Αθήνα, 14°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.1° 12.0°
3 BF
57%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
11°C
11.9° 9.0°
2 BF
60%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
14°C
15.0° 12.7°
4 BF
54%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
62%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
10°C
10.2° 9.9°
2 BF
66%
Βέροια
Αίθριος καιρός
9°C
11.0° 7.3°
1 BF
76%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
7°C
7.4° 7.0°
1 BF
57%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
73%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
16.0° 13.3°
3 BF
76%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
13°C
13.2° 11.9°
3 BF
49%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
13°C
13.4° 12.7°
6 BF
71%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
8°C
8.5° 8.5°
3 BF
68%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
58%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
13°C
12.9° 9.1°
0 BF
54%
Λαμία
Αίθριος καιρός
13°C
12.7° 11.7°
1 BF
46%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
16°C
16.6° 15.8°
4 BF
60%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
14.3° 11.7°
2 BF
62%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
11°C
11.0° 9.3°
0 BF
69%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
8°C
10.7° 8.1°
1 BF
71%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
7°C
7.4° 7.4°
1 BF
68%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
Κυβερνητικό τανκ στη Δαμασκό
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP Photo

Η πτώση της δικτατορίας του Ασαντ

Είναι δύσκολο να πούμε από τώρα πώς θα κινηθεί το νέο καθεστώς που διαδέχεται τη συριακή δικτατορία. Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι ενώ οι αντάρτικες ομάδες κυριαρχούνται από ισλαμιστικά στοιχεία, δύσκολα μπορεί να αποκληθούν τζιχαντιστές όπως, ας πούμε, οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν ή ο ISIS. Οι ίδιοι έχουν φροντίσει, άλλωστε, να διαφοροποιηθούν από αυτά τα ρεύματα

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στη Συρία είναι καταιγιστικές. Η πτώση της δικτατορίας του Ασαντ είναι ήδη γεγονός. Το σάπιο και αιματοβαμμένο καθεστώς του κατέρρευσε ουσιαστικά χωρίς μάχη και ο ίδιος διέφυγε στη Ρωσία.

Οι εξελίξεις αυτές δεν μπορεί παρά να χαροποιούν όλους τους προοδευτικούς, σκεπτόμενους ανθρώπους. Μετά την επανάσταση στη Συρία το 2011, αντί να απομακρυνθεί ειρηνικά όπως ο Μουμπάρακ, ο Ασαντ βίασε έναν ολόκληρο λαό για να παραμείνει στην εξουσία. Ο συριακός εμφύλιος που ακολούθησε προκάλεσε περί το μισό εκατομμύριο θύματα και πολλά εκατομμύρια πρόσφυγες. Επιπρόσθετα, το στυγνό καθεστώς του Ασαντ λειτούργησε σαν κυματοθραύστης των αραβικών επαναστάσεων. Γι’ αυτό άλλωστε είχε τη σθεναρή υποστήριξη της Ρωσίας του Πούτιν, αλλά και όλης της Ακροδεξιάς και των νεοφασιστών της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου, που πολέμησαν στο πλευρό του1. Χωρίς αυτή τη στήριξη ο Ασαντ δεν θα είχε παραμείνει στην εξουσία.

Είναι δύσκολο να πούμε από τώρα πώς θα κινηθεί το νέο καθεστώς που διαδέχεται τη συριακή δικτατορία. Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι ενώ οι αντάρτικες ομάδες κυριαρχούνται από ισλαμιστικά στοιχεία, δύσκολα μπορεί να αποκληθούν τζιχαντιστές όπως, ας πούμε, οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν ή ο ISIS. Οι ίδιοι έχουν φροντίσει, άλλωστε, να διαφοροποιηθούν από αυτά τα ρεύματα. Ετερόκλητες στο παρελθόν ομάδες, με αυταρχικά στοιχεία, έχουν πλέον ενωθεί γύρω από τη Χάγιατ Ταχρίρ Αλ-Σαμ, παλιό παρακλάδι της Αλ-Κάιντα, που όμως αυτονομήθηκε και οικοδόμησε μια πολιτική φυσιογνωμία υπό τον αλ Τζαουλάνι. Οι δεσμοί αυτών των ομάδων με την Τουρκία προκαλούν εύλογα ανησυχία, στον βαθμό που η Τουρκία θα μπορεί να τους αξιοποιήσει για επιθέσεις ενάντια στους Κούρδους, διαιωνίζοντας έτσι την αστάθεια στην περιοχή, που επιτείνεται και από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα.

Οπως και να εξελιχτούν τα πράγματα, με την πτώση του Ασαντ απομακρύνεται το κύριο εμπόδιο για την ομαλοποίηση στη Συρία. Το γεγονός ότι σε όλες τις πόλεις που καταλαμβάνουν οι αντάρτες ο συριακός λαός πανηγυρίζει είναι, άλλωστε, ενδεικτικό για το πόσο μισητός είναι ο Ασαντ και το καθεστώς του. Ταυτόχρονα, η πτώση του Ασαντ μπορεί να δώσει το έναυσμα για θετικές, προοδευτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Η επιστροφή των Σύρων προσφύγων στη χώρα τους, η άμβλυνση του προσφυγικού προβλήματος και η αναζωογόνηση των αραβικών επαναστάσεων ενάντια σε άλλα αυταρχικά, διεφθαρμένα καθεστώτα του αραβικού κόσμου είναι ορισμένες από αυτές. Για όλους αυτούς τους λόγους θα πρέπει να βοηθηθεί η ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας.

Αλλά η πτώση του Ασαντ έχει και μια άλλη διεθνή πτυχή, που είναι η εξασθένηση της θέσης της Ρωσίας, μια εξασθένηση όχι μόνο εξωτερική αλλά και εσωτερική. Ο ίδιος ο Ασαντ και το βοναπαρτιστικό στρατιωτικό καθεστώς του δεν είναι παρά μια μικρογραφία του Πούτιν και της αυταρχικής εξουσίας του. Αυτό που συνέβη εντελώς αιφνίδια στη Συρία μπορεί έτσι να προδιαγράφει σε μικρογραφία την εικόνα ενός όχι ακόμα άμεσα ορατού αλλά ιστορικά δυνατού μέλλοντος και για τον ρωσικό λαό.

1. Για τη μαχητική υποστήριξη των νεοφασιστών στον Ασαντ, βλέπε ένα παλιότερο άρθρο μας, «Ο Ασαντ, οι νεοναζί και η Ισκρα».

* Συγγραφέας, μέλος της Σ.Ε. της «Μαρξιστικής Σκέψης»

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η πτώση της δικτατορίας του Ασαντ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας