Η στήριξη του Ερντογάν στην προέλαση των τζιχαντιστών στη Συρία, με πρώτο σταθμό το Χαλέπι, είναι μήνυμα στον Τραμπ ότι η Τουρκία διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στη Μέση Ανατολή στο πλαίσιο μιας συνολικής επαναφοράς (reset) των διμερών σχέσεων της Ουάσινγκτον με την Αγκυρα.
Σήμερα στη Συρία είναι παρόντες η Ρωσία, το Ιράν και οι σύμμαχοί του, και οι ΗΠΑ, που διατηρούν στρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα, αλλά και η Τουρκία.
Είναι η προέλαση των τζιχαντιστών μια ακόμη προσπάθεια του Ερντογάν να εκβιάσει οριοθέτηση και περαιτέρω εμβάθυνση της συμμαχίας των ΗΠΑ με τους Κούρδους της Συρίας;
Ή πιστοποιεί μια προσέγγιση ΗΠΑ και Ισραήλ με την Τουρκία, με κοινό παρονομαστή τον περιορισμό της παρουσίας και της επιρροής της Ρωσίας και του Ιράν στη Συρία;
Οι απαντήσεις θα δοθούν από τις εξελίξεις στο πεδίο της μάχης, καθώς η Μόσχα και η Τεχεράνη δεν πρόκειται να επιτρέψουν την ανατροπή του Ασαντ.
Να θυμίσουμε ότι το 2018 και το 2019 ο Τραμπ ενέδωσε στις συνεχείς πιέσεις του Ερντογάν και εξήγγειλε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την Κουρδική Βορειοανατολική Συρία, η οποία ακυρώθηκε από την εναντίωση του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Πρόκειται για μια άκρως παρακινδυνευμένη κίνηση της Τουρκίας, καθώς η διεκδίκηση περιφερειακού ρόλου από τις ΗΠΑ δεν αποκλείεται να βραχυκυκλώσει τις σχέσεις της Αγκυρας με τη Ρωσία και το Ιράν.
Οι τζιχαντιστές στην πράξη έχουν μεταλλαχθεί σε μισθοφόρους της Αγκυρας, καθώς κινούνται μεταξύ Λιβύης και Συρίας.
Το σκηνικό θυμίζει την έκρηξη του εμφύλιου πολέμου στη Συρία το 2011, όταν ο Ερντογάν επένδυσε στην πτώση του Ασαντ για να μετατρέψει την αλαουιτική Συρία σε σουνιτικό προτεκτοράτο και κυρίως για να διασφαλίσει ότι η Συρία θα πάψει οριστικά να είναι ορμητήριο Κούρδων ανταρτών.
Η επιδρομή των τζιχαντιστών γίνεται όμως σε διαφορετικό σκηνικό από αυτό του 2011.
Τότε η Σαουδική Αραβία και τα κράτη του Κόλπου στήριξαν την προσπάθεια ανατροπής του Ασαντ, στο πλαίσιο της ιστορικής αντιπαλότητας σιιτών – σουνιτών.
Σήμερα οι σχέσεις Ριάντ και Τεχεράνης έχουν εξομαλυνθεί, ενώ οι περισσότερες αραβικές χώρες έχουν αποκαταστήσει διπλωματικές σχέσεις με τη Δαμασκό.
Πριν από μερικούς μήνες, η Ρωσία και το Ιράν προσπάθησαν να μεσολαβήσουν ανάμεσα στον Ασαντ και τον Ερντογάν, χωρίς όμως αποτελέσματα, καθώς το μπααθικό καθεστώς της Δαμασκού έθετε ως προαπαιτούμενο για την εξομάλυνση των σχέσεων την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από τη χώρα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας