Θα αντέξει η κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον Μπαρνιέ στη μάχη επικύρωσης του προϋπολογισμού του 2025 ή θα καταρρεύσει χωρίς ορατή στον ορίζοντα εναλλακτική λύση;
Ενα είναι βέβαιο, ότι η επιστροφή στην πολύμηνη μετεκλογική ακυβερνησία που ακολούθησε τις πρόωρες εκλογές του Ιουνίου θα σηματοδοτήσει την αύξηση του κόστους δανεισμού της Γαλλίας, αλλά και την υποβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιοπιστίας.
Από την επαύριον της χρεοκοπίας της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008 και κυρίως μετά την έναρξη της κρίσης στην ευρωζώνη την άνοιξη του 2010, η Γαλλία υιοθετούσε στην αρχή μια ρητορική απόρριψης της σκληρής και άκαμπτης δημοσιονομικής περιοριστικής πολιτικής.
Στο παρά πέντε το Παρίσι εγκατέλειπε την ανταρσία και συνυπέγραφε τις επιλογές του Βερολίνου.
Από τότε μέχρι και πρόσφατα, η υποταγή της Γαλλίας στη σκληρή αποπληθωριστική πολιτική της Γερμανίας είχε ως αποτέλεσμα αγορές και οίκοι αξιολόγησης να δανείζουν και να αξιολογούν τη Γαλλία σαν η χώρα να ήταν μια δεύτερη Γερμανία.
Η συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί στην Ντοβίλ τον Οκτώβριο του 2010, που προέβλεπε τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις διασώσεις των χωρών που έχουν χάσει την πρόσβαση στις αγορές, προκάλεσε θύελλα αποσταθεροποίησης.
Ο Νότος της ευρωζώνης συν η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ιρλανδία πλήρωσαν τα σπασμένα τής άνευ όρων παράδοσης του Σαρκοζί στη Μέρκελ.
Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία υπόγραψαν μνημόνιο με την τρόικα, ενώ σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή επιβλήθηκε στην Ιταλία και στην Ισπανία σε ένα άτυπο μνημόνιο.
Η Γαλλία διαφοροποιήθηκε από τον Νότο της ευρωζώνης, καθώς η ευθυγράμμισή της με το Βερολίνο ήταν προϋπόθεση της ειδικής αντιμετώπισης του Παρισιού από αγορές και οίκους αξιολόγησης.
Σήμερα το τοπίο έχει αλλάξει, με τη Γερμανία σε ύφεση να έχει αμφίβολη δυνατότητα να εγγυηθεί την πιστοληπτική φερεγγυότητα της Γαλλίας.
Ενδεχόμενη πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ θα προκαλούσε όχι μόνον αποσταθεροποιητική πίεση των αγορών, αλλά ντόμινο αποσταθεροποίησης στο σύνολο της Ε.Ε.-ευρωζώνης.
Πριν από ένα χρόνο ούτε και η πιο τολμηρή φαντασία δεν θα είχε μπορέσει να προβλέψει τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων.
Ο συνήθης ύποπτος για δημοσιονομική παραβατικότητα, η Ιταλία, έχει υποβάλει σύννομο προϋπολογισμό.
Την ίδια στιγμή η μάχη του προϋπολογισμού προκάλεσε πρόωρες εκλογές στη Γερμανία και απειλεί με πρόωρο και άδοξο τέλος την κυβέρνηση μειοψηφίας του Μπαρνιέ στη Γαλλία.
Η νεοφασίστρια πριν από λίγα χρόνια Μελόνι είναι σήμερα υπόδειγμα της νέας ευρωπαϊκής κανονικότητας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας