«Οι χειμερινές πυρκαγιές θα έπρεπε να είναι οξύμωρο», δήλωσε η J. Balsch, ερευνήτρια. «Υποτίθεται ότι θα έχουμε βροχόπτωση».
«Μικροσκοπικές, δυνατές και γρήγορες», έχουν αυξηθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες καθώς ο κόσμος θερμαίνεται. Μια πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό Science διαπίστωσε ότι οι γρήγορα αναπτυσσόμενες πυρκαγιές έχουν υπερδιπλασιαστεί από το 2001 και προκάλεσαν φυσικές και αστικές τραγωδίες. «Οι πυρκαγιές έχουν επιταχυνθεί».
Από τις 423 πυρκαγιές, στην Καλιφόρνια μόνο, από το 1984, που κατέκαψαν αρκετά τετραγωνικά χιλιόμετρα ώστε να καταγραφούν, μόνο 4 ξέσπασαν χειμώνα. Και όλες στον 21ο αιώνα.
Οι χειμερινές πυρκαγιές, «πολύ καταστροφικότερες γιατί αναπτύσσονται γρηγορότερα», κατά τον J. Keeley του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ, αποτελούν τη συγκλονιστικότερη ίσως ένδειξη της κλιματικής κατάρρευσης.
Πατώντας στην ακραία ξηρασία που ακολουθεί μια έντονη περίοδο βροχοπτώσεων, χαρακτηριστικό της κλιματικής αλλαγής που θερμαίνει τα ωκεάνια ρεύματα, και στους υπερμεγέθεις ανέμους που κατεβαίνουν με ταχύτητες έως και 10 μίλια την ώρα, πολύ γρηγορότερα από το κανονικό, ξεσπούν συνήθως από πρωτοφανείς σε σχέση με το παρελθόν κεραυνοθύελλες, καθώς η ατμόσφαιρα ηλεκτρίζεται δυσανάλογα. Κι έρχονται, κατά τον S. Borenstein, «για να αψηφήσουν το ημερολόγιο με γρήγορο και θανατηφόρο τρόπο».
Οι ειδικοί λένε ότι αυτό είναι που μετατρέπει τις δασικές πυρκαγιές, οι οποίες δολοφονούν έως και εκατομμύρια πολύτιμες ζωές άλλου είδους, «σε μια θανατηφόρα αστική πυρκαγιά». Δολοφονώντας δεκάδες, ή και εκατοντάδες, ανθρώπους.
Αραγε γιατί μιλάμε για δολο-φονία, κάτι που δείχνει αμετροέπεια, σε ένα φυσικό φαινόμενο στο οποίο, λογικά, δεν υφίσταται δόλος;
Ισως γιατί, σύμφωνα με το UNEP, το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, (12/2020): «Οι εκπομπές του πλουσιότερου 1% του πλανήτη αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το διπλάσιο του συνδυασμένου μεριδίου του φτωχότερου 50%(!). Η συμμόρφωση με τον στόχο του 1,5 °C της Συμφωνίας του Παρισιού, που μεγάλα εταιρικά λόμπι και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι αρνούνται, εξαπολύοντας άρθρα αμφισβήτησης σε δημοφιλή μίντια (αναζητήστε τη σχετική έρευνα του Guardian), θα απαιτούσε από το 1% να μειώσει τις τρέχουσες εκπομπές του κατά τουλάχιστον 30%, ενώ οι ανά άτομο εκπομπές του φτωχότερου 50% θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά περίπου τρεις φορές.
Παρόλο που η ανάλυση προσμετρά μόνο τις ενεργειακές εκροές CO2 και της «βιομηχανία κρέατος» (και στην τελευταία ιδίως συμμετέχουμε σχεδόν όλοι και όλες), τα στοιχεία που δείχνουν ότι η κλιματική κατάρρευση «δεν είναι ένα πράγμα» επιβεβαιώνονται και από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA): «Το κορυφαίο 1% των ρυπαντών παράγει πάνω από 1.000 φορές περισσότερο CO2 από το χαμηλότερο 1%» (3/3/2023). Προσθέστε σε αυτό και την απαίτηση να αποψιλωθούν κι άλλο δημόσιοι υποστηρικτικοί φορείς όπως οι πυροσβεστικές υπηρεσίες και την προσαρμογή των εναλλακτικών πηγών στο κέρδος και, καθώς τα σπίτια σε μία κατά βάση πλούσια περιοχή του κόσμου καίγονται, θυμηθείτε τον μύθο του Μίδα.
«Συνηθίζαμε να μιλάμε για εποχές πυρκαγιάς», δήλωσε ο Καλιφορνέζος πυράρχης D. Acuna: «Τώρα μιλάμε για χρόνους πυρκαγιάς».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας