Θα συμφωνήσω με πολλούς πολιτικούς αναλυτές στη διεθνή δημόσια σφαίρα που υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη ως Ευρωπαϊκή Ενωση έχει φτάσει στα υπαρξιακά όριά της. Η πλειονότητα των Ευρωπαίων στοχαστών, με επικεφαλής τον Γιούργκεν Χάμπερμας (βλ. το βιβλίο του με τον τίτλο: «Ach Europa», 2008), είχαν μιλήσει για το καταστροφικό έργο που επιτελούσαν και εξακολουθούν να επιτελούν οι «Βρυξέλλες» ως τεχνοκρατική ένωση. Η αμερικανική επίθεση που δέχεται η τεχνοκρατική Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι μόνο «υπόθεση ισχύος» του Τραμπ, αλλά είναι πρωτίστως «υπόθεση αδυναμίας» των ηγετικών στελεχών των Βρυξελλών.
Εξαρχής θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η τωρινή πολιτική συγκυρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει να κάνει με τον τεχνοκρατικό χαρακτήρα της. Δεν οικοδομήσαμε την Ευρώπη ως πολιτικό υποκείμενο! Αυτό πληρώνουμε τώρα. Το τίμημα για την ανικανότητα των Βρυξελλών να μετασχηματιστούν σε πολιτικό υποκείμενο πληρώνεται με τον «γκρεμό». Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει πράγματι (όχι μεταφορικά) πέσει στον «γκρεμό» μπροστά στις τεκτονικές αλλαγές του καιρού μας. Για να το καταλάβουμε αυτό, δεν χρειάζεται παρά να σταθούμε στις αποφάσεις και πράξεις των Βρυξελλών σε συνεργασία με το Λονδίνο του Στάρμερ τις τελευταίες ημέρες.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση ως ανύπαρκτο (!) πολιτικό υποκείμενο δεν είναι σε θέση να εκπονήσει ένα στοιχειώδες πρόγραμμα πολιτικής οικονομίας των δράσεών της! Εχει εγκλωβιστεί στο δίλημμα: αμυντική οικονομία ή κοινωνική οικονομία; Αυτό το δίλημμα, επειδή τελικά δεν είναι θέμα πολιτικής οικονομίας αλλά υπαρξιακό θέμα για την ίδια την Ευρώπη ως υπαρκτική συνθήκη της ανθρωπότητας, χρειάζεται κάποιες διευκρινίσεις. Προσφάτως στις άτυπες ή ακόμα και σε τυπικές συνεδριάσεις των Βρυξελλών ελήφθη η απόφαση να διατεθούν 800 δισ. για να αναπτυχθεί η άμυνα της Ευρώπης απέναντι στη Ρωσία.
Ο «κύβος ερρίφθη» και η αμυντική οικονομία καθίσταται η «πρώτη» αρχή της πολιτικής οικονομίας. Αλλά για τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών φαίνεται πως η «απειλή του νεοφασισμού» είναι αμελητέα πολιτική συνθήκη! Πράγματι, δεν μπορώ να καταλάβω το εξής πολιτικό-κοινωνικό συμβάν: ποιο είναι αυτό; Οι Βρυξέλλες ως τεχνοκρατία εν ονόματι των ευρωπαϊκών λαών αποφασίζουν να «επανιδρύσουν» την Ευρωπαϊκή Ενωση ως οικονομικό ίδρυμα αμυντικής πολιτικής. Δεν ενδιαφέρονται να «επανιδρυθούν» ως πολιτικό υποκείμενο. Δεν προγραμματίζουν έστω και στοιχειωδώς να βρουν 800 δισ. για την κοινωνική οικονομία. «Κακά τα ψέματα», εμείς οι Ευρωπαίοι πολίτες (όσοι έχουμε απομείνει ακόμη) υψώνουμε τη φωνή μας και ζητάμε «εδώ και τώρα» η Ευρωπαϊκή Ενωση να επανιδρυθεί ως πολιτικό υποκείμενο. Να σταματήσει να εκπονεί δήθεν στρατηγικά προγράμματα, όπως π.χ. είναι αυτό του αμυντικού εξοπλισμού της έναντι της Ρωσίας.
Κατά τον 21ο αιώνα οι διεθνείς αναμετρήσεις και συγκρούσεις θα γίνονται, όπως εξάλλου διδάσκει και η Ιστορία, μεταξύ πολιτικών υποκειμένων. Οι Βρυξέλλες ως τεχνοκρατία δεν θα γίνουν ποτέ πολιτικό υποκείμενο. Θα λειτουργούν ως διοικητικός και τεχνοκρατικός μηχανισμός που θα ζητάει «πολιτική βοήθεια» από έναν προ-πολιτικό αυταρχικό ηγέτη, όπως είναι ο Τραμπ.
Κλείνοντας αυτή τη σύντομη παρέμβασή μου τονίζω το εξής: η Ευρώπη ως υπαρξιακή οντότητα της οικουμένης (βλ. Χούσερλ) εξακολουθεί να διαθέτει διανοητικά και πνευματικά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία δεν έχουν «εκχωρηθεί» στην Αμερική. Αλλά οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών «τρέμουν» μπροστά στην ισχύ (Μαχτ) του Τραμπ.
*Πολιτικός φιλόσοφος
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας