Ησίοδος, Θεογονία. 886 – 929
886 Ο Ζευς, ο βασιλιάς των θεών, συζεύχθηκε την Μήτιδα στον πρώτο του γάμο. Η Μήτις γνώριζε περισσότερα από θεούς και θνητούς. Όταν η Μήτις έμελλε να γεννήσει την Γλαυκώπιδα Αθηνά ο Δίας με δόλο, σάλεψε το μυαλό της, την παραπλάνησε με κολακευτικά λόγια και την 890 κατάπιε. (1) Έτσι τον συμβούλεψε η Γη και ο αστερόεις Ουρανός ώστε κανείς νέος θεός να μην του πάρει τη μέγιστη βασιλική τιμή που κατείχε. Γνώριζε η Γη και ο Ουρανός ότι η Μήτις θα γεννούσε τέκνα με τεράστιο δείκτη νοημοσύνης (2). Πρώτα γεννήθηκε η θεία Κόρη, η Γλαυκώπις Αθηνά, η Τριτογένεια που είχε την ίδια θέληση, ορμή και σωφροσύνη με τον πατέρα της Δία. Μετά την Αθηνά η Μήτις θα γεννούσε γιο που θα ήταν ισχυρότερος από τον πατέρα του Δία και θα του έπαιρνε την εξουσία. Αλλά ο Ζευς πρόλαβε και κατάπιε την Μήτιδα και έτσι δε γεννήθηκε ποτέ ο μεγαλόκαρδος διάδοχος που θα γινόταν αυτός άρχων του κόσμου.
900 Η Αθηνά συμφωνούσε σε όλα με τον πατέρα της Δία: Και στο καλό και αγαθό και στο κακό. Δεύτερη σύζυγο πήρε ο Δίας την υπέρλαμπρη Θέμιδα που γέννησε τις Ώρες, την Ευνομία, τη Δίκη και τη θαλερή Ειρήνη που επιμελούνται και φροντίζουν τα έργα των ανθρώπων. Γέννησε και τις Μοίρες που ο σώφρων Ζευς τους έδωσε μέγιστη τιμή και αξία: Οι Μοίρες ήταν η Κλωθώ, η Λάχεσις και η Άτροπος που δίνουν το καλό και το κακό στους ανθρώπους.
Με την Ωκεανίδα Ευρυνόμη κόρη αξιαγάπητη γέννησε τις τρεις Χάριτες τις πανέμορφες. Την Αγλαΐα, την Ευφροσύνη και την Θάλεια την ερατεινή.
910 – 911. Όταν βλέπεις τις τρεις αυτές κόρες διαπιστώνεις ότι πηγές αγάπης, ομορφιάς και έρωτα αναβλύζουν από τα όμορφα μάτια τους που σε παραλύουν.
Κατόπιν ερωτεύθηκε ο Ζευς την Μνημοσύνη την καλλίκομη από την οποία γεννήθηκαν οι χρυσοστεφανωμένες εννέα Μούσες που ζουν με θεϊκές μουσικές και τέρπονται τραγουδώντας ωραία τραγούδια.
Με την Λητώ ο Δίας απέκτησε δύο δίδυμους θεούς: Τον Απόλλωνα και την Αρτέμιδα την τοξοβόλο. Τα δύο αυτά τέκνα της Λητούς και του Διός ήταν τα πλέον αγαπητά από τους απογόνους του Ουρανού.
920 Στο τέλος ο βασιλιάς θεών και ανθρώπων, ο αιγιδοφόρος Ζευς, έσμιξε ερωτικά με την θαλερή και ακμαιότατη Ήρα η οποία γέννησε την Ήβη, τον Άρη και την Ειλείθυιαν. Αυτός δε από το κεφάλι του έφερε στον κόσμο την Γλαυκώπιδα Αθηνά την θεά την τρομερή τη δεινή, αυτήν που ξεσηκώνει τον θόρυβο της μάχης , αυτήν που άγει, οδηγεί και εμψυχώνει τον στρατό, την ακαταπόνητη Δέσποινα που της αρέσουν οι πολεμικές ιαχές και οι βρυχηθμοί των πολεμικών συγκρούσεων. Η Ήρα χωρίς να ενωθεί ερωτικά με τον Δία, γιατί οργίστηκε μαζί του, γέννησε μόνη της τον θεό Ήφαιστο που υπήρξε ο πρώτος στις τέχνες απ` όλους τους απογόνους του Ουρανού.
(1) Όπως ακριβώς κατάπινε τα παιδιά του ο πατέρας του ο Κρόνος.
(2) https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/417094_thea-athina-pagkosmio-symbolo-tis-tehnitis-noimosynis Στο άρθρο αυτό υποστήριξα την πρόταση: Σήμερα, πρωτοχρονιά, 1-1-2024, προτείνω την θεά Αθηνά ως παγκόσμιο και παντοτινό σύμβολο της Τεχνητής Νοημοσύνης. (Artificial intelligence)
1*. Αρχιτέκτων. Ιστορικός Αρχιτεκτονικής. Ιστορικός Τέχνης.
2*. Στους αγαπημένους μου Ιωάννα – Μαρίνα, Ειρήνη, Κωνσταντίνο, Μπάμπη, Νίκο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας