Οι δύο Βλαδίμηροι, Πούτιν και Ζελένσκι, έχουν κοινές ιστορικές αναφορές σε έναν τρίτο Βλαδίμηρο, βασιλιά του 10ου αιώνα μ.Χ., «ισαπόστολο». Αρα κάποια συγγένεια την έχουν Ρώσοι και Ουκρανοί. Από την άλλη, το Χολοντομόρ, το Ολοκαύτωμα των Ουκρανών, 1932-33, διχάζει αιωνίως, αφού οι μεν Ουκρανοί το αποδίδουν στους Ρώσους, οι δε Ρώσοι στον κακό καιρό. Οπως θα διχάζουν, πλέον, και οι εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί του σημερινού πολέμου. Η Ουκρανία είναι μια ωραία χώρα με ωραίους ανθρώπους. Οπως και η Ρωσία. Πλουσιότατη σε έδαφος, υπέδαφος και ανθρώπινο κεφάλαιο. Οπως και η Ρωσία. Δύο λαοί συγγενείς με διακριτές ιστορίες. Σήμερα, οι μεν Ρώσοι ισχυρίζονται ότι είναι αδελφοί, οι δε Ουκρανοί ότι είναι ανάδελφοι.
Ντοστογιέφσκι: «Ολοι βγήκαμε από "Το Παλτό" του Γκόγκολ». Ο Γκόγκολ είναι Ρώσος, Ουκρανός ή και τα δύο;
Το 2004, σε άρθρο μου με τίτλο «Μία ή δύο Ουκρανίες;» («Γεωστρατηγική», Δεκ. 2004) διέκρινα, μελετώντας τα τότε εκλογικά αποτελέσματα, τις δύο Ουκρανίες, με τους «ρωσόφοβους» και τους «ρωσόφιλους» να ζουν δυτικά και ανατολικά του Δνείπερου αντιστοίχως. Σήμερα, βεβαίως, μετά την τρομερή αιματοχυσία των τριών τελευταίων ετών, πολλοί ρωσόφιλοι έγιναν ρωσόφοβοι. (Ή απλώς δηλώνουν ρωσόφοβοι υπό τον φόβο των πιο φανατικών ρωσόφοβων.)
Για να διασκεδάσουμε την ενόχληση που προκάλεσε ο χαρακτηρισμός του Τραμπ για τον Ζελένσκι ως δικτάτορα, ας θυμίσουμε ότι ο Τραμπ αγαπάει τους δικτάτορες. Αρα θα μπορούσε ο χαρακτηρισμός να εκληφθεί και ως έπαινος. Το 2020, ο Τραμπ ερωτάτο –ως δικτάτωρ;– εάν θα παρέδιδε την εξουσία. Ας δούμε όμως τα δικτατορικά διαπιστευτήρια Πούτιν και Ζελένσκι, για να διασκεδάσουμε και τη δήθεν ευαισθησία όσων επιλεκτικώς εθίγησαν από τον χαρακτηρισμό του δευτέρου ως δικτάτορα. (Οσων δηλαδή εναγκαλίζονται δικτάτορες τύπου Σαουδικής Αραβίας κ.λπ. χωρίς κανένα ηθικό πρόβλημα.)
Τα δικτατορικά διαπιστευτήρια του Πούτιν είναι γνωστά από την εικοσιπεντάχρονη παραμονή του στη εξουσία. Εστειλε εξ αρχής μήνυμα καταστολής αυτονομιστικών κινημάτων με την αιματηρότατη κατάπνιξη των Τσετσένων αυτονομιστών. Κυνήγησε απηνώς τους ολιγάρχες που κατέτρωγαν τις σάρκες της χώρας και έφτιαξε μια δική του τάξη ολιγαρχών, με τον όρο οι νέοι ολιγάρχες να μείνουν στη Ρωσία και να επενδύουν στη χώρα. (Εν αντιθέσει προς τους Ουκρανούς ολιγάρχες που έχουν τις έδρες τους εκτός Ουκρανίας – κυρίως γύρω από το ισχυρό ουκρανικό λόμπι της Αμερικής.) Και, μέχρι την εισβολή, επανέφερε ο Πούτιν τη χώρα του στη θέση του ισότιμου συνομιλητή των μεγάλων δυνάμεων. Εκλέγεται επί χρόνια ο Πούτιν με διαφορά –κάτι που δεν αμφισβητείται από τους εχθρούς του–, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει το δικαίωμα να παραβιάζει ελευθερίες και να εισβάλλει στις πέριξ χώρες.
Τα δικτατορικά διαπιστευτήρια του Ζελένσκι έχουν, κατ’ αρχήν, τη μορφή του αναγκαστικού στρατιωτικού νόμου. Κανείς, όμως, στρατιωτικός νόμος δεν τον αναγκάζει να κάνει κινήσεις δηλωτικές αλλότριων προθέσεων. Προ μηνών, και εν μέσω σκληρού πολέμου, ταξίδεψε από τη μια άκρη της Γης στην άλλη, από το Κίεβο στο Μπουένος Αϊρες, για να παραστεί στην ορκωμοσία του φίλου του, Μιλέι, ενός ακρο-ακροδεξιού πολιτικού. Προ δύο ετών, εμφανίστηκε στην ελληνική Βουλή συνοδευόμενος από δύο στρατιώτες του Τάγματος Αζόφ, γνωστού για τα φιλοναζιστικά σύμβολα και αισθήματα. Προ ημερών βρέθηκε στην Αγκυρα του διεθνούς αναθεωρητή και εισβολέα Ερντογάν, αιτούμενος τουρκικά ειρηνευτικά στρατεύματα. Με επίκληση στρατιωτικού νόμου, έχει ο Ζελένσκι επιβάλει νόμο για εσχάτη προδοσία για όποιον συνομιλήσει με τους Ρώσους για ειρήνη. Με διάταγμα, διώκει βίαια την εναπομείνασα στη χώρα Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας. Παρά τις συμφωνίες του Μινσκ, η ρωσική γλώσσα (η μητρική του γλώσσα) παραμένει απαγορευμένη στην Ουκρανία (κατά τα πρότυπα των βαλτικών χωρών, αλλά όχι κατά τα πρότυπα των λοιπών δυτικών χωρών, που για κάτι τέτοια δικαιώματα κάνουν πολέμους σε χώρες μακρινές που ουδόλως τους ανήκουν).
ΥΓ.1: Ο πληθυσμός της Ουκρανίας το 1988 ήταν 53 εκατ. Τον Φεβρουάριο του 2022 ήταν 43 εκατ. Αρα 10 εκατ. προτίμησαν, προ του πολέμου, τη φυγή από την «πιο διεφθαρμένη χώρα της Ευρώπης». Σήμερα είναι 33 εκατ. (και, αν άνοιγαν τα σύνορα, θα ήταν 23!). Ο Ζελένσκι εξελέγη με σύνθημα την πάταξη της διαφθοράς. Τώρα ο Τραμπ ζητάει πίσω εκατοντάδες δισεκατομμύρια, που ο Ζελένσκι νόμισε ότι ήταν δωρεά Μπάιντεν.
ΥΓ.2: Ατιμία των Γάλλων, Αγγλων και λοιπών να ξιφουλκούν αναλώμασι Ουκρανών. Ατιμία των Ουκρανών να ξιφουλκούν εξόδοις ΗΠΑ, Ευρωπαίων και λοιπών. Το ότι η ρωσική εισβολή συνιστά ατιμία το έχουμε πει. Οπως έχουμε πει και για την ατιμία του ΝΑΤΟ να θέλει να επεκταθεί και στην Ουκρανία.
ΥΓ.3: Αντίφαση εν τοις όροις η αγγλο-γαλλική πυρηνική ομπρέλα ασφάλειας της Ευρώπης. Οπως αντίφαση και τα 800 δισ. στρατιωτικών δαπανών για την ασφάλειά μας. Και, βεβαίως, ο επανεξοπλισμός της Γερμανίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας