Αθήνα, 30°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
31.3° 29.1°
4 BF
32%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
31.6° 29.8°
3 BF
38%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
31°C
31.0° 31.0°
1 BF
53%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
2 BF
83%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
28.9° 28.9°
2 BF
48%
Βέροια
Αίθριος καιρός
31°C
30.9° 30.9°
1 BF
41%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
26°C
26.4° 26.4°
1 BF
41%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
28°C
28.3° 28.3°
1 BF
47%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
25°C
26.6° 24.8°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
27°C
27.2° 26.5°
3 BF
52%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
27°C
27.4° 27.4°
4 BF
39%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
28°C
27.7° 27.7°
2 BF
47%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
30°C
29.9° 29.9°
3 BF
54%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
29°C
29.2° 29.2°
3 BF
33%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
30°C
30.5° 29.5°
2 BF
37%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
25°C
25.4° 24.8°
4 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
29.4° 29.4°
2 BF
16%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
28.8° 26.3°
2 BF
43%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
29°C
29.2° 29.2°
2 BF
45%
Καστοριά
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
23.0° 23.0°
2 BF
61%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 18 Ιουνίου, 2025
Η τέχνη της ακροάσεως
Η τέχνη της ακροάσεως | Ζωγραφιά: Κωστής Καζαμιάκης

Η τέχνη της ακροάσεως

Στην αρχαία Ελλάδα, όπως μαρτυρούν οι γραπτές αναφορές, θεωρούσαν τον Λόγο και την ακρόαση του Λόγου στοιχείο ύψιστης σημασίας και γι αυτό υπάρχουν πάρα πολλές σχετικές αποφθεγματικές φράσεις.

-Βίας ο Πριηνεύς, ( ένας εκ των επτά σοφών της αρχαίας Ελλάδος): Μίσει το ταχύ λαλείν, μη αμάρτῃς· μετάνοια γαρ ακολουθεί. Μη βιάζεσαι στο λόγο σου, η βιασύνη φέρει λάθη για τα οποία θα μετανιώσεις.

-Χίλων ο Λακεδαιμόνιος, ( ένας εκ των επτά σοφών της αρχαίας Ελλάδος): Λέγοντα μη κινείν την χείρα, μανικόν γαρ. Όταν μιλάς μη κουνάς τα χέρια. Μεταδίδεις ταραχή και εκνευρισμό.

-Πυθαγόρας: Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά. Δε μπορούν να λεχθούν όλα σε όλους.

-Αισχύλος: Επαινώ γλώτταν εύφημον φέρειν, σιγάν όπου δει και λέγειν τα καίρια. Επαινώ όποιον μιλά ωραία, σωπαίνει εκεί που πρέπει και αναφέρεται στα καίρια και σημαντικά.

-Αισχύλος: Σαφή δ’ ακούεις εξ ελευθεροστόμου γλώσσης.

-Ευριπίδης, « Ικέτιδες»: Πέρας γαρ ουδέν μη διά γλώσσης ιόν. Πέρας δεν αποκτά κάτι αν πριν δεν περάσει από τον Λόγο.

-Ευριπίδης, «Τρωάδες». Εκ λόγου άλλος εκβαίνει λόγος.

-Αριστοφάνης, «Σφήκες»: Πάσαν γλώσσα βασάνιζε. Βασάνιζε, δούλευε στο μυαλό σου την κάθε σου λέξη.

-Αριστοφάνης, «Όρνιθες»: Υπό γαρ λόγων ο νους τε μετεωρίζεται επαίρεται τ᾽ άνθρωπος. Ο Λόγος προκαλεί σκέψεις που απογειώνει και μετεωρίζει τους ανθρώπους ( και πετούν όπως οι όρνιθες).

-Πλάτων, (προς τον Αντισθένη): Του λόγου μέτρον εστίν ουχ ο λέγων, αλλ’ ο ακούων: Το μέτρο του λόγου κρατά όχι ο λέγων αλλά ο ακούων ( ο ακροατής).

-Πλάτων: Το ορθώς λέγειν διαιρείται εις τέτταρα· εν μεν α δεί λέγειν ( όσα πρέπει να πεις), εν δε όσα δεί λέγειν ( ακριβώς όσα πρέπει να πεις), τρίτον προς ούς δεί λέγειν, τέταρτον δε πηνίκα (πότε) λέγειν δεί. Ά μεν ουν δεί λέγειν, ά μέλλει συμφέρειν τω λέγοντι και τω ακούοντι.

-Αριστοτέλης, « Ρητορική»: Ο λόγος, εάν μη δηλοί, ου ποιήσει το εαυτού έργον. Αν ο Λόγος δεν είναι δηλωτικός και πειστικός, δεν ποιεί το έργο του.

-Από τη διδασκαλία των Στωικών: Αρεταί δε λόγου εισί πέντε: Ελληνισμός ( ελληνική γλώσσα), σαφήνεια, συντομία, πρέπον, κατασκευή.

Κατά Ματθαίον,ιβ’ 34. Εκ γαρ του περισσεύματος της καρδίας το στόμα λαλεί.

-Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος ( 347 – 407):  Έστι γνώσις λόγου χωρίς, και έστι γνώσις μετά λόγου. Και γαρ εισί πολλοί γνώσιν μεν έχοντες, λόγον δε ουκ έχοντες.

Η φράση "η τέχνη της ακρόασης" αναφέρεται στην ικανότητα να ακούει κανείς με ουσιαστικό, ενεργό, προσεκτικό  και στοχαστικό τρόπο. Δεν πρόκειται απλώς για το να "ακούμε" ήχους ή λέξεις, αλλά για να συμμετέχουμε με επίγνωση και ενσυναίσθηση.  (1). ( συναισθηματική ταύτιση με την ψυχική κατάσταση ενός άλλου ατόμου, και η κατανόηση της συμπεριφοράς και των κινήτρων του )στη διαδικασία της επικοινωνίας.

Η σωστή ακρόαση είναι μια μορφή υψηλής τέχνης

-Η ακρόαση δεν είναι παθητική πράξη. Είναι μια ενεργή συμμετοχή στην επικοινωνία, και γι’ αυτό είναι τέχνη.

-Η  τέχνη της ακρόασης είναι να κρατάς χώρο για τον άλλον, χωρίς να τον γεμίζεις με το δικό σου είναι.

-Να προσπαθείς συνεχώς  να εκφράζεσαι απλά, με χιούμορ. Να  μιλάς με απλά νοήματα, μεστά, κατανοητά και για τα πιο λαβυρινθώδη, περιπεπλεγμένα θέματα.  Το να είμαστε πολύπλοκοι και τάχα βαθυστόχαστοι  είναι γιατί δεν έχουμε γνώση απλών πραγμάτων.

-Είναι τέχνη η ακρόαση επειδή απαιτεί άσκηση, λεπτότητα, σεβασμό και ευαισθησία. Όπως μια ζωγραφική ή μια μουσική σύνθεση, έτσι και η ουσιαστική ακρόαση χρειάζεται: Προσοχή χωρίς διακοπές. Υπομονή ώστε να μην βιαστούμε να απαντήσουμε. Κατανόηση του συναισθήματος πίσω από τα λόγια και  ανοίγματα χωρίς κρίσεις ή προκαταλήψεις

-Η τέχνη της ακρόασης αφορά και τους δύο: Και τον ομιλούντα και αυτόν που ακούει, γιατί τους  δίνει τη δυνατότητα να καταλάβουν βαθύτερα ο ένας τον άλλον και να χτίσουν  ουσιαστικές σχέσεις. Αφορά  αυτόν που μιλά, γιατί όταν νιώθει ότι ακούγεται πραγματικά και σε βάθος νιώθει σίγουρος, σεβαστός, αναγνωρισμένος και ασφαλής να εκφραστεί ενίοτε  και πέραν των ορίων.

Ας φαντασθούμε μια λίμνη με ασάλευτα νερά. Όταν κάποιος μιλάει, είναι σαν να ρίχνει μια πέτρα στην επιφάνεια της. Η πέτρα βουλιάζει σχηματίζοντας ομόκεντρους κύκλους όμως η επιφάνεια εξακολουθεί να αντανακλά καθαρά τον ουρανό, τα δέντρα, και τον κόσμο γύρω της. Έτσι κι ο καλός ακροατής είναι σαν ήρεμη λίμνη: δε μιλάει για να «ανταπαντήσει», αλλά για να αντανακλά και να κατανοήσει.

Αν η λίμνη είναι ταραγμένη, τα κύματα παραμορφώνουν τις αντανακλάσεις, υπάρχει ανησυχία, διάσπαση προσοχής και έλλειψη συγκέντρωσης.

(1). Ενσυναίσθηση είναι η συναισθηματική ταύτιση με την ψυχική κατάσταση ενός άλλου ατόμου, και η κατανόηση της συμπεριφοράς και των κινήτρων του στη διαδικασία της επικοινωνίας.

Ενσυναίσθηση< συναίσθηση< αίσθηση.

- αἴσθησις, -εως, ἡ. <αἰσθάνομαι. Αντίληψη μέσω των αισθήσεων ιδίως μέσω της αφής.

Φράσεις:

-αἴσθησις πημάτων, αντίληψη, συναίσθηση των συμφορών.

 -αἴσθησιν ἔχειν  τινος ή τι, αντιλαμβάνομαι, εννοώ, συναισθάνομαι κάτι, το καταλαβαίνω.  Παρέχω αίσθηση,   αἴσθησιν παρέχειν.

Η τέχνη της ακροάσεως | Ζωγραφιά: Κωστής Καζαμιάκης

1*. Αρχιτέκτων. Ιστορικός Αρχιτεκτονικής. Ιστορικός Τέχνης.

2*. Στους αγαπημένους Ιωάννα – Μαρίνα, Ειρήνη, Κωνσταντίνο, Νίκο, Μπάμπη.
 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η τέχνη της ακροάσεως

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας