Ησίοδος, Θεογονία στ. 975 - Τέλος Θεογονίας στ. 1022.
Η Αρμονία, η κόρη της χρυσής Αφροδίτης έσμιξε με τον Κάδμο και γέννησε την Ινώ, τη Σεμέλη, την πανέμορφη Αγαύη και την Αυτονόη σύζυγο του Αρισταίου του βαθυχαίτη. Επίσης γέννησε τον Πολύδωρο στην πόλη της Θήβας που τη στεφανώνουν τείχη.
Η Ωκεανίδα Καλλιρόη ενώθηκε, με την παρέμβαση της πολύχρυσης Αφροδίτης, με τον γενναίο, κρατερόκαρδο Χρυσάορα
980 και γέννησε τον Γηρυόνη, τον πιο δυνατό μέσα στους θνητούς. Όμως ο δυνατότερος Ηρακλής ,ο γιος του Δία, τον σκότωσε για τα στριφτόποδα βόδια που έτρεφε στην νεροκυκλωμένη Ερύθεια.
Η Ηώ έσμιξε με τον Τιθωνό και γέννησε τον Μέμνονα που έγινε βασιλιάς των Αιθιόπων με τα χάλκινα όπλα του, την χάλκινη περικεφαλαία και την χάλκινη πανοπλία. Ακόμα γέννησε τον βασιλιά Ημαθίωνα. Με τον Κέφαλο γέννησε τον υπέρλαμπρο και ισχυρό Φαέθοντα που έμοιαζε με τους θεούς και όταν ήταν μελλέφηβος ήταν όμορφος και αγνός σαν άνθος. Αυτόν γέννησε η φλογερή και χαμογελαστή Αφροδίτη. Έπειτα
990 τον απήγαγε και τον μετέφερε στα μυστικά ερωτικά ιερά της και στους ναούς της όπου τον όρισε υπεύθυνο και ισόθεο.
Ο γιος του Αίσονα, με τη θέληση των αιωνίων θεών, συζεύχθηκε με την κόρη του διόθρεπτου βασιλιά Αιήτη, αφού έφερε σε πέρας πολύ επίπονους άθλους και βαριές δοκιμασίες που όρισε ο δολερός και υπεροπτικός βασιλιάς, ο σκοτεινόψυχος Πελίας. Αφού ολοκλήρωσε τους άθλους με πολλά βάσανα ο Αισονίδης Ιάσων έφτασε με πλοίο στην Ιωλκό, με την κόρη του Αιήτη, με τα όμορφα μεγάλα μάτια.( τη Μήδεια).
1000 Εκείνη γέννησε στον ηγέτη του λαού Ιάσονα ένα γιο ,τον Μήδειο, που ο Χείρων ( ο Κένταυρος) γιος της Φιλύρας, τον μεγάλωσε και τον μόρφωσε πάνω στα όρη. Έτσι είχε σχεδιάσει ο άρχων του κόσμου Ζευς.
Η ιερότερη ανάμεσα στις θεές, η Ψαμάθη, κόρη του θαλάσσιου γέροντα Νηρέα, έσμιξε με τον Αιακό με τη φροντίδα της χρυσής Αφροδίτης. Έτσι γεννήθηκε ο Φώκος.
Η θεά Θέτιδα με τα αργυρόλευκα πόδια, από τον Πηλέα τιθασευμένη,
τον Αχιλλέα γέννησε το λεοντόκαρδο, που διασπά τις φάλαγγες των ενόπλων.
Και η Κυθέρεια Αφροδίτη η όμορφα στεφανωμένη, γέννησε τον Αινεία,
σαν έσμιξε ερωτικά με τον ήρωα Αγχίση
1010 πάνω στις κορυφές της Ίδης της πολύπτυχης, της ανεμόεσσας, με τους ορμητικούς ανέμους.
Η Κίρκη, η κόρη του Ήλιου του Υπεριονίδη, έσμιξε με τον καρτερικό και στοχαστικό Οδυσσέα και γέννησε τον Άγριο και τον Λατίνο τον άμεμπτο και δυνατό.
Επίσης γέννησε και τον Τηλέγονο με την παρέμβαση της χρυσής της Αφροδίτης. Οι διάδοχοι αυτοί βασίλεψαν πολύ μακριά, στα εσώτατα ιερά νησιά των ξακουστών Τυρρηνών.
Η θεά Καλυψώ ευγενέστατη ανάμεσα στις θεές, έσμιξε ερωτικά με τον Οδυσσέα και απέκτησε δυο γιους. Τον Ναυσίθοον και τον Ναυσίνοον.
Αυτές οι αθάνατες θεές πλάγιασαν με θνητούς άνδρες
1020 και γέννησαν παιδιά ίδια και απαράλλαχτα με θεούς.
Τώρα των γυναικών το γένος τραγουδήστε, γλυκόλαλες
Ολυμπιάδες Μούσες, κόρες του Δία του αιγιδοφόρου.
Τέλος Θεογονίας.
Ησίοδος, Θεογονία. Κείμενο. Ελεύθερη απόδοση σε πεζό λόγο ώστε να ομοιάζει με την καθημερινή ομιλία, χωρίς φανερό ποιητικό μέτρο αλλά με ρυθμό παράλληλο του αρχαίου κειμένου.
1*. Αρχιτέκτων. Ιστορικός Αρχιτεκτονικής. Ιστορικός Τέχνης.
2*. Στους αγαπημένους μου Ιωάννα – Μαρίνα, Ειρήνη, Κωνσταντίνο, Μπάμπη, Νίκο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας