Ποιο είναι το αντίκρισμα της δήλωσης του νέου Υπ.εξ. του Ισραήλ, ότι το Κουρδικό Κίνημα είναι «ο φυσικός σύμμαχος» του εβραϊκού κράτους;
Θα επιχειρήσει η κυβέρνηση Νετανιάχου να πυροδοτήσει ανάφλεξη στο ιρανικό Κουρδιστάν;
Να θυμίσουμε ότι το ιρανικό Κουρδιστάν ήταν ημιανεξάρτητο κράτος στην περίοδο της κατοχής της χώρας από τα στρατεύματα της ΕΣΣΔ, ανάμεσα στο 1942 - 1946.
Θα υιοθετήσει το Ισραήλ κόκκινες γραμμές για την προστασία και ασφάλεια των Κούρδων, με στόχο να προβάλει ως εγγυητής της ασφάλειας του ντε γιούρε κουρδικού κράτους στο βόρειο Ιράκ και της ντε φάκτο αυτόνομης κουρδικής βορειοανατολικής Συρίας; Ο νέος ΥΠΕΞ του Ισραήλ μίλησε για συμμαχίες με τις μειονότητες της ευρύτερης Mέσης Aνατολής, τους Κούρδους και τους Δρούζους.
Αν τα παραπάνω δεν αποτελούν ρητορική χωρίς αντίκρισμα, τότε το Ισραήλ προσπαθεί να κτίσει περιφερειακές συμμαχίες με κοινό παρονομαστή τη δυναμική χειραφέτησης εθνικοθρησκευτικών μειονοτήτων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.
Περισσότεροι από 40 εκατομμύρια Κούρδοι ζουν σήμερα στο δυτικό Ιράν, στη νοτιοανατολική Τουρκία, στο βόρειο Ιράκ και τη βορειανατολική Συρία.
Μειονότητα οι Κούρδοι είναι σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό της κάθε χώρας, σ’ αυτές τις χώρες που δημιουργήθηκαν μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το 1918.
Να θυμίσουμε πως η προσέγγιση του Ισραήλ με το Κουρδικό Κίνημα άρχισε στα τέλη της δεκαετίας του '50 στο Βόρειο Ιράκ, με στόχο την υπονόμευση της μπααθικής κυβέρνησης της Βαγδάτης.
Τούτων λεχθέντων, η μεγάλη κινητικότητα που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στην Αγκυρα με αναφορές στην αναζήτηση πολιτικής λύσης στο Κουρδικό, με τη στήριξη του έγκλειστου στο Ιμραλι Οτσαλάν, πιστοποιεί την ανησυχία της τουρκικής πλευράς για συνολική ανάφλεξη του Κουρδικού εντός και εκτός συνόρων.
Ενα είναι βέβαιο, το μήνυμα - απειλή του ΥΠ.ΕΞ. του Ισραήλ, Γκίντεον Σαάρ. για εργαλειοποίηση του Κουρδικού θα φέρει ακόμη πιο κοντά το Ιράν με την Τουρκία.
Τα διάφορα μέτωπα του Κουρδιστάν έχουν τη δική τους δυναμική, παρ’ όλα αυτά είναι η πρώτη φορά μετά τη Συνθήκη των Σεβρών του 1920 που προέβλεπε την ίδρυση ανεξάρτητου Κουρδικού Κράτους, που γίνεται ξανά λόγος για συνολική χειραφέτηση των Κούρδων.
Τα τμήματα του Κουρδιστάν από το δυτικό Ιράν, το βόρειο Ιράκ και τη βορειοανατολική Συρία αποτελούν έναν διάδρομο, ο οποίος βρίσκεται λίγο βορειότερα από τον διάδρομο που συνδέει το Ιράν με τη Μεσόγειο, καθώς το Ιράκ και η Συρία είναι σύμμαχοι της Τεχεράνης.
Με άλλα λόγια, οι Κούρδοι ελέγχουν τη δυνατότητα του Ιράν να κυριαρχεί στη Μέση Ανατολή.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας