• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.6°C / 12.3°C
  2 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.1°C / 10.3°C
  5 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.0°C
  4 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 4.4°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 8.5°C
  2 BF
  70%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 9.6°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 4.0°C
  1 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  0 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 14.9°C
  6 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  3 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 8.8°C / 12.8°C
  3 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  6 BF
  75%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.8°C / 9.9°C
  4 BF
  57%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.5°C
  1 BF
  76%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  93%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 12.1°C
  2 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 5.3°C / 9.9°C
  2 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 10.3°C
  3 BF
  57%
 • Καστοριά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  3 BF
  81%

Ο Λευτέρης Κρέτσος είναι γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας

Νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες: η επόμενη μέρα

 • A-
 • A+

Στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, η πολιτική ζωή της χώρας σημαδεύτηκε από ένα πολύ σημαντικό γεγονός για τη δημοκρατία: τη συζήτηση και την ψήφιση από το Κοινοβούλιο του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες. Η σημασία του δεν μειώνεται καθόλου από το γεγονός ότι στα ίδια τα τηλεοπτικά κανάλια, η συζήτηση αυτή δεν αποτέλεσε «πρώτο θέμα» αλλά περιορίστηκε σε μικρά ρεπορτάζ προς το τέλος των δελτίων ειδήσεων.

Το γιατί, μπορούμε να το συμπεράνουμε όλοι μας. Κι όμως, λίγοι ήταν εκείνοι που τόλμησαν να υποστηρίξουν ότι δεν χρειάζεται ρύθμιση ή ότι δεν απαιτείται ένα νέο ισχυρό Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Το επιχείρημα στο οποίο οι περισσότεροι προσπάθησαν να στηρίξουν την όποια αντίδρασή τους ήταν ότι το φάσμα είναι απεριόριστο και ότι «χωράει» πλέον μεγάλος αριθμός καναλιών. Παρ’ όλο που το φάσμα δεν είναι απεριόριστο -και οποιοσδήποτε σχετικός με τον χώρο απλώς θα χαμογελάσει- δεν είναι αυτό το σημαντικό στοιχείο.

Είναι ότι η απουσία ρύθμισης είναι αυτή που για 25 χρόνια έθρεψε και γιγάντωσε τη διαπλοκή μεταξύ πολιτικής-οικονομικής εξουσίας και καναλιών στη χώρα. Είναι αυτή που κατήργησε κάθε μορφή δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Είναι αυτή που έδωσε τεράστιους μισθούς σε λίγους για κάποια χρόνια, ενώ μετά την κρίση, άφησε δημοσιογράφους και άλλους εργαζόμενους στον δρόμο, πολλές φορές χωρίς ούτε καν τη νόμιμη αποζημίωσή τους. Είναι αυτή που διαμόρφωσε την κοινή γνώμη, όχι με γνώμονα την αλήθεια αλλά προασπίζοντας τα συμφέροντα λίγων.

Ολα τα παραπάνω τα γνωρίζαμε όλοι, όπως γνωρίζαμε και πού κατέληξαν οι όποιες προηγούμενες προσπάθειες να ρυθμιστεί ο χώρος. Η συγκεκριμένη, όμως, είναι η τελευταία μας ευκαιρία. Τελευταία, γιατί το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή γίνεται για μία φορά και προσφέρει τη δυνατότητα να πιάσουμε το θέμα από την αρχή.

Για να πετύχει, ωστόσο, το εγχείρημα, χρειάζεται και συναίνεση και δουλειά από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς: την πολιτική ηγεσία, την αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα, τους πολίτες, τα συνδικάτα… όλους.

 

Η Βουλή, με την ευρύτατη πλειοψηφία των 4/5 που απαιτείται στη Διάσκεψη των Προέδρων, θα ορίσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΡ, η πολιτεία θα το οπλίσει με εξειδικευμένο προσωπικό και μηχανήματα. Τα συνδικάτα θα συμβάλουν ώστε να γίνει ομαλά η μετάβαση από το παλιό σύστημα στο καινούργιο. Οι πολίτες θα κρίνουν και τη συμβολή του καθενός και το αποτέλεσμα.

Το μέλλον της τηλεόρασης και άρα της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας, της δικής μας και των παιδιών μας, θα κριθεί τους επόμενους μήνες. Θα αποδείξουμε -ως σύνολο- εάν είμαστε ικανοί να φέρουμε εις πέρας μια διαδικασία απλούστατη στις χώρες των εταίρων μας στην Ευρώπη, αλλά τόσο δύσκολη εδώ. Θα φανεί ποιος βοηθά και ποιος φέρνει προσκόμματα, δήθεν πολιτικά, δήθεν συντεχνιακά.

Ωστόσο, παρ’ όλο που η αδειοδότηση των παρόχων ψηφιακού περιεχομένου είναι η αιχμή του δόρατος του νόμου, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τις άλλες πλευρές του. Την ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού στον τομέα της παροχής ψηφιακού σήματος με τη δημιουργία της ΕΡΤnet.

Την παρέμβαση για τη λειτουργία με διαφανή και αποτελεσματικό τρόπο της τηλεπικοινωνιακής αγοράς και των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών. Τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Συμβουλίου Επικοινωνιακής Πολιτικής. Την ίδρυση του ΕΚΟΜΕ (Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας). Τη δημιουργία μητρώου διαδικτυακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν θα γίνει χωρίς να συναντήσει αντίσταση από υπάρχοντα συμφέροντα, από «μαγαζάκια» ημετέρων, από εκείνους που βολεύονταν στο χάος. Κι εδώ, όμως, ο νόμος προσπαθεί να εμπλέξει όσο το δυνατόν περισσότερους φορείς ώστε να υπάρχει και δημόσιος έλεγχος αλλά και στρατηγική που να είναι πραγματικά εθνική. Οπως για παράδειγμα το ΕΚΟΜΕ, στου οποίου το Δ.Σ. θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από 5 διαφορετικά υπουργεία.

Τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά μας. Οι νόμοι δεν φτάνει να ψηφιστούν, πρέπει και να εφαρμοστούν. Εάν, όμως, θέλουμε να φτιάξουμε μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή χώρα, μια χώρα όπου ο οπτικοακουστικός τομέας θα είναι όχημα ανάπτυξης και όχι διαπλοκής, τότε θα πρέπει και όραμα να έχουμε, όπως έδειξε ο νόμος που ψηφίστηκε το Σάββατο, αλλά και να εργαζόμαστε για την υλοποίησή του. Ολοι μας.

*γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τρία χρόνια από το «μαύρο» στην ΕΡΤ
Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ότι το βράδυ της Τρίτης 11ης Ιουνίου 2013 η τότε κυβέρνηση έριξε «μαύρο» στην Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση. Τι χειρότερο από τη βαθιά θλίψη του μαύρου στην οθόνη των κρατικών καναλιών...
Τρία χρόνια από το «μαύρο» στην ΕΡΤ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πρόκληση της ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού καθεστώτος
Μία από τις παράπλευρες θεσμικές απώλειες του πρόσφατου δημοψηφίσματος υπήρξε αναμφισβήτητα η αποκάλυψη των τεράστιων παθογενειών του ισχύοντος ραδιοτηλεοπτικού καθεστώτος, τόσο σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά ΜΜΕ,...
Η πρόκληση της ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού καθεστώτος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Γιάννης Πετρίδης εκφράζει το πνεύμα της δημιουργίας στο ραδιόφωνο
Ο Γιάννης Πετρίδης μπορεί να εκφράζει το δημιουργικό πνεύμα που υπερβαίνει το αναπαραγωγικό μέσο (δηλ. το ραδιόφωνο), αλλά προ πάντων ζει κοντά μας, δίπλα μας, μας παίρνει από το χέρι και μας μιλάει για τη...
Ο Γιάννης Πετρίδης εκφράζει το πνεύμα της δημιουργίας στο ραδιόφωνο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εκλεισε ένας κύκλος
Με αφορμή την απεργία των δημοσιογράφων και των τεχνικών που δήλωσαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο του κ. Πέτσα, διάβασα λίγο τι πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή και ήρθαν στο μυαλό μου οι ημέρες του 2015.
Εκλεισε ένας κύκλος
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΕΡΤ, ένα βήμα μπρος και δύο πίσω
Είναι αμυντικό και επιζήμιο το μεγαλείο της αυτάρκειας και του ΕΡΤικού σοβινισμού, ίσως κρύβει σκοπιμότητες ή ανεπάρκειες. Καλύτερα η ΕΡΤ να δείξει εμπιστοσύνη σε ορεξάτους, μορφωμένους, νέους ανθρώπους, σε...
ΕΡΤ, ένα βήμα μπρος και δύο πίσω
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ βλάπτουν σοβαρά τη Δημοκρατία
Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση των νέων δεδομένων, ως προς την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, ανοίγει επιτέλους ο δρόμος για να επαναληφθεί η πολλαπλώς ατυχήσασα σχετική διαγωνιστική διαδικασία και να...
Τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ βλάπτουν σοβαρά τη Δημοκρατία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας