Κάποιοι αδαείς και στενόμυαλοι στη χώρα μας θεώρησαν θετική τη δεύτερη φορά εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, πιστεύοντας αφελώς ότι θα τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και θα βάλει φρένο στην παγκοσμιοποίηση ως αιτία υποχώρησης των εθνικών συνόρων που ενοχλεί τους απανταχού εθνικιστές, ενώ η Αριστερά αποκρούει τη βίαιη παραβίασή τους.
«Ορισμένοι αντιλαμβάνονται την παγκοσμιοποίηση ως ένα δίκτυο με ένα αμερικανικό επίκεντρο και με ακτίνες που φτάνουν στα υπόλοιπα μέρη του κόσμου», έγραφε το 2002 στο περιοδικό Foreign Policy ο καθηγητής του Χάρβαρντ Joseph S. Nye, προσθέτοντας πως η θεώρηση αυτή δεν συνεπάγεται μόνο εξαρτήσεις για τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και αλληλεξαρτήσεις.
Αναμφίβολα, η παγκοσμιοποίηση είναι σύνθετο φαινόμενο που συντελείται σε πολλούς τομείς, θα έλεγα συνολικά στη διεθνή ζωή. Δεν είναι καπρίτσιο κανενός, κατά τον Φιντέλ Κάστρο, ούτε επινόηση μιας μεγάλης δύναμης ή πολιτικό σχέδιο για να καταργηθεί με πολιτική απόφαση. Αλλωστε, όψεις της παγκοσμιοποίησης ζει ο κόσμος μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με την ίδρυση παγκόσμιων οργανισμών, με πρώτο τον ΟΗΕ, του οποίου το Συμβούλιο Ασφαλείας λαμβάνει αποφάσεις που είναι υποχρεωτικές για τα κράτη-μέλη. Γι' αυτό κατέστη δυνατή η επιβολή εμπάργκο στο απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, με το βάρβαρο καθεστώς να αντιδρά, επικαλούμενο την εθνική κυριαρχία.
Εδώ και ογδόντα χρόνια, η ανθρωπότητα ζει την παγκοσμιοποίηση και απειλών, πρώτα της πυρηνικής, μεταγενέστερα της κλιματικής κρίσης και πρόσφατα της πανδημίας του Covid-19 κ.λπ. Η σύγχρονη Αριστερά δεν δαιμονοποιεί την παγκοσμιοποίηση, οργανώθηκε μέσω του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ και του Ευρωπαϊκού, για να πολεμήσει τη νεοφιλελεύθερη εκδοχή της, διεκδικώντας ταυτόχρονα μια εναλλακτική παγκοσμιοποίηση, π.χ. με την καθιέρωση Παγκόσμιας Κοινωνικής Χάρτας και την επιβολή του Φόρου Τόμπιν για τη φορολόγηση της διεθνούς κίνησης του κερδοσκοπικού κεφαλαίου.
Οντας ακραίος εθνικιστής και συντηρητικός ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του εντός των ΗΠΑ και διεθνώς αδυνατούν να κατανοήσουν την κίνηση της Ιστορίας, που ποτέ δεν ήταν προς τα πίσω, έστω και αν η πρόοδος σε διάφορες περιόδους ήταν αμφιλεγόμενη, καθώς οριζόταν μόνο ως οικονομική. Σήμερα, όμως, ο ΟΗΕ με τα αντίστοιχα προγράμματά του μιλά για «κοινωνική και ανθρώπινη ανάπτυξη». Ο εμπορικός πόλεμος, λοιπόν, που μόλις κήρυξε ο «πλανητάρχης», θα πλήξει βαρύτατα και τις ΗΠΑ, κυρίως από τις αντιδράσεις της Κίνας και της Ε.Ε., της οποίας η στρατηγική αυτονομία ζητείται επειγόντως.
Ακρως επικίνδυνος για όλο τον κόσμο ο μεγαλοϊδεατισμός του Τραμπ, που είναι πιθανό να υποστηριχθεί και με στρατιωτικά μέσα, το «αόρατο χέρι» της αγοράς μαζί με την έντονα ορατή αμερικανική γροθιά.
*Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας