• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.2°C / 34.0°C
  4 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.6°C / 34.2°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.0°C / 35.4°C
  2 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 28.6°C
  1 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 31.9°C
  3 BF
  51%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 34.4°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 27.3°C
  1 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.6°C / 35.6°C
  1 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 32.7°C
  4 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 29.6°C
  4 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.4°C
  5 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 29.6°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 29.0°C
  0 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.9°C / 32.2°C
  2 BF
  39%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.8°C
  3 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.4°C / 33.1°C
  3 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.3°C / 28.3°C
  3 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 28.7°C / 31.7°C
  3 BF
  36%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  57%

Οι πληροφορίες πληθώρας εκλαϊκευμένων ιατρικών άρθρων έχουν σχέση με «σύγχρονες» επιτυχίες ενός συγκεκριμένου γιατρού ή ομάδας γιατρών, με σκοπό φυσικά τη διαφήμιση

Το Διαδίκτυο και η έκπτωση της ιατρικής ηθικής

 • A-
 • A+

Αποτελεί κοινή πεποίθηση πλέον ότι το Διαδίκτυο και οι καινοτομίες του αποτελούν μια εκπληκτικά γρήγορη και ατελείωτη πηγή δεδομένων, που σηματοδότησε τις τελευταίες δεκαετίες τις καθημερινές συνήθειες των περισσότερων συνανθρώπων μας.

Οι δυνατότητες που παρέχει στους χρήστες είναι απίστευτες, αλλά ταυτόχρονα άναρχες και ανεξέλεγκτες.

Ειδικότερα με τα τελευταία δημοφιλή συστήματα κοινωνικής δικτύωσης, την ευκολία στη δημιουργία προσωπικών ιστοσελίδων, την άμεση επικοινωνία που κάποτε, όχι πολλά χρόνια πριν, αποτελούσε άθλο, πολλά πράγματα άλλαξαν στην εποχή μας.

Η ελεύθερη πρόσβαση στους χρήστες, όμως, έχει δημιουργήσει τελευταία αναρίθμητα προβλήματα, νομικής και ηθικής φύσεως.

Ο ευαίσθητος χώρος της Υγείας δεν θα μπορούσε, φυσικά, να μείνει εκτός νυμφώνος και αμόλυντος!

Πληθώρα ιατρικών άρθρων, κυρίως εκλαϊκευμένων, βομβαρδίζουν τον αχανή ψηφιακό χώρο, με βαρύγδουπους τίτλους που συνοδεύονται από εξίσου προκλητικές φωτογραφίες, για προφανείς λόγους.

Οι πληροφορίες τους έχουν σχέση με «σύγχρονες» επιτυχίες ενός συγκεκριμένου γιατρού ή ομάδας γιατρών, με σκοπό φυσικά τη διαφήμιση και την απόσπαση στη συνέχεια μερίδας ασθενών.

Από την άλλη μεριά, ο αριθμός των ασθενών που επισκέπτεται το Διαδίκτυο καθημερινά αυξάνεται.

Εκεί μέσα ο ασθενής προσπαθεί, πελαγωμένος και πλήρως αποπροσανατολισμένος, να πληροφορηθεί καινούργιες εξελίξεις στην πάθηση που τον απασχολεί, κάποια χαραμάδα αισιοδοξίας σε δύσκολες περιπτώσεις του άμεσου περίγυρου, χωρίς να μπορεί κάποιος υπεύθυνα να του εγγυηθεί την εγκυρότητα δεδομένης πληροφορίας, μεταφέροντας τις νεοαποκτηθείσες γνώσεις και περισσότερα ερωτήματα αργότερα στον θεράποντα γιατρό του.

Αλλά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται κάτι άλλο, άμεσα συνδεδεμένο με τα παραπάνω: η προσπάθεια μερίδας γιατρών να προβάλουν εαυτούς μέσω του Διαδικτύου αναρτώντας προσωπικές φωτογραφίες, ακτινογραφίες ασθενών με περίεργα ευρήματα και μερικές δύσκολες στη διάγνωση παθήσεις.

Κάποιοι επιδεικνύουν το πτυχίο, άλλοι τη μετεκπαίδευσή τους, μερικοί μία εργασία που έγινε αποδεκτή από ξενόγλωσσο περιοδικό αναζητώντας αγωνιωδώς τα πολυπόθητα likes ως εύσημο, άλλοι προκαλώντας συναδέλφους με ερωτήματα τύπου κουίζ σαν να βρίσκονται σε αμφιθέατρα ιατρικών σχολών ή σε δορυφορικά μετεκπαιδευτικά μαθήματα που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο σεμιναρίων ή συνεδρίων παριστάνοντας τον ειδικό, τον καθοδηγητή και τον παντογνώστη!

Ο χώρος του χειρουργείου αποτελεί τον δημοφιλέστερο, μάλλον, χώρο επίδειξης. Γιατί για έναν απαιτητικό περιηγητή, περί αυτού ακριβώς πρόκειται!

Δεν είναι καθόλου σπάνιο το γεγονός ανάρτησης φωτογραφιών ομάδας γιατρών, ειδικά στις χειρουργικές ειδικότητες, πριν από κάποια χειρουργική επέμβαση κι ακόμα στο τέλος της, με άφθονα ιατρικά σχόλια, αλλά και των επισκεπτών της σελίδας, για όσα έλαβαν χώρα, ωσάν να μην επρόκειτο για ασθενή αλλά για κάτι άλλο, έναν αγώνα ποδοσφαίρου ή και μπέιζμπολ. Ευτυχώς επί του παρόντος ανώνυμα!

Ακόμα ακτινογραφίες με ξένα σώματα σε ασθενείς, που παραπέμπουν σαφώς σε κάποιες σεξουαλικές ιδιαιτερότητες, εικόνες –ευτυχώς ανώνυμες– ασθενών με θέματα που προκαλούν τον γέλωτα, άλλοι αναφέρουν την άρτια τεχνική τους στη διενέργεια κάποιας χειρουργικής επέμβασης, καισαρικής τομής ή αναρτώντας κάποιο άλλο παρεμφερές θέμα.

Ολα τα παραπάνω κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για ιδιαίτερα προσωπικά δεδομένα των ασθενών.

Σε μικρές κοινωνίες, όπως είναι φυσικό, δεν είναι δύσκολο να γίνει γνωστή και να διαδοθεί η ταυτότητα του συγκεκριμένου ασθενούς που αποτέλεσε την εστία του σχολίου.

Αλλά και στις μεγαλύτερες, ποιος άραγε εξουσιοδοτεί τον κάθε γιατρό να δημοσιοποιεί έστω ακτινογραφίες και μερικά τμήματα του ανθρώπινου σώματος, ακόμα και με καλυμμένα πρόσωπα;

Στιγμιότυπα που για κάποιους αποτελούν θέματα ζωής ή θανάτου ή, έστω, σωματικού και ψυχικού πόνου;

Γνωρίζουν όλοι αυτοί ότι σε κάποια μέρη που η άσκηση της ιατρικής βρίσκεται σε πραγματικά υψηλά επίπεδα και τα οποία με άμεσο ή έμμεσο τρόπο επικαλούνται, τα παραπάνω θα αποτελούσαν αιτία εκδίωξης από το νοσοκομείο ή διαγραφής από τον ιατρικό σύλλογο;

Είναι φανερό ότι πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια από τον ιατρικό κόσμο να σταθεί εκεί που αρμόζει και εκεί που τον τοποθέτησε η ιστορία του.

Στην παροχή, δηλαδή, υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς του, σεβόμενος ταυτόχρονα το κύρος του, αλλά και το απόρρητο των προσωπικών προβλημάτων των ασθενών του.

Ισως κάποια κεντρική παρέμβαση μπορέσει να δώσει την ενδεδειγμένη λύση, αλλά και οι ιατρικοί σύλλογοι και οι διοικήσεις των νοσοκομείων πρέπει να ασχοληθούν ταχύτατα με το συγκεκριμένο θέμα πριν αυτό πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

* Γιατρός χειρουργός και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής μάς χρειάζεται...
Η ψηφιακή πολιτική είναι το μοναδικό στοιχείο απόλυτης και άμεσης δημοκρατίας. Αποτελεί ένα σύγχρονο εργαλείο διοίκησης και ταυτόχρονα ένα ανεξάρτητο σύστημα αξιολόγησης και μέτρησης των αποτελεσμάτων και των...
Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής μάς χρειάζεται...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περί Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
Πριν από λίγες ημέρες η Βουλή ψήφισε τον νέο νόμο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Ο νόμος εισάγει μερικά νέα δεδομένα στον χώρο της Υγείας: ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας - η μετεξέλιξη των πάλαι ποτέ...
Περί Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: η αντιστροφή μιας εντροπίας
​Η συζήτηση για την οργάνωση της παροχής υγειονομικής φροντίδας στην Ελλάδα είναι αρκετά μπερδεμένη εξαιτίας της ευρείας σύγχυσης σχετικά με την έννοια της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Πολλοί θεωρούν κάθε...
Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: η αντιστροφή μιας εντροπίας
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Φορητός υπερηχογράφος για εξετάσεις εκτός νοσοκομείων
Μια από τις πλέον χρήσιμες και ακίνδυνες εξετάσεις, όπως το υπερηχογράφημα, σύντομα θα γίνεται οπουδήποτε παραστεί ανάγκη με εξ αποστάσεως σύνδεση. Χάρη στην εξέλιξη από Ισραηλινούς επιστήμονες, ο εξοπλισμός...
Φορητός υπερηχογράφος για εξετάσεις εκτός νοσοκομείων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περισσότερη φροντίδα και λιγότερη θεραπεία
Με πρόφαση την επιστήμη, η θεραπεία και κατ' επέκταση οι φαρμακευτικές εταιρείες και η βιομηχανία ιατρικού εξοπλισμού έχουν προτεραιότητα με αποτέλεσμα τα κέρδη τους να είναι αδιανόητα.
Περισσότερη φροντίδα και λιγότερη θεραπεία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κύριε Πρωθυπουργέ, επειδή μάλλον δεν είστε ενημερωμένος σωστά...
Παρέμβαση μέσω της «Εφ.Συν.»: «Κύριε Πρωθυπουργέ, επειδή μάλλον δεν είστε ενημερωμένος σωστά, σας διαβεβαιώνω ότι ο διασωληνωμένος ασθενής και ειδικά όποιος νοσεί από COVID δεν μπορεί να μείνει ούτε 1 λεπτό...
Κύριε Πρωθυπουργέ, επειδή μάλλον δεν είστε ενημερωμένος σωστά...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας