• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 22.8°C
  1 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.2°C / 20.0°C
  1 BF
  68%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 12.8°C / 20.0°C
  2 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.8°C / 16.0°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  2 BF
  62%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.7°C / 18.9°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  2 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 7.8°C / 19.0°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 22.2°C
  3 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  3 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 20.6°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 21.1°C
  1 BF
  59%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 15.6°C / 22.8°C
  3 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.3°C / 20.0°C
  1 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 21.1°C
  2 BF
  52%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 17.2°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 18.9°C
  1 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  34%
Εργαλείο κατεδάφισης το πόρισμα των «σοφών»

Ο Δημήτρης Στρατούλης είναι μέλος Πολιτικής Γραμματείας Λαϊκής Ενότητας, πρώην αν. υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Εργαλείο κατεδάφισης το πόρισμα των «σοφών»

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το πόρισμα της Επιτροπής των λεγόμενων «σοφών» για το ασφαλιστικό αποτελεί ένα ακραίο αντικοινωνικό, κυριολεκτικά θατσερικό μανιφέστο εκθεμελίωσης της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, καταστροφής των συντάξεων και εξανδραποδισμού των συνταξιούχων.

Η κυβέρνηση έχει επιφυλάξει για την Επιτροπή των λεγόμενων «σοφών» τον ρόλο του «λαγού» για την προωθούμενη από αυτήν και συμφωνημένη με την τρόικα στο 3ο Μνημόνιο, που ψήφισαν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΑΝ.ΕΛΛ., Ποτάμι, κατεδάφιση των συντάξεων και συνολικά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Οι προτάσεις της επιτροπής «σοφών» θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις για εργαζόμενους και συνταξιούχους:

• Η σύνδεση των κατωτάτων συντάξεων με εισοδηματικά κριτήρια, σε συνδυασμό με τις μειώσεις που θεσμοθετήθηκαν γι’ αυτές μετά τις εκλογές, θα τις μετατρέψει σε αόρατες.

• Ο νέος τρόπος υπολογισμού των κύριων συντάξεων, ώστε το ποσοστό αναπλήρωσης του συντάξιμου μισθού για ήδη συνταξιούχους και νέους συνταξιούχους να ισοπεδωθεί προς τα κάτω για όλους και να μειωθεί από 70% σε 55%, θα τις μετατρέψει σε απλά φιλοδωρήματα και τους συνταξιούχους σε επαίτες.

• Η ενσωμάτωση της επικουρικής σύνταξης στην κύρια ή η πλήρης εξατομίκευσή τους με ατομικές μερίδες για κάθε ασφαλισμένο, σε συνδυασμό με την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, οδηγεί στην εξαέρωση και ουσιαστικά στην κατάργηση των επικουρικών συντάξεων.

• Η προσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών όλων των ασφαλιστικών ταμείων με αυτές του ΙΚΑ οδηγεί στον τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών στον ΟΓΑ και σε μεγάλη αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ.

• Η δημιουργία ενός υπερ-Ταμείου για όλους, με συμπίεση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων προς τα κάτω, θα δημιουργήσει ένα λειτουργικό χάος, θα αυξήσει τον χρόνο αναμονής για τη χορήγηση των συντάξεων και κυρίως θα χειροτερεύσει δραματικά το επίπεδο των συντάξεων.

Η πιο κοινωνικά ανάλγητη ανατροπή που προτείνουν αφορά το νέο συνταξιοδοτικό μοντέλο, που προβλέπει τη θέσπιση ατομικών ασφαλιστικών μερίδων, δηλαδή «ατομικού κουμπαρά» για κάθε ασφαλισμένο και η αντικατάσταση του συστήματος των «καθορισμένων παροχών» από το σύστημα «καθορισμένων εισφορών». Με αυτό το μοντέλο καταργούν πλήρως τον αναδιανεμητικό και αλληλέγγυο μεταξύ των γενεών χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και τον μετατρέπουν σε ατομικό–κεφαλαιοποιητικό, επιβάλλοντας έναν ακραίο κοινωνικό δαρβινισμό.

Η Λαϊκή Ενότητα αγωνίζεται για ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης δημόσιο και αλληλέγγυο, καθολικό και αναδιανεμητικό και όχι ένα μοντέλο ατομικών κουμπαράδων, αποκλεισμού και εξαθλίωσης.

Ο δημόσιος χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης έχει την έννοια ότι το κράτος εγγυάται την ικανότητά της να χορηγεί αξιοπρεπείς συντάξεις στους τωρινούς και μελλοντικούς συνταξιούχους.

Ο καθολικός χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης θα προστατεύει εξίσου όλους τους εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους ανεξάρτητα από τον χρόνο ένταξής τους σε αυτή.

Το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας είναι σε κρίση, όχι λόγω υψηλών δαπανών, αφού οι συντάξεις έχουν μειωθεί δραστικά, αλλά λόγω των ανεπαρκών εσόδων του και της καταστροφής των αποθεματικών του λόγω της διαχρονικής ληστείας τους είτε με τις άτοκες επί δεκαετίες καταθέσεις τους στην Τράπεζα της Ελλάδος είτε με τα δομημένα ομόλογα και τις τοποθετήσεις τους στον χρηματιστηριακό τζόγο είτε με το κούρεμα των ομολόγων τους.

Αυτά μπορεί να αυξηθούν μόνο με την κατάργηση των πολιτικών της μνημονιακής λιτότητας και την αντικατάστασή τους από μια πολιτική ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης με κοινωνική δικαιοσύνη, στήριξη και αύξηση μισθών και θέσεων εργασίας. Επίσης με την ουσιαστική αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, με την ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης στην κοινωνική ασφάλιση και με την επιστροφή των λεηλατημένων από την άρχουσα τάξη αποθεματικών της.

Και πρώτα απ΄ όλα με τη διακοπή αποπληρωμής και τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημοσίου χρέους, ώστε να εξευρεθούν πόροι αναγκαίοι για την πρόσθετη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης και συνολικά των κοινωνικών πολιτικών.

Ο λαός με την ψήφο του ή την αποχή του δεν έδωσε στην κυβέρνηση λευκή επιταγή για την εξόντωσή του. Μετά το μετεκλογικό μούδιασμα θα οργανώσει τις αντιστάσεις του στις αντικοινωνικές μνημονιακές πολιτικές, με πρώτο βήμα την πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 12 Νοεμβρίου και τις κινητοποιήσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων.

* Μέλος Πολιτικής Γραμματείας Λαϊκής Ενότητας, πρώην αν. υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης

 

ΑΠΟΨΕΙΣ
Εκείνες οι «γραβάτες» πού χάθηκαν;
Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο με 104 άρθρα. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, με αρκετές παρεμβάσεις στον ν.4387/2016, γνωστό και ως «νόμο Κατρούγκαλου».
Εκείνες οι «γραβάτες» πού χάθηκαν;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εφτά ασφαλιστικοί μύθοι
Η κυβέρνηση με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο μειώνει το εισόδημα της μεγάλης πλειονότητας των ελεύθερων επαγγελματιών και των συνταξιούχων και προκαλεί διοικητικά και οργανωτικά προβλήματα στον νέο φορέα.
Εφτά ασφαλιστικοί μύθοι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αγιαστούρα και αλχημείες για αυξήσεις συντάξεων με τον νέο ασφαλιστικό νόμο
Πύκνωσαν οι εκπομπές, τα ένθετα και τα δημοσιεύματα που επευφημούν τον «νέο» ασφαλιστικό νόμο, που δίνει τάχα απλόχερα αυξήσεις, που κερδίζουν όλοι. Εχουν δημιουργήσει ένα παράλληλο σύμπαν προκειμένου να...
Αγιαστούρα και αλχημείες για αυξήσεις συντάξεων με τον νέο ασφαλιστικό νόμο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αγωνία για 50.000 συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση
Στην Ελλάδα η πολυνομία είναι τέτοια και η πολυπλοκότητα των ρυθμίσεων τόσο σύνθετη, που συχνά δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από εκείνα που καλείται να επιλύσει.
Αγωνία για 50.000 συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περί ασφαλιστικής μεταρρύθμισης
Η κρίση του ασφαλιστικού συστήματος αποτελεί κομμάτι της οικονομικής κρίσης και, αντίστροφα, η υπέρβαση της οικονομικής κρίσης προϋποθέτει τη ριζική αντιμετώπιση των διαχρονικών και των έκτακτων προβλημάτων...
Περί ασφαλιστικής μεταρρύθμισης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η περικοπή των συντάξεων
​Η περικοπή των συντάξεων το 2019, μαζί με τη φορολόγηση των πολύ χαμηλών εισοδημάτων, πλήττει αναφανδόν τα λαϊκά στρώματα. Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης –δηλαδή φορολογούμε τους πολλούς στη βάση της...
Η περικοπή των συντάξεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας