όπως είναι οι θερμικές κάμερες, που ανιχνεύουν κινήσεις προσφύγων στο έδαφος της Τουρκίας -χωρίς η τελευταία να διατυπώνει οποιαδήποτε αντίρρηση!-, μεταφέρουν αυτόματα τα δεδομένα στο κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα και στην τουρκική αστυνομία στην Ανατολική Θράκη, η οποία στο πλαίσιο της συνεργασίας που ισχύει από τον Μάιο του 2011 προβαίνει στη σύλληψη των προσφύγων.

Τα, πανάκριβα στη λειτουργία τους, τεχνολογικά μέσα είναι πολλά και αυξάνονται καθημερινά ως αποτέλεσμα σχετικών ερευνητικών προγραμμάτων, όπως π.χ. είναι το πρόγραμμα Snoopy για την ανάπτυξη «τεχνητής μύτης» που ανιχνεύει κρυμμένους ανθρώπους.

Ετσι, η μόνη δυνατότητα που απομένει στους πρόσφυγες για να περάσουν στην Ελλάδα από την περιοχή του Εβρου είναι να διασχίσουν το ποτάμι με βάρκα ή κολυμπώντας. Είναι εκεί που θρηνούμε εδώ και χρόνια θανάτους, τους οποίους μόλις τώρα ανακάλυψαν και οι αρμόδιοι υπουργοί, για να δηλώσουν όμως ότι και ο Εβρος έχει νεκρούς όπως το Αιγαίο και –«συνεπώς»- δεν ωφελεί να πέσει ο φράχτης!

Η αλήθεια είναι ότι και οι νεκροί του Εβρου σήμερα είναι αποτέλεσμα του φράχτη. Υπάρχει όμως μια διαφορά ανάμεσα στον Εβρο και στο Αιγαίο: Στον Εβρο ο στρατός έχει τη δυνατότητα και προβαίνει σε παράνομες νυχτερινές επαναπροωθήσεις στην Τουρκία όσων δεν πνίγονται και δεν πεθαίνουν από το κρύο, ενώ στο Αιγαίο όσοι επιβιώνουν έχουν τουλάχιστον τη δυνατότητα να ζητήσουν την προστασία που δικαιούνται.

Αυτή είναι η αλυσίδα σχέσεων που κάνουν τον φράχτη υπεύθυνο για τους θανάτους στο Αιγαίο. Αναρωτιέμαι: Οι «αρμόδιοι» υπουργοί δεν τη γνωρίζουν ή απλώς η εξουσία τούς κάνει ανάλγητους και υποκριτές;

* Ομότιμος καθηγητής Παιδαγωγικής του ΑΠΘ

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιοι παίζουν με την προσφυγική ροή στον Εβρο;
Τα πραγματικά στοιχεία διαψεύδουν ότι υπάρχει μαζική προσφυγική και μεταναστευτική ροή. Από την κατασκευή του φράχτη του 2012, η ροή στον Εβρο μειώθηκε δραματικά και οι πρόσφυγες στράφηκαν στο ανατολικό...
Ποιοι παίζουν με την προσφυγική ροή στον Εβρο;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ανθρωπιά γκρεμίζει τους φράχτες
Η αποφασιστικότητα χιλιάδων Σύρων προσφύγων να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω των χερσαίων ελληνοτουρκικών συνόρων στον Εβρο, αντί να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους διασχίζοντας το Αιγαίο με τις βάρκες, αναδεικνύει...
Η ανθρωπιά γκρεμίζει τους φράχτες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Θέλετε λύση στο προσφυγικό; Νομιμοποιήστε το!
Σήμερα απαιτείται μελέτη, ταχύτητα και αποτελεσματική διπλωματία, ιδιότητες τις οποίες δεν είδαμε καθόλου τα προηγούμενα χρόνια/μήνες. Είναι στα χέρια της νέας, όποιας κυβέρνησης αποκτήσουμε σε λίγες ημέρες....
Θέλετε λύση στο προσφυγικό; Νομιμοποιήστε το!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Εβρος ενώνει, δεν σκοτώνει
Κανονικά, τα ποτάμια σαν τον Εβρο ενώνουν χώρες, λαούς και πολιτισμούς, αποτελούν πηγές ζωής και δεν θα έπρεπε να σκοτώνουν άμεσα ή έμμεσα.
Ο Εβρος ενώνει, δεν σκοτώνει
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εγκλωβισμένη σε μια νησίδα η ηθική μας...
Φανταστείτε τι θα γινόταν αν στη νησίδα αυτή είχαν εγκλωβιστεί Ελληνες χριστιανοί (από αυτούς π.χ. τους «ήρωες» που πολεμούν τους πρόσφυγες στα σύνορα) και μια χριστιανή Ελληνίδα μάνα θρηνούσε το άταφο παιδί...
Εγκλωβισμένη σε μια νησίδα η ηθική μας...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ελλάδα - Αυστρία συμμαχία με χαμένους τους πρόσφυγες και τη δημοκρατία
Ως ΜέΡΑ25 θεωρούμε πως τα σύνορά μας θα πρέπει να είναι ανοικτά, αλλά ελεγχόμενα και ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, όπως η παρούσα, θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, ψύχραιμοι, αλλά και έτοιμοι...
Ελλάδα - Αυστρία συμμαχία με χαμένους τους πρόσφυγες και τη δημοκρατία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας