Ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Γερμανία υπάρχουν μεγάλες διαφορές τόσο στο εκλογικό σύστημα όσο και στην πολιτική κουλτούρα και, κατά συνέπεια, στο ποια κόμματα σχημάτισαν ή μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα:
● Στην Ελλάδα το εκλογικό σύστημα είναι η «ενισχυμένη αναλογική» με όριο εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή το 3% των έγκυρων ψηφοδελτίων. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα δεδομένου ότι πριμοδοτεί το πρώτο κόμμα με έδρες που, με την απλή αναλογική, ανήκουν στα άλλα κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή, με στόχο να σχηματίζονται μονοκομματικές κυβερνήσεις. Ο στόχος αυτός έχει επιτευχθεί, με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα περισσότερα χρόνια της μεταπολίτευσης με κυβερνήσεις Ν.Δ. ή ΠΑΣΟΚ.
● Στη Γερμανία το εκλογικό σύστημα είναι η απλή αναλογική, με όριο εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή το 5% των έγκυρων ψηφοδελτίων. Με βάση αυτό το σύστημα κανένα κόμμα δεν έχει μπορέσει να κυβερνήσει μόνο του τη χώρα. Στη χώρα αυτή σχηματίζονται κυβερνήσεις είτε μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) ή τριών κομμάτων με κορμό ένα από τα δύο παραπάνω κόμματα και τους Πράσινους (Grune) και τους Φιλελεύθερους (FDP).
Στις πρόσφατες εκλογές πρώτο κόμμα ήλθε το CDU/CSU, δεύτερο το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) διπλασιάζοντας τη δύναμή του, τρίτο των Σοσιαλδημοκρατών, τέταρτο των Πρασίνων και πέμπτο η Αριστερά (Die Linke).
Το κόμμα των Φιλελευθέρων συγκέντρωσε τον 4,33% των έγκυρων ψηφοδελτίων και δεν θα είναι στη Βουλή. Το ίδιο ισχύει και για το Κίνημα Σάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) που συγκέντρωσε το 4,97% των έγκυρων ψηφοδελτίων. Εχοντας υπόψη τα παραπάνω, στο άρθρο αυτό θα συγκρίνουμε τη δύναμη των κομμάτων που μπήκαν στη Βουλή της Γερμανίας (την Bundestag) με εκείνη των κομμάτων που εξέλεξαν ευρωβουλευτή στις εκλογές του 2024 στη χώρα μας. Τα σχετικά στοιχεία δίνονται στον Πίνακα.
Στο αριστερό τμήμα του Πίνακα δίνονται τα ποσοστά των κομμάτων στη χώρα μας που εξέλεξαν ευρωβουλευτή στις εκλογές του 2024. Στο τμήμα αυτό, «Ακροδεξιά» είναι το άθροισμα των ποσοστών της Ελληνικής Λύσης (9,3%), της Νίκης (4,4%) και της Φωνής Λογικής (3%). Στο δεξιό τμήμα του Πίνακα δίνονται τα ποσοστά των πέντε κομμάτων που ξεπέρασαν το όριο του 5% στις πρόσφατες εκλογές στη Γερμανία και μπήκαν στην Bundestag.
Από τον Πίνακα φαίνεται ότι τα ποσοστά στις ευρωεκλογές του 2024 στην Ελλάδα και των πρόσφατων εκλογών στη Γερμανία:
● Της Ν.Δ. και των Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών είναι ουσιαστικά τα ίδια.
● Του ΚΚΕ και της Αριστεράς η διαφορά είναι ούτε 0,5 μονάδες.
● Του ΠΑΣΟΚ και των Σοσιαλδημοκρατών διαφέρουν κατά περίπου 4 εκατοστιαίες μονάδες και το ίδιο ισχύει για τα κόμματα της Ακροδεξιάς στις δύο χώρες.
● Στη Γερμανία δεν υπάρχει κόμμα αντίστοιχο της Πλεύσης Ελευθερίας.
● Το σύνολο των ποσοστών των κομμάτων που στη μεν Ελλάδα δεν εξέλεξαν ευρωβουλευτή, στη δε Γερμανία δεν μπήκαν στην Bundestag έχουν διαφορά 0,9 εκατοστιαίες μονάδες.
Τα ζεύγη κομμάτων σε Ελλάδα και Γερμανία που αντιστοιχίσαμε έχουν σημαντικές διαφορές (ιδιαίτερα εκείνα που συναπαρτίζουν την Ακροδεξιά στην Ελλάδα σε σχέση με την Εναλλακτική για τη Γερμανία). Παρ’ όλα αυτά όμως, η γενική εικόνα είναι παρόμοια στις δύο χώρες. «Βίοι παράλληλοι» ή κάτι συγκυριακό; Ο χρόνος θα δείξει. Στη Γερμανία, προκειμένου να αποκλειστεί η Ακροδεξιά από την εξουσία, διεξάγονται διαπραγματεύσεις, όπως συνέβη και στο παρελθόν, και θα σχηματιστεί κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλιστών.
Στην Ελλάδα, λόγω συγκυρίας, το δεύτερο εξάμηνο 1989-αρχές 1990 σχηματίστηκαν κυβερνήσεις συνασπισμού Ν.Δ.+Συνασπισμού και «οικουμενική» Ν.Δ.+ΠΑΣΟΚ+Συνασπισμού με πρωθυπουργό τον Ξενοφώντα Ζολώτα και την περίοδο των τριών μνημονίων Ν.Δ.+ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ. και ΣΥΡΙΖΑ+ΑΝΝ.ΕΛΛ. Τι θα συμβεί στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, πρόωρες ή στο τέλος της τετραετίας το 2027; Τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων απέχουν κατά πολύ από εκείνα των ευρωεκλογών του 2024. Παρ’ όλα αυτά, το κόμμα της Ν.Δ. διατηρεί μεν την πρώτη θέση και με διαφορά από το ΠΑΣΟΚ, αλλά με ποσοστό χαμηλότερο των ευρωεκλογών. Αν, όπως ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός, οι εκλογές διεξαχθούν το 2027, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιο θα είναι το αποτέλεσμά τους και ποια κυβέρνηση θα σχηματιστεί.
Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης είναι πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας