Αθήνα, 12°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
12.9° 10.1°
3 BF
66%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
8°C
8.8° 5.5°
1 BF
72%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
14°C
14.0° 12.0°
4 BF
46%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
1 BF
81%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
5°C
6.3° 4.9°
0 BF
87%
Βέροια
Αίθριος καιρός
7°C
7.0° 4.6°
0 BF
78%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
3°C
3.4° 3.4°
2 BF
70%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
6°C
6.3° 6.3°
2 BF
80%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
13.8° 11.9°
3 BF
81%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
12°C
12.1° 10.1°
3 BF
58%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
13°C
13.4° 12.7°
5 BF
71%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
7°C
7.3° 7.3°
3 BF
67%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
12°C
12.0° 12.0°
2 BF
57%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
7°C
6.9° 6.2°
0 BF
76%
Λαμία
Αίθριος καιρός
6°C
7.5° 6.2°
0 BF
94%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
15°C
15.8° 15.4°
2 BF
56%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
10°C
12.1° 9.2°
2 BF
72%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
9°C
8.8° 4.3°
0 BF
75%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
5°C
7.8° 5.3°
1 BF
74%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
2°C
1.9° 1.9°
1 BF
85%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
xaidari profitis ilias
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
© Dreamstime.com

Αριστεία, φεουδαρχία, πολεοδομία - Το «παράδειγμα» Χαϊδάρι

Η κυβέρνηση εκπονεί μέσω του υπερ-υπουργείου ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος) νέα «τοπικά πολεοδομικά σχέδια (ΤΠΣ)».

Στο Χαϊδάρι το ρεζουμέ και το ζουμί έχουν ως εξής: α) Καθαρά και ξάστερα πολεοδόμηση, δηλαδή οικοπεδοποίηση δασών και αναδασώσεων Στρατοπέδου Χαϊδαρίου, Νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ, Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθηνών (Δαφνί), Δρομοκαΐτειου Ψυχιατρικού Νοσοκομείου, δάσους Πάρκου Νεολαίας στο Δάσος Χαϊδαρίου, τμήματος Ζώνης Α απόλυτης προστασίας του όρους Αιγάλεω στον Σκαραμαγκά. Περί τα 4.000 στρέμματα. β) «Χειρουργική» σημειακή ένταξη στο σχέδιο ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου, τελεσίδικα παρανόμως κατασκευασμένου στη Ζώνη Α απόλυτης προστασίας (απόφαση Διοικ. Εφετείου, πρακτικό ΣτΕ). Δεν αναφέρεται στο κείμενο του προτεινόμενου ΤΠΣ, αλλά χαράζεται στον χάρτη που το συνοδεύει. Αυτό, ενόσω οι εξαγορές ιδιωτικών σχολείων δίνουν και παίρνουν.

Ετσι, ενώ η κυβέρνηση και η αυτοδιοίκηση κάνουν κατάχρηση της, «καραμέλας» πλέον, «κλιματικής κρίσης», έρχονται να επιδεινώσουν τις συνθήκες διαβίωσης στο λεκανοπέδιο Αθηνών, για περισσότερους από τρία (3) εκατομμύρια κατοίκους. Θέλει μέθοδο και γνώση για να το πετύχεις και καταπώς φαίνεται η αριστεία κάνει θαύματα.

Το Χαϊδάρι χαρακτηρίζεται από πλούσια δάση, κρίσιμα για την Αθήνα, αλλά και χώρους όπως το Στρατόπεδο που αποτελούν το σημαντικότερο καταφύγιο συγκέντρωσης πληθυσμού, π.χ. σε σεισμούς, όπως έγινε και το 1999. Και βεβαίως τη μόνη υποδομή εκπαίδευσης στρατιωτικής εφεδρείας στην Αθήνα.

Το όρος Αιγάλεω προστατεύεται από αυστηρά πολλαπλά καθεστώτα διαφύλαξης φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος: τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, καταφύγιο άγριας ζωής, ζώνες προστασίας ορεινού όγκου, τόπος ιστορικού ενδιαφέροντος, αρχαιολογικοί χώροι, δασική νομοθεσία.

Τόσο οι μελετητές για το νέο σχέδιο Χαϊδαρίου όσο και οι συνάδελφοι του ΤΠΣ Κερατσινίου αλλά και Ασπροπύργου, ΔΕΝ αναδεικνύουν την προστασία και τη σημασία του ορεινού όγκου! Κι εδώ προκύπτει το ερώτημα: δίνει γραμμή το υπουργείο Περιβάλλοντος; Μήπως το υπερ-υπουργείο ΤΕΕ; Είναι σύμπτωση; Παντού διακρίνονται προσπάθειες επέκτασης των πόλεων σε βάρος της φύσης, αντί να επιδιώκονται βελτιώσεις στις πόλεις για να απορροφήσουν και να στηρίξουν και τους αδύνατους των παραγκουπόλεων.

Προσοχή στους αδύνατους! Γιατί οικόπεδα εκτός σχεδίου έχουν και καλοβαλμένοι που επιδιώκουν πλούτο!

Οι μελετητές του Χαϊδαρίου χρησιμοποιούν και ιατρική ορολογία. Διαπιστώνουν «μυωπική προσέγγιση της τοπικής κοινωνίας στη συμπόρευση με τους αναπτυξιακούς πόρους της περιοχής με σκοπό την ενισχυμένη αποδοτικότητα». Ακόμη κι η χούντα διά του «ορθοπεδικού» λόγου του δικτάτορα Παπαδόπουλου (ο διαβόητος «γύψος» στην κοινωνία και τη δημοκρατία), ακόμη κι αυτοί για το Αιγάλεω όρος πήραν μέτρα προστασίας ήδη από το 1968. Τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, στα χαρτιά, αλλά αναγνώρισαν το πρόβλημα. Τώρα η μυωπία των αρίστων εκφράζεται με τη βουλιμική επίθεση στη δημόσια γη, το περιβαλλοντικό απόθεμα.

Τι άλλο προβλέπει το σχέδιο για το Χαϊδάρι; Τίποτα νέο. Ξαναφέρνει το παλιό «θέλω» της φεουδαρχίας για ανατολική περιφερειακή Αιγάλεω. Ετσι, ο σχεδιαζόμενος δρόμος μέσω ή/και πάνω από υφιστάμενες γειτονιές Δάσους και Δαφνίου ώς την Αφαία, θα τις επιβαρύνει με κυκλοφοριακό φόρτο, θα δώσει ευκαιρία οικοπεδοποίησης λόγω των «κοιμώμενων» «τίτλων ιδιοκτησίας» εκτός σχεδίου. Αλήθεια, τι δείχνει το κτηματολόγιο γι’ αυτές τις περιοχές του Ποικίλου Ορους (οροσειρά Αιγάλεω);

Τι δεν λέει το σχέδιο; Οτι τα «οικόπεδα» που επιδιώκεται να μπουν στο σχέδιο θα δώσουν πολύ λιγότερη εισφορά σε γη σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό αφορά όλη την Ελλάδα κι έτσι οι συνθήκες θα είναι χειρότερες από τις υφιστάμενες συνοικίες.

Το σχέδιο οικοδόμησης του Στρατοπέδου δεν είναι νέο. Είχε επιχειρηθεί και το 2004-2005. Πάει όμως πιο πίσω, περισσότερο επι-δέξια, αριστο-τεχνικά «χειρουργικά» και να πώς: Ηδη από το 1985 με το σχέδιο ένταξης του Ανω Δάσους, επί δημαρχίας Κυριάκου Ντηνιακού, αριθμήθηκε το εκτός σχεδίου και εκτός συναλλαγής Στρατόπεδο ως οικοδομικό τετράγωνο Ο.Τ. Γ451! Το επανέλαβε σε τροποποιήσεις σχεδίου γύρω-γύρω από το Στρατόπεδο, και το 2003 αλλά και το 2010, η δημοτική αρχή Μαραβέλια επιχείρησε να δώσει όρους δόμησης που διά της μεταβατικής ιδιότητος αλλά και περιβαλλοντικής ιδιωτείας θα αφορούσε όλη τη μη δασική έκταση του Στρατοπέδου. Καλλιτεχνική πολεοδομική παρέμβαση, πλην όμως με απόφαση γενικού γραμματέα και όχι υπουργού, βασισμένο σε νόμο που «έπεσε» στο ΣτΕ, δίχως προεδρικό διάταγμα. Προσπάθησαν όμως πολλοί μαζί τοπικά, ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΚΚΕ. Ο όλος τοπικός ΣΥΡΙΖΑ συμβίωνε με ανεξάρτητα αγύριστα κεφάλια, εν τέλει κατέστη κι αυτός συναινετικός κι ευέλικτος, διά της συλλογικής αποσιώπησης των κρίσιμων (γαλλιστί mougasion). Ως τα σήμερα δεν τους βγήκε.

Σε ό,τι αφορά την πολεοδόμηση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, να επισημάνουμε πως εγκαταστάθηκαν σε δασικές εκτάσεις για λόγους… υγείας. Με την προτεινόμενη οικοπεδοποίηση το πρώτο θύμα θα είναι το δασικό και άλλο πράσινο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αριστεία, φεουδαρχία, πολεοδομία - Το «παράδειγμα» Χαϊδάρι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας