Η μετάβαση στις ΗΠΑ, δηλαδή το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τις εκλογές την πρώτη Τρίτη του Νοεμβρίου μέχρι την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο στις 20/1, είναι μια περίοδος που δεν προσφέρεται για πρωτοβουλίες στην εξωτερική πολιτική.
Μετά από μια συγκρουσιακή προεκλογική εκστρατεία, ουδείς εγγυάται ότι αυτήν τη φορά ο απερχόμενος και ο επερχόμενος πρόεδρος θα τηρήσουν τη γραμμή της συναίνεσης που κατά παράδοση ισχύει στην περίοδο μετάβασης, ιδίως σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Ο ίδιος ο Τραμπ έχει δεσμευτεί αμέτρητες φορές ότι θα σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία σε ένα 24ωρο. Είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζελένσκι, ενώ είναι βέβαιο ότι θα έχει συνομιλία και με τον Πούτιν.
Τι θα κάνει ο Μπάιντεν; Θα παρακολουθήσει ως θεατής τις εξελίξεις ή θα πάρει πρωτοβουλίες που θα αυξήσουν τα περιθώρια αντίστασης του Ζελένσκι στις ασφυκτικές πιέσεις του Τραμπ;
Αντίστοιχα τίθεται το ερώτημα κατά πόσον ο Τραμπ δεν θα παρεμβληθεί στις χλιαρές ούτως ή άλλως πιέσεις που ασκεί ο Μπάιντεν στον Νετανιάχου για τον τερματισμό των συγκρούσεων.
Τα παραπάνω θα επιβεβαιωθούν ή θα διαψευσθούν μετά τη μεθαυριανή συνάντηση Τραμπ-Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, είναι εμφανής η προσπάθεια του Τραμπ να εκμηδενίσει τα όποια πεπραγμένα της θητείας Μπάιντεν και να δώσει την αίσθηση σε επικοινωνιακό επίπεδο ότι η τετραετία του προκατόχου του ήταν μια παρένθεση που έκλεισε.
Οπως γίνεται συνήθως, η συναίνεση συμφέρει τον νικητή και όχι τον αποχωρούντα.
Με μια διαφορά: ότι αυτή τη φορά η εμπλοκή του Μπάιντεν στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή δεν προσφέρεται για παρουσίασή της ως επιτεύγματος, με την κοινή γνώμη να είναι διαιρεμένη.
Δίχως υπερβολή, η μετεκλογική περίοδος κρύβει περισσότερους κινδύνους για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ από ό,τι η προεκλογική.
Τούτων λεχθέντων, η διεθνής συγκυρία στα τέλη του 2024 είναι διαφορετική από αυτήν που είχε διαμορφωθεί πριν από τέσσερα χρόνια.
Η εξωτερική πολιτική, σε αντίθεση με την οικονομία, δεν προσφέρεται για μαγικές κινήσεις που θα απαλλάξουν τη χώρα από αδιέξοδες εμπλοκές, ώστε οι κυβερνώντες να μπορέσουν να εστιάσουν στην άμβλυνση του κοινωνικού αποκλεισμού.
Το 1933, ο Ρούζβελτ, μόλις ορκίστηκε, υπέγραψε το νομοσχέδιο επιδότησης των χαμηλών εισοδημάτων που είναι γνωστό σαν NRA. Σήμερα, οι ψηφοφόροι δεν τολμούν ούτε να φανταστούν ανάλογα μέτρα.
Μια μετεκλογική σύγκρουση για την εξωτερική πολιτική θα ενισχύσει περαιτέρω την απαξίωση του πολιτικού συστήματος των ΗΠΑ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας