• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.1°C / 35.2°C
  4 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.6°C / 31.9°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.0°C / 32.6°C
  1 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  65%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.3°C / 31.6°C
  1 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 27.3°C
  3 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.3°C / 33.3°C
  1 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 31.5°C
  5 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.0°C / 29.9°C
  3 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.8°C / 31.4°C
  4 BF
  40%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.6°C / 30.7°C
  2 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  1 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 29.0°C
  0 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.6°C / 32.7°C
  3 BF
  36%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 29.8°C
  3 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.9°C / 33.2°C
  3 BF
  28%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  32°C 27.3°C / 31.6°C
  1 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 31.7°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  1 BF
  61%

Συμπεράσματα από τη Συρία

 • A-
 • A+

Ποιο είναι το συμπέρασμα το οποίο συνάγεται από τη στρατιωτική παρέμβαση της Ρωσίας στη Συρία και την ανατροπή των συσχετισμών εκεί; Είναι η απουσία της Ευρώπης ως πρωταγωνιστή στη διαμόρφωση των εξελίξεων.

Διότι παρεμβαίνει στα τεκταινόμενα μόνον με δηλώσεις των ηγετών των κρατών-μελών της και τη συμβολική συμμετοχή στις αναποτελεσματικές αεροπορικές επιδρομές κατά του ISIS, αποδεικνύοντας ότι παραμένει στρατιωτικά και διπλωματικά υπό την κηδεμονία της Ουάσινγκτον και εντός των ορίων που καθορίζει ο εκάστοτε Αμερικανός πρόεδρος.

Αντίθετα, η Μόσχα δεν παρεμβαίνει για πρώτη φορά ενεργά ανατρέποντας τη ροή των εξελίξεων. Είχε παρέμβει διπλωματικά και πριν από δύο χρόνια, όταν πίεσε τον Ασαντ να θέσει το χημικό του οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο και απέτρεψε την εισβολή των ΗΠΑ και των άλλων «φίλων» της Συρίας, ενώ ήταν πάντα παρούσα στις εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής αμφισβητώντας τις επιλογές της Ουάσινγκτον.

Ετσι, ενώ πριν από έναν αιώνα, το 1916, με τη συμφωνία Σάικς-Πικό, Βρετανία και Γαλλία καθόρισαν τα σύνορα της περιοχής στη βάση των αμοιβαίων συμφερόντων τους εν όψει της αναμενόμενης διάλυσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και διοίκησαν τα κράτη που προέκυψαν με τις Εντολές της Κοινωνίας των Εθνών, σήμερα, έναν αιώνα μετά, απουσιάζουν πλήρως από τη διαμόρφωση των εξελίξεων στην περιοχή, απλώς ακολουθούν τις αποφάσεις άλλων.

Πού οφείλεται αυτή η έκδηλη αδυναμία της Ευρώπης να παρακολουθήσει και να συμμετάσχει στη διαμόρφωση των παγκόσμιων εξελίξεων; Στις συνέπειες των δύο παγκοσμίων πολέμων σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο που την έθεσαν υπό την ηγεμονία των ΗΠΑ. Οπως σημειώνει ο Νίκος Ψυρούκης, ιστορικός, «όταν έμπαιναν οι ΗΠΑ στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, χρωστούσαν στην Ευρώπη 4,5 δισ. δολάρια.

Με τον τερματισμό του πολέμου, η Ευρώπη χρωστούσε στις ΗΠΑ 10 δισ. δολάρια σε πολεμικά χρέη». Με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο διαλύθηκαν οι αποικιοκρατικές αυτοκρατορίες των ευρωπαϊκών κρατών, δίνοντας τη δυνατότητα στο αμερικανικό κεφάλαιο να εισχωρήσει στις αγορές παντού εκεί όπου η αποικιοκρατία δεν του επέτρεπε μέχρι τότε να δράσει, ενώ η καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων στην Ευρώπη αναζωογόνησε την αμερικανική οικονομία.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο διάστημα 1938-1944 το ετήσιο εθνικό εισόδημα των ΗΠΑ υπερδιπλασιάστηκε, από 41 δισ. δολάρια έφτασε στα 83 δισ., και οι οικονομίες των εμπόλεμων ευρωπαϊκών κρατών κατέρρεαν και υπερχρεώνονταν στην Ουάσινγκτον, ενώ με το ΝΑΤΟ οι ΗΠΑ υπέταξαν και στρατιωτικά την Ευρώπη.

Αποδεικνύεται δηλαδή ιστορικά ότι οι Ευρωπαίοι, νικητές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν ουσιαστικά οι μεγάλοι ηττημένοι, αφού χρεοκόπησαν οικονομικά από τις δαπάνες της διεξαγωγής του και τις καταστροφές και αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από τις αποικίες τους.

Γι’ αυτό σήμερα το ευρωπαϊκό κεφάλαιο προσπαθεί, με τις συνεχείς διευρύνσεις της Ε.Ε. με κράτη ανίσχυρα οικονομικά, με την προοπτική μάλιστα ένταξης και ασθενέστερων (π.χ. Δυτικά Βαλκάνια) και με τα κύματα των προσφύγων, να δημιουργήσει στα γεωγραφικά όρια της Ευρώπης το ομοίωμα του παγκόσμιου καπιταλισμού, δηλαδή τη συνύπαρξη της καπιταλιστικής μητρόπολης με την περιφέρεια, για να εξασφαλίσει φθηνές πρώτες ύλες και φθηνή εργασία ώστε να καταστεί ανταγωνιστικό.

Κυρίως όμως οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία απέδειξαν ότι δεν μπορεί να ηγείται της Ευρώπης η Γερμανία, μια χώρα αδύναμη στρατιωτικά, γεγονός που περιθωριοποιεί την Ευρώπη και διπλωματικά.

Ο Ούλριχ Μπεκ στο βιβλίο του «Από τον Μακιαβέλλι στη Μερκιαβέλλι» υποστηρίζει ότι: «Η νέα γερμανική εξουσία στην Ευρώπη δεν βασίζεται στη βία όπως παλαιότερα [...] Διότι η εξουσία που εδράζεται στην οικονομία είναι πολύ πιο ευκίνητη: είναι πανταχού παρούσα χωρίς να χρειάζεται να κάνει εισβολή. Το δυναμικό εκβίασης που διαθέτει δεν πηγάζει από τη λογική του πολέμου αλλά της επαπειλούμενης οικονομικής κατάρρευσης».

Ομως αν η επαπειλούμενη οικονομική κατάρρευση είναι το μέσον της ευημερίας της Γερμανίας σε βάρος των άλλων κρατών-μελών, η οικονομική ισχύς μόνη της δεν αρκεί για να κατοχυρώσει τον παγκόσμιο ρόλο μιας χώρας ή μιας ηπείρου. Σε αυτή τη διαπίστωση συνηγορούν και τα συμπεράσματα από την ουκρανική κρίση. Τα ευρωπαϊκά κράτη με προεξάρχουσα τη Γερμανία πειθάρχησαν στις κυρώσεις που αξίωσαν οι ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας, παρότι αυτές στρέφονταν κατά των ευρωπαϊκών συμφερόντων και όξυναν τις ενδοευρωπαϊκές αντιθέσεις.

Η Γερμανία, αντί να αντλήσει ισχύ από την πολιτική ένωση των ευρωπαϊκών κρατών, προσπαθεί να ηγεμονεύσει σε βάρος τους. Μια ήπειρος, όπως η Ευρώπη, σε ύφεση χάριν των συμφερόντων μιας χώρας ή μιας ολιγομελούς ομάδας χωρών, είναι επόμενο να συμπαρασύρει και την ηγεμονεύουσα χώρα, αφού η συνολική διαπραγματευτική ισχύς της σε παγκόσμιο επίπεδο θα απομειούται. Η Ευρώπη ήκμασε με τη βία και τον πόλεμο με την επιβολή της αποικιοκρατίας και υποβαθμίστηκε στο παγκόσμιο γίγνεσθαι μέσω της βίας των δύο παγκοσμίων πολέμων.

Επομένως η ισχύς αναπότρεπτα θα πρέπει να αποτελέσει συστατικό στοιχείο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Πώς όμως θα επιτευχθεί όταν η Ευρώπη παραμένει υπό τη στρατιωτική σκέπη του ΝΑΤΟ και προωθεί τη Διατλαντική Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου (ΤΤΙP) που συνεχίζει να αναπαράγει την εξάρτηση των ευρωπαϊκών αστικών τάξεων από τον παγκόσμιο ηγεμόνα;

* πολιτικός μηχανικός

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποια Ευρώπη πεθαίνει;
Δραματικές διαπιστώσεις για μια κρίση που όμως η κυρίαρχη αφήγησή της στρέφεται σε στοιχεία μιας συγκυριακής κατάστασης που έχει στο επίκεντρό της το προσφυγικό και την αργή οικονομική ανάκαμψη λόγω...
Ποια Ευρώπη πεθαίνει;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πραγματικότητα, άλλη απ’ ό,τι μας δείχνουν
Η δημοκρατία είχε σημαντική επίδραση στην ανάπτυξη – στον βαθμό που στηρίζει καλύτερα αναγκαίες πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Αλλά η βαθιά συσχέτιση εκδημοκρατισμού και οικονομικής ανάπτυξης...
Η πραγματικότητα, άλλη απ’ ό,τι μας δείχνουν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τραύματα του χθες, πληγές του σήμερα
Μνησιπήμων είναι αυτός που θυμίζει παθήματα∙ ό,τι έρχεται από ανάμνηση τραύματος. Γιατί οι πληγές του σήμερα χαίνουν; Ίσως γιατί η μνήμη έχει σκόνη και πολλά στρώματα μπογιάς∙ άλλα στεγνωμένα κι άλλα όχι. Και...
Τραύματα του χθες, πληγές του σήμερα
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΑΡΘΡΟ Γ. Βαρουφάκη: Τι θα κάνουμε με το ευρώ;
Αν στόχος μας είναι η μεταρρύθμιση (αντί για την κατάργηση) της νομισματικής ένωσης (ακόμα και στο πλαίσιο της διαίρεσης του ευρώ στα δύο), τα capital controls που (συμφωνούμε ότι) είναι προαπαιτούμενα για τη...
ΑΡΘΡΟ Γ. Βαρουφάκη: Τι θα κάνουμε με το ευρώ;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί το Brexit;
Πώς είναι δυνατόν η ηττημένη των δύο παγκοσμίων πολέμων Γερμανία, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς ισάριθμες φορές, να έχει αναδειχτεί μέσα σε λίγες δεκαετίες, αναίμακτα, σε ηγεμονεύουσα χώρα της Ευρώπης, ενώ η...
Γιατί το Brexit;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ευρώπη θνήσκουσα
Αν η καταστροφική διαχείριση της κρίσης της ευρωζώνης έδειξε ότι η νομισματική ένωση είχε χτιστεί σε σαθρά θεμέλια, η τραγική αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης έχει θέσει...
Ευρώπη θνήσκουσα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας