Τον Ιούλιο του 2014 οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» κατέλαβαν τη Μοσούλη στο Βόρειο Ιράκ, σε μια στιγμή κατά την οποία ΗΠΑ και Ρωσία είχαν ξεκινήσει τον μεταξύ τους πόλεμο δι’ αντιπροσώπων στην Ουκρανία, με επίκεντρο το Ντονμπάς και την Κριμαία.
Τον Οκτώβριο του 2015, ΗΠΑ και Ρωσία ήταν πλέον ντε φάκτο σύμμαχοι εναντίον των τζιχαντιστών του ISIS.
Σήμερα, στη σκιά της επικίνδυνης κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία, η πιο χειραγωγούμενη από την Τουρκία ακραία φονταμενταλιστική συριακή αντικαθεστωτική πολιτοφυλακή Ταχρίρ Αλ Σαμ, με μια αιφνιδιαστική επίθεση, καταλαμβάνει το Χαλέπι, τη δεύτερη μετά τη Δαμασκό πόλη της Συρίας, με τις δυνάμεις του Ασαντ, του Ιράν και της Ρωσίας να υποχωρούν για να ανασυνταχθούν.
Το Χαλέπι δεν θα μπορούσε να πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών χωρίς τη στήριξή τους από την Τουρκία και την ανοχή έως συνενοχή των ΗΠΑ. Σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα στο Χαλέπι και στην επαρχία του Ιντλίμπ, ΗΠΑ και Ισραήλ επενδύουν στην ταυτόχρονη αποδυνάμωση των συμμάχων του Ασαντ, δηλαδή Τεχεράνης – Μόσχας από τη μια μεριά και της Τουρκίας από την άλλη.
Με άλλα λόγια, μπορούμε έτσι να προεξοφλήσουμε την εμπλοκή και του συριακού παρακλαδιού του ΡΚΚ, PYD-YPG.
Aποτελεί η κατάληψη του Χαλεπιού μεμονωμένο συγκυριακό επεισόδιο ή απαρχή μιας νέας προσπάθειας ανατροπής του Ασαντ;
Είναι η επιστροφή των τζιχαντιστών στο Χαλέπι η απάντηση των ΗΠΑ στην αποστολή εκστρατευτικού σώματος στην Ουκρανία από τη Βόρεια Κορέα;
Τα παραπάνω δε απαντούν στο ερώτημα για το αν αυτή τη φορά, σε πλήρη αντίθεση με τα όσα συνέβησαν την περίοδο 2014-15, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή υποταγούν στη συνολική αντιπαράθεση των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ με τη Ρωσία και τα άλλα μέλη του «Αξονα του Κακού» - την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν.
Μια συνολική ματιά στην αλληλεπίδραση των δύο εν εξελίξει πολεμικών συγκρούσεων φωτίζει για ακόμη μια φορά το μετέωρο βήμα της Τουρκίας του Ερντογάν, η οποία στην κυριολεξία δεν ξέρει με ποιον να πάει και ποιον να αφήσει.
Ενα είναι βέβαιο, ότι στην Αγκυρα υπάρχει συναίσθηση της κρισιμότητας της στιγμής, καθώς ο ακροδεξιός εθνικιστής Μπαχτσελί επιμένει να καλεί σχεδόν καθημερινά σε διάλογο τον έγκλειστο στο Ιμραλί ιστορικό ηγέτη του ΡΚΚ Οτσαλάν.
Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι οι τζιχαντιστές, μακράν του να έχουν εξουδετερωθεί, περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να διασφαλίσουν ή μάλλον για να επιβάλουν την παρουσία τους στις ισορροπίες της επόμενης μέρας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας