Τον Αύγουστο του 1991 ο Μπους ο πρεσβύτερος από το βήμα της Βουλής της Ουκρανίας κάλεσε τους πολίτες της χώρας να μην παρασυρθούν από τον αυτοκτονικό εθνικισμό και να αποφύγουν να συγκρουστούν με τη Μόσχα.
Συγγραφέας της ομιλίας, η Κοντολίζα Ράις, σύμβουλος τότε του Μπους πατρός για τις σχέσεις με την ΕΣΣΔ και μια δεκαετία αργότερα υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Μπους υιού.
Σήμερα, η κυβέρνηση Τραμπ διαμηνύει στο Κίεβο να ξεχάσει τα εδάφη που χάθηκαν στο πεδίο της μάχης όπως επίσης και την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Με καθυστέρηση 35 χρόνων οι ΗΠΑ επιστρέφουν στην πολιτική του Μπους πατρός που είχε προτεραιότητα την ένταξη της Ρωσίας στη «θεσμική» Δύση, αρχής γενομένης από την προσχώρηση της ΕΣΣΔ του Γκορμπατσόφ στο G-8 το 1990.
Η κυβέρνηση Τραμπ, όπως προκύπτει από τις σχετικές δηλώσεις και αναλύσεις των τελευταίων ημερών, δεν φιλοδοξεί μόνο να προωθήσει τον τερματισμό των εχθροπραξιών, αλλά να υπάρξουν πλαίσιο και κανόνες ώστε οι επιλογές των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ να μη θίγουν τα νόμιμα συμφέροντα της Μόσχας.
Η σύγκρουση στην Ουκρανία σε ό,τι αφορά την Ευρώπη από ό,τι φαίνεται θα τελειώσει όπως άρχισε, με πλήρη και προκλητική παράκαμψη της Γηραιάς Ηπείρου από τον τερματισμό μιας ένοπλης σύγκρουσης που διεξάγεται στο έδαφός της.
Στις αρχές του 2014 η «τρόικα» των ΥΠΕΞ Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας, Φαμπιούς, Σταϊνμάγερ και Σικόρσκι, διαμόρφωσε φόρμουλα τερματισμού των συγκρούσεων αποδεκτή τόσο από τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Γιανουκόβιτς, όσο και από την ηγεσία της αντιπολίτευσης, μια λύση που προέβλεπε κυβέρνηση τεχνοκρατών και πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς.
Τότε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για ευρωπαϊκά θέματα, Νούλαντ, συντόνισε τις ακραίες εθνικιστικές οργανώσεις και τα κόμματα σε ένα fast track πραξικόπημα που έτρεψε τον Γιανουκόβιτς σε άτακτη φυγή.
Τούτων λεχθέντων, η Ε.Ε φέρει στο ακέραιο την ευθύνη για την ανάφλεξη στην Ουκρανία τον χειμώνα του 2013-14 καθώς δύο μήνες πριν αρχίσουν οι εξεγερσιακές διαμαρτυρίες στην πλατεία Μεϊντάν στο Κίεβο, η συνοδός της Ε.Ε. στο Βίλνιους της Λιθουανίας προσκάλεσε την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία σε ένα πλαίσιο ειδικής συνεργασίας που καταγράφηκε στη Μόσχα ως προθάλαμος της πλήρους ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας