Τον Ιούλιο του 1950 ο φόβος για τον εγκλωβισμό της Δύσης στην ύφεση ήταν κυρίαρχος στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Τα κεφάλαια του Σχεδίου Μάρσαλ είχαν αρχίσει να εξαντλούνται και οι αμυντικές δαπάνες των χωρών-μελών του ιδρυθέντος το 1949 ΝΑΤΟ στήριζαν αποικιακούς πολέμους.
Το ΝΑΤΟ επί της ουσίας λειτουργούσε ως το πλαίσιο διαχείρισης της εγγύησης των ΗΠΑ στη Δυτική Ευρώπη καθώς δεν είχε ακόμη συγκροτηθεί στρατιωτικό σκέλος.
Η Δυτική Ευρώπη μόλις συνερχόταν από τα τραύματα του πολέμου με πολλές χώρες να διατηρούν ακόμη το δελτίο στα τρόφιμα.
Τον Ιούλιο του 1950 μια αιφνιδιαστική εισβολή της Βόρειας Κορέας οδήγησε μέσα σε λίγες βδομάδες στην κατάληψη σχεδόν του συνόλου της Νότιας Κορέας.
Οι σχετικές ιστορικές έρευνες δεν στοιχειοθέτησαν ποτέ την εμπλοκή της ΕΣΣΔ και της Κίνας στην απόφαση του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Ιλ Σουνγκ επιτεθεί στον Νότο.
Σήμερα η Σεούλ, αύριο το Δυτικό Βερολίνο, μεθαύριο το Παρίσι: ένας φόβος χωρίς προηγούμενο σκίασε τη «σωστή πλευρά» του Σιδηρού Παραπετάσματος.
Η ανάφλεξη στην κορεατική χερσόνησο τροφοδότησε μια εκτόξευση των αμυντικών δαπανών στη Δυτική Ευρώπη και στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και ο κίνδυνος μιας βουτιάς στην ύφεση εξανεμίστηκε.
Ετσι οι συνταγές του Κέινς που είδαν την αξιοπιστία τους να αμφισβητείται καθώς δεν είχαν βγάλει τις ΗΠΑ από την ύφεση μέχρι το Περλ Χάρμπορ τον Δεκέμβριο του 1941 πρόβαλαν ξανά ως μονόδρομος ανάκαμψης.
Οι εξελίξεις δεν περιορίστηκαν στον πολλαπλασιασμό των αμυντικών δαπανών αλλά δρομολόγησαν τον επανεξοπλισμό της Δυτικής Γερμανίας και την κατασκευή εκτεταμένων υποδομών από οδικά δίκτυα μέχρι αγωγούς μεταφοράς καύσιμων.
Σήμερα η Ευρώπη ετοιμάζεται για δεύτερη φορά να επιχειρήσει να αποφύγει τον μακροχρόνιο εγκλωβισμό στην ύφεση επικαλούμενη τον κίνδυνο της αναθεωρητικής Ρωσίας.
Η Κορέα ήταν πολύ μακριά το 1950 και η διαίρεση της Ευρώπης στη Γιάλτα ευκρινής.
Ετσι η αξιοποίηση της εισβολής στη Νότια Κορέα δεν προκάλεσε αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη.
Σήμερα ο μαζικός επανεξοπλισμός της Ε.Ε. κατεδαφίζει τα ασφυκτικά τείχη της μόνιμης δημοσιονομικής λιτότητας στα οποία εγκλώβισε τους εταίρους της η Γερμανία.
Μπορεί ο επανεξοπλισμός να δημιουργήσει πρόσθετη δυσπιστία μεταξύ Δύσης και Ρωσίας;
Ενα είναι βέβαιο: ότι οι διευθετήσεις που αφορούν την Ουκρανία δεν μπορούν από μόνες τους να δημιουργήσουν δυναμική πανευρωπαϊκής συναντίληψης ασφαλείας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας